8 от най-тихите и спокойни породи кучета

Басет Снимка: iStock

В суматохата на съвременния живот отглеждането на спокойно и тихо куче може да донесе така необходимото на мнозина усещане за комфорт и уют. Някои породи са известни със своето непринудено поведение, лаят по-рядко и имат ведро присъствие – характеристики, които ги правят идеални спътници за тези, които търсят по-кротък домашен любимец.

булдогСнимка: iStock

Тези кучета често са нежни, търпеливи и адаптивни, като се чувстват най-добре в среда, където се цени тишината. Независимо дали става въпрос за ниските им енергийни нива, непринудена личност или просто опита до предпочитанията им за релаксация, тези четириноги са подходящи за стопани, които обичат да водят по-спокоен начин на живот. Предлагаме ви да разгледаме осем от най-тихите и спокойни породи кучета и да научим какво прави всяка от тях уникална.

Ши Тцу са малки кученца с голямо сърце и невероятно спокойно поведение. Първоначално отглеждани като компаньони на китайските особи, днес те са предпочитани домашни любимци по целия свят, известни със своя привързан и приятелски характер. Ши Тцу обичат човешката дружба и са най-щастливи, когато са близо до стопаните си. Те са сравнително нискоенергийни кучета, които се задоволяват с кратки разходки и игра на закрито. Известни със своето търпение и толерантност, те са чудесна компания за деца и се разбират добре и с други домашни любимци.

Dogsandcats.bg

Ши ТцуСнимка: iStock

Басетите са порода, известна със своя спокоен и кротък характер. Лесно разпознаваеми – със своите дълги, увиснали уши и къси крака, те имат отличителен външен вид, който допълва спокойното им поведение. Басетите са невероятно търпеливи и не обичат излишния шум – качества, които ги превръщат в перфектни другари за тези, които са почитатели на по-бавния ритъм на живот. Те са известни с това, че обичат да се излежават и да дремват на слънце. А защо не – и във вашето удобно легло! 

БасетСнимка: iStock

Въпреки спокойната си природа, Басетите се нуждаят от редовни упражнения, за да бъдат здрави, но обикновено спокойните разходки и нежни игри са съвсем достатъчни. Техният непринуден темперамент и привързан характер ги правят любима порода за тези, които търсят дзен и спокоен спътник. 

Кавалерите са дребна порода с нежен нрав и спокойна личност. Извести с изразителните си очи и копринена козина, те са невероятно привързани кучета и се чувстват най-добре при близък човешки контакт. Те са нежни и търпеливи кучета, което ги прави чудесни с деца и други домашни любимци. Кавалерите създават силни връзки със семейството си и са известни с желанието си да угодят. Обичат да се гушкат и са най-щастливи, когато са близо до стопаните си. Комбинацията от дружелюбност, игривост и лоялност на Кавалерите ги прави наистина сладка и нежна порода.

Кинг Чарлз шпаньолСнимка: iStock

Въпреки репутацията си на състезателни кучета, хрътките са изненадващо спокойни и нежни домашни любимци. Известни със своето елегантно, атлетично телосложение, те са обичани домашни любимци заради спокойното си поведение на закрито. Като цяло, Грейхаундите са тихи кучета, които се радват на спокоен начин на живот, предпочитайки кратки епизоди на активност, последвани от дълги периоди на почивка. Хрътките имат нежен и приятелски нрав, което ги прави отлични спътници както за семейства, така и за хора, които живеят сами. 

Италиански грейхаундСнимка: iStock

Булдозите са порода, която олицетворява релаксация и спокойствие. Със своето набито телосложение, набръчкана муцуна и отличителен нос, те имат очарователен и симпатичен вид. Тези четириноги са известни със своя непринуден и спокоен характер, което ги прави идеални за живот в апартамент или дом с ограничено пространство. 

английски булдогСнимка: iStock

Английските булдози се задоволяват с кратки разходки и минимални упражнения, като предпочитат да прекарват времето си в излежаване из къщата. Въпреки спокойното си поведение, те са невероятно лоялни и защитни домашни любимци. 

Често наричат тези кучета „нежни гиганти“ и за това си има причина. Немският дог е порода, известна със своите впечатляващи размери и спокойно поведение. Въпреки внушителния си ръст, те са невероятно мили и привързани кучета, известни със своето търпение и толерантност – характеристики, които ги превръщат в отлични другари за семейства с деца и други домашни любимци. Договете се чувстват най-добре в спокойна среда и задоволяват се с умерени упражнения, като спокойни разходки и време за игра в двора. 

Немски догСнимка: iStock

Бернският зененхунд е голяма порода, чиито представители са известни със своето спокойно, непринудено поведение. Първоначално отглеждани за работа във фермите в швейцарските Алпи, тези четириноги притежават нежен и търпелив характер, което ги прави прекрасни спътници за хора, които предпочитат по-спокоен начин на живот. 

Бернските зененхунди са невероятно лоялни и привързани, като често създават силни връзки със семейството си. Те са сравнително нискоенергийни кучета, които се задоволяват с умерени упражнения, като спокойни разходки и време за игра в двора. Известни със своята толерантност и търпение, те са страхотни с деца и се разбират добре с други домашни любимци. 

Бернски ЗененхундСнимка: iStock

Нюфаундлендите, често наричани „кучета-бавачка“ са голяма порода, известна със своето нежно и спокойно поведение. Първоначално те са отглеждани за работа заедно с рибарите, което е изградило техния търпелив и толерантен характер. Качества, които ги правят отлични спътници за собственици, които предпочитат по-спокоен начин на живот. 

НюфаундлендСнимка: iStock

Нюфаундлендите са невероятно нежни и привързани, като често създават силни връзки със семейството си. Те са сравнително нискоенергийни кучета, които се задоволяват с умерени упражнения, като спокойни разходки и време за игра. 

 

Виж още