9 големи породи кучета, подходящи за стопани без опит

хрътка Снимка: iStock

Д а си стопанин на домашен любимец е изключително възнаграждаващо, но както всяко начало, и това може да е трудно. Еда от най-често срещаните заблуди, когато става въпрос за отглеждането на куче е, че малките четириноги са по-лесни за управление, изискват по-малко грижи и по-ограниченото пространство не е проблем.

Често можете да чуете репликата, че някой „много иска куче, но няма как да си вземе по-голяма порода, защото живее в апартамент“. Е, ние бихме препоръчали на всички тези теоретици да прекарат малко време в компанията на някой Джак Ръсел териер... Но това е друга тема! Въпреки че в общия случай, в това твърдение има немалка доза истина, като факта, че едно малко куче със сигурност е по-лесно за разходка, много по-важен фактор от размера е енергийното ниво на животното, темпераментът и генетичните му предразположения.

Имаме добра новина за всички любители на големите породи кучета! Много от тях са подходящи за неопитни и дори – за хора, които за първи път си взимат куче у дома. Ето някои едри четириноги, които са приятелски настроени, лесни за дресура и са подходящи за начинаещи собственици:

Въплъщение на определението „нежни гиганти“, Договете са аристократични, царствено изглеждащи кучета, които впечатляват с размерите си. Не позволявайте на   величествения им вид обаче да ви заблуди – те са много игриви, буйни и понякога – леко глуповати! Търпеливи и нежни, те са известни с това, че се разбират добре с деца. Имат ниски до умерени енергийни нива, което означава, че нямат нужда от много упражнения, за разлика от някои хиперактивни дребосъци като гореспоменатия Джак Ръсел териер.

Dogsandcats.bg

Немски догСнимка: iStock

Немският дог е чудесен избор за всеки, който има нужда от компания за мързеливите дни и филмови вечери. Но бързаме да ви предупредим – тези кучета са известни чревоугодници, а предвид размерите им, очаквайте не просто голям, а огромен апетит!

За тези гиганти е известно, че имат търпението на слон, което ги прави най-подходящият избор за семейства с деца. Нежни и привързани, те се обучават лесно и са известни като изключително лоялни домашни любимци.

НюфаундлендСнимка: iStock

Нюфаундлендите са големи кучета с умерени енергийни нива, така че те се нуждаят от пространство, за да тичат наоколо. Ако ви липсва място, то трябва да имате достатъчно време, за да им предоставите адекватни упражнения. Те линеят силно, така че редовното четкане е задължително. И въпреки че могат да бъдат упорити и своенравни, малко вероятно е да имат агресивни тенденции или проблеми с доминирането.

Голяма порода със спокоен темперамент, тези високи гиганти обичат да играят и да се гушкат. Първоначално отглеждани като ловни кучета, те са спокойни, внимателни и обичат да отделят време. Нямат нужда от продължителни упражнения и са чудесни с деца. Тъй като жадуват за внимание, тези кучета могат да бъдат малко настойчиви с обожанието си. Ирландските вълкодави са много интелигентни кучета, което прави обучението им лесно и приятно. Е, със сигурност не са подходящи за пазачи, тъй като е по-вероятно да оближат крадец до смърт, отколкото да го нападнат или прогонят. 

Ирландски вълкодавСнимка: iStock

Ако имате усещането, че сякаш Бернските зененхунди имат едно особено излъчване – сякаш винаги са спокойни и доволни, то не сте далеч от истината! Те са постоянно тихи, така че за разлика от други четириноги, няма да се налага да се справяте с алармения им лай.

Бернски зененхундСнимка: iStock

Тези големи кучета имат умерени до високи енергийни нива и обичат да прекарват време на открито, което го прави идеални за активен собственик. Те са нежни, търпеливи и приятелски настроени четириноги, които обикновено се разбират с всички.

Гъстата им козина се нуждае от редовно четкане, за да се отстранят мъртвите косъмчета и пърхот. Бернските зененхунди са интелигентни и се поддават лесно на дресура.

Хрътките са дръзки, приятелски настроени кучета, които са чудесен избор за стопани без опит. Въпреки състезателната им природа, с която мнозина ги свързват, те са дружелюбни, спокойни и кротки домашни любимци.

хръткаСнимка: iStock

Имат силен хищнически инстинкт и обичат да спринтират, така че ще трябва да ги разхождате само на повод. Като всеки бегач на къси разстояния, издръжливостта на Грейхаундите не е от най-силните им страни. Скромни упражнения и много време за игра между тях – това би направило една хрътка истински щастлива.

Друг спринтьор, макар и по-бавен, Боксерът имат кратки, френетични изблици на щастлива енергия и обожава да играе. Подходящи за семейства с деца или активни собственици, тези леко шантави кучета са силно привързани и приятелски настроени, лоялни и се поддават лесно на дресура.

БоксерСнимка: iStock

Боксерите са кучета, които се радват да бъдат около хората си, въпреки че са инстинктивни пазачи. Жаждата за човешко внимание, особено на децата, е може би най-забележителната характеристика на породата.

С техните клепнали уши и разтапящи сърцето бадемови очи, Голдъните са една от най-популярните и обичани породи в света! Привързани, позитивни, радостни, игриви и чувствителни кучета, с които животът се превръща в истинско удоволствие. 

Голдън ретривърСнимка: iStock

Голдън ретривърите имат скромни нужди от упражнения и ще са доволни на две разходки от по час на ден, с енергична игра на донасяне между/ по време на тях. Интелигентни и адаптивни, те могат да се приспособят към почти всяка среда. Обичат да учат и да играят, така че породата е подходяща за собственик, който може да си позволи да прекарва повече време с кучето си. 

Склонни са към тревожност при раздяла и може да не се чувстват добре, ако любимият им човек отсъства през по-голямата част от деня. Дебелото им двойно палтенце се нуждае от редовно четкане.

Още по-популярен от Голдъна е може би само неговият братовчед – Лабрадор ретривърът. Класирани на първо място сред най-популярните породи на Американския киноложки клуб от десетилетия, Лабрадорите са средно голяма порода със силно телосложение, чиито представители са известни със своя интелект и кротък нрав.

лабрадор ретривърСнимка: iStock

Въпреки произхода си на ловни кучета, те са прекрасни семейни домашни любимци. Гъвкави и адаптивни, неслучайно Лабрадорите се използват в различни области като търсене и спасяване, за откриване на експлозиви, медицинска помощ и емоционална подкрепа… Като се замислим, малко са нещата, които тези кучета да не могат да правят!

Противно на леко захаросания образ, който им обрисуват медиите, Пуделите са атлетични, универсални кучета, които първоначално са отглеждани за лов и извличане на водолюбиви птици. Едни от най-интелигентните четириноги, изпреварвани само от Бордър колитата, Пуделите са лесни за дресура и са отлични в различните кучешки спортове. Козината им почти не линее, което ги прави идеален вариант за семейства с алергии. 

ПуделСнимка: iStock

Но може би най-доброто при Пуделите е тяхната общителна, приятелска личност. Игриви и привързани, те бързо се превръщат в скъп член на семейството ви. 

 

 

Виж още