8 породи кучета, които не са особено приятелски настроени към непознати

Акита Снимка: iStock

В ъпреки че повечето кучета са известни със своята дружелюбност и привързаност, някои породи са по-малко приятелски настроени към непознати от други. Това поведение често произтича от тяхната история на размножаване, в която съзнателно са запазени ценни черти като предпазливост, по-защитно и териториално поведение. 

Предлагаме ви заедно да разгледаме осем породи кучета, чиито представители са по-малко приятелски настроени към непознати. 

Чау Чау са известни със своя дистанциран и независим характер. Представителите на породата са много лоялни към семейството си, но подозрителни към непознати. Предпазливостта им към хора, които са извън близкия им кръг, се дължи на историята им на кучета-пазачи – основната им роля в родния им Китай. Чау Чау се нуждаят от ранна социализация и твърдо, последователно обучение, за да се управлява резервираното им поведение.

чау чауСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

С отличителната им набръчкана кожа – ще ви е трудно да сбъркате Шар Пеите! Макар да привличат вниманието, където и да отидат, по същество това са много сдържани кучета, особено към непознати. Първоначално отглеждани за охрана, лов и по-късно – за битки, те са естествено защитни и могат да бъдат доста резервирани. Ранната социализация е от решаващо значение за тези четириноги – само така питомецът ви ще се чувства комфортно сред нови хора.

Шар ПейСнимка: iStock

Афганските хрътки са достойни и независими кучета, известни със своята дистанцираност, особено около хора, които не са виждали до момента. Техният предпазлив характер около непознати е черта, дълбоко вкоренена в личността им. И въпреки че са любящи с членовете на семейството си, тези хрътки обикновено са резервирани към външни хора. 

Афганска хръткаСнимка: iStock

Басенджи, често наричани „кучетата, които не лаят“, са известни със своята избирателна привързаност. Те са естествено предпазливи към непознати и са склонни да създават силни връзки със семейството си. Басенджи са мнителни и резервирани около нови хора, като това вероятно се дължи на техния ловен произход, където се ценят качества като независимост и бдителност.

басенджиСнимка: iStock

Руската хрътка Борзая е известна с елегантното си и аристократично поведение, което включва сдържаност спрямо непознати. Тази порода е разработена в Русия за лов и представителите й често показват естествено предпазлив темперамент около хора, които са извън близкия семеен кръг. Черта, насърчавана и умишлено запазена при развъждането им.

БорзаяСнимка: iStock

Маламутите са известни със своите сила и независимост. Те се привързват силно към семейството си, но могат да бъдат сдържани с непознати. 

аляски маламутСнимка: iStock

Това поведение може да се отдаде на историята им като кучета за теглене на шейни - като впрегатни животни, от тях се е очаквало да бъдат самостоятелни и независими.

Белгийската Малиноа е работно куче, известно със своята лоялна и защитна природа. Представителите на породата са склонни да бъдат резервирани и понякога – подозрителни към непознати, което ги прави отлични пазачи. Малиноа изискват ранна социализация и последователно обучение, за да се гарантира, че са добре приспособени.

Белгийска овчарка МалиноаСнимка: iStock

Акита са големи, мощни кучета със силен териториален инстинкт. Те са невероятно лоялни към семейството си, но често предпочитат да стоят настрана от непознати. Породата е била използвана за охрана на кралски особи и благородници във феодална Япония, което допринася за техния леко мнителен и предпазлив подход към непознати.

АкитаСнимка: iStock

Тези осем породи обикновено са по-малко приятелски настроени към непознати поради различни фактори, включително историческата им роля на пазачи и ловци, както и естествения им темперамент. Правилната социализация и обучение от ранна възраст са от решаващо значение, за да се чувстват тези четириноги по-комфортно сред нови хора. Въпреки че едва ли ще приветстват развълнувано гостите ви, тези кучета често създават дълбока и силна връзка със своя собственик. 

 

Виж още