Ето какво означава тази кучешка поза!

куче Снимка: iStock

Н езависимо дали вашият домашен любимец го прави или сте попадали на някоя сладка снимка на четириного в Instagram, тази поза на кучетата е едно от най-смешните неща, които можете да видите! И тъй като няма една конкретна дума с която да я опишем, ще се опитаме да ви насочим: това е поза, характеризираща начина, по който животното лежи на земята по корем с протегнати зад него задни крака. Тип „жаба“, както казват някои. 

кучеСнимка: iStock

Няма две мнения – тази поза е изключително сладка! Чудите ли се обаче дали това е нещо нормално или може да е причина за безпокойство?

Какво представлява „жабешката поза“?

Както вече споменахме, това е поза, при която кучето лежи по корем на земята, със задни крака, изпънати право назад. Въпреки че е типична за Коргитата, всъщност всяко четириного в даден момент изпада в такава комична ситуация. 

Dogsandcats.bg

куче дупеСнимка: iStock

Защо кучетата го правят?

Отговорът на този въпрос е съвсем прост: защото им харесва! И им е удобно, допълва д-р Питър Фогел, собственик на Orthopedic Center в Анахайм, Калифорния, цитиран от Американския киноложки клуб. 

„Жабешката“ позиция осигурява на четириногото добро разтягане, а ако времето навън е горещо, изтягането на студената земя може да помогне на кучето да се охлади.

 

кучеСнимка: iStock

Имаме ли причини да се тревожим, ако видим кучето си да дремва така?

Някои собственици на домашни любимци се притесняват, че ако кучето им често подремва в тази поза, това може да означава, че има проблем с тазобедрената става или като цяло със ставите. Ветеринарните лекари обаче са категорични – това е неоснователно безпокойство. Ако вашето куче често се опъва по този начин, това по-скоро значи, че бедрата му са здрави и гъвкави. 

Причина за притеснение имате само, ако в допълнение на тази поза забележите и други сигнали за болка или дискомфорт като накуцване, затруднено изправяне от легнало положение, нежелание да ходи, сяда и стои по време на разходка), важно е да заведете кучето си на ветеринарен лекар. 

куче дупеСнимка: iStock

Ако нараняване или заболяване на ставите причиняват болка и дискомфорт на вашето куче, вашият ветеринарен лекар може да препоръча правилното лечение, което в зависимост от проблема може да включва медикаменти, операция, физиотерапия, ставни добавки и/или терапевтична диета.

кучеСнимка: iStock

 

 

Виж още