8 породи кучета, които имат нужда да са заети с нещо

австралийска овчарка Снимка: iStock

В сички кучета са селектирани за конкретна цел, обикновено за извършване на някаква форма на работа. Повечето четириноги, които днес познаваме като домашни любимци и компаньони обаче, имат запазена частица работен инстинкт у себе си. А при някои той може да бъде толкова изявен, че да се канализира в разрушително поведение, ако не им се предостави възможност за достатъчно упражнения и умствена стимулация, пишат от VetStreet. 

Събрахме за вас 8 породи, чиито представители имат нужда да са заети с нещо, за да стоят далеч от бели и неприятности!

Създадени да бъдат верни помощници на благородниците по време на лов, Ваймаранерите имат добре развит стремеж към плячка, изобилие от енергия и желание да бъдат около стопаните си по всяко време. Тревожността при раздяла и деструктивното поведение са често срещани проблеми при представителите на породата, особено ако не им се осигуряват достатъчно упражнения и физическа активност. 

ВаймаранерСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Първоначално отглеждани за работа в ранчо, Австралийските овчарки се отличават с ловкост, използват се за търсене и спасяване на хора, терапия… Като цяло тези четириноги могат да се справят с всяка работа, която им възложите. Тяхната впечатляваща енергия и желание да угодят се нуждаят от отдушник, за да са щастливи и във форма.

австралийска овчаркаСнимка: iStock

Седенето вкъщи просто не е занимание, подходящо за тази порода. С високата си енергия и силен хищнически инстинкт, Хъскитата са склонни да избягат от дома си, ако не им се осигури достатъчно движение и физическа активност. Теглене на шейни, колички или други зимни спортове – всичко това са все подходящи дейности, за да държите домашния си любимец зает и във форма.

Сибирско хъскиСнимка: iStock

Отглеждани като кучета-пазачи и все още използвани като военни и полицейски помощници, Доберманите всъщност са страхотни семейни домашни любимци. Стига да им се осигурят достатъчно възможности да изразходват енергията си. Те са относително лесни за обучение, стига да им покажете по подходящ начин, че вие сте водачът на глутницата у дома.

ДоберманСнимка: iStock

Развъждани за паша на добитък, леко гризвайки животните за краката, вероятно е тези четириноги да „пасат“ по същия начин и децата ви! Разбира се, пастирските им наклонности могат да се овладеят с подходящо обучение. Изключително интелигентни, те ще усвоят всяка дейност, с която се захванат, стига да имате търпението да ги научите!

Австралийски кетълдогСнимка: iStock

Тези ловни кучета са много чувствителни и се нуждаят от внимателно обучение. Колкото по-заети с някаква дейност са те, толкова по-добре! Визлата може да бъде всичко – от терапевтично куче до спътник за джогинг.

Унгарска визлаСнимка: iStock

Неслучайно смятат тези четириноги за най-интелигентните породи кучета в света. Енергични и любопитни, тези четириноги ще се справят отлично с всяка задача, но могат да станат разрушителни, когато се отегчат. Бордър колитата са отлични състезатели в повечето видове кучешки спортове. 

Бордър колиСнимка: iStock

Първоначално използвани за пастирска работа, Немските овчарки днес доминират в дейности като тъсене и спасяване на хора, полицейска работа и военни задачи. Популярни служебни кучета и обичани домашни любимци от семейства по целия свят – тяхната интелигентност и любопитство могат да им създадат проблеми, ако не са заети с нещо.

Немска овчаркаСнимка: iStock

Напомняме ви, че всички породи се нуждаят от подходящо количество упражнения. Това са само някои примери за четириноги, които имат нужда не само от достатъчно физическа активност, но и от конкретна цел.

 

 

 

 

Виж още