Фитнес за кучета – своя опит споделя Светла Величкова

тренировка с куче Снимка: iStock

С ветла Величкова е родена на 28.12.1987г и от 13 годишна започва да се занимава активно с кинология (наука, която се занимава с правилата относно развъждане на кучета), обучение, хендлинг (представяне на кучета на изложби) и груминг на кучета. Полага изпит за общо послушание с кучето си Чери – Австралийска Овчарка и през 2021 отваря собствен груминг салон и зала за Фитнес и тренировки на кучета SV Dog World. През 2021 година изкарва курс за CCFT (Certified Canine Fitness Trainer) към Университета в Ноксвил, Тенеси.

През 2022 печели първо място в категория „Скрит груминг“ на петото груминг шоу в България. Днес се срещаме с нея, за да научим повече за това колко е важно движението за кучетата и какви упражнения можем да правим с тях, за да ги поддържаме в добра форма.

В днешно време стресът и забързаното ежедневие са се нанесли с пълна сила в живота на всекиго от нас. Когато имаме и куче, добавено към натовареното ни ежедневие, неговите разходки се наместват някъде между нашето ставане, отиване на работа, прибирането от работа, ангажименти и съня.

Времетраенето на разходката много зависи от това дали човек успява да стане достатъчно рано (за вечерните обикновено отделяме повече време) и често то варира между половин и един час. Ако имате късмет, близо до вас има зелена полянка, на която да може да пуснете кучето си да потича, но за съжаление градските кучета понякога биват разхождани основно в междублокови пространства без да имат възможност за много движение.

фитнес за кучетаСнимка: Purina Pro Plan

Както за хората, така и за кучетата прекаленото застояване на едно място не е полезно. Косматите ни приятели могат да прекарат доста тълго време сами без движение, докато нас ни няма. Често се случва след дълго залежаване, кучето да накуцва или да се олюлява след като се изправи. Хората имаме модерни часовници, които ни напомнят на определени интервали, че трябва да се разходим. При кучетата обаче ние сме тези, които трябва да помислим кога и какви упражнения да правим с домашния любимец, така че той да влага в тях както физическа, така и психическа енергия.

Когато кучето е лежало спокойно цял ден и след това излезе на разходка, движението, което то прави, обикновено е „експлозивно“ – тръгва директно в галоп след топката, спира много рязко, при което набива предните си крайници, гони се с други кучета, въргаля се по земята. Тези обичайни дейности са добри само за поддържане на силата в големите мускулни групи, докато малките (на пръв поглед по-маловажни мускули по-дълбоко в тялото на кучето) остават „пренебрегнати“.

Въпреки че фитнес тренировките не бива да бъдат заместител на редовните разходки с любимците ни, извършването само на тези общи дейности също далеч не е достатъчно за тялото да устои на експлозивните и непредвидени движения на внезапна сила. Освен това, огромен фактор за възникване на травми е умората на кучето – когато е уморено, то не може да задържа правилна си стойка поради физическа или психологическа умора и по-често се спъва или препъва. И тук точно се намесват малките групи мускули, които се активират при този тип движения – когато кучето реши да запази равновесие или се опитва да избегне подхлъзване. Следователно това са най-честите места с по-голям риск от нараняване.

Един от най-често увредените (и недиагностицирани) мускули е илиопсоасният мускул (състоящ се от m. iliacus и m. psoas major), който лежи дълбоко в областта на таза и е отговорен за разгъването и сгъването на задния крайник в тазобедрена става. Кучетата обикновено периодично куцат без очевидна причина (особено след залежаване). Мускулът трудно се лекува сам – и често се изпуска при общите диагностични процедури (рентген, общи ортопедични прегледи). Като цяло, всички връзки и сухожилия често се възпаляват и трябва да обърнем допълнително внимание на тяхното укрепване чрез целенасочени фитнес тренировки.

фитнес за кучетаСнимка: Purina Pro Plan

Целта на фитнес упражненията се крие в определени повторения на определени движения. За да се подобри мускулната сила, са необходими подходящи повторения и натоварване, за да се предизвика желаният мускулен отговор. Можем да укрепим специфични целеви мускулни групи с различни упражнения или да увеличим издръжливостта.

Планираното обучение за подобряване на физическата активност не отнема толкова много време, колкото може би сте си помислили първоначално – само 15 минути на ден могат удивително да подобрят състоянието на вашето куче, като тренировките могат да се правят вкъщи или по време на разходка.

Най-важните неща, които трябва да спазвате при фитнес тренировките:

  • Безопасно и правилно изпълнение на упражненията
  • Последователност
  • Постепенно повишаване на трудността

Недейте да изисквате от кучето си повече, отколкото то е способно физически или умствено!

Представяме ви няколко лесни и функционални основни упражнения за кучета:

  • Куче, което стъпва с предните си лапи върху стабилен предмет – страхотно упражнение, с което може да започнете. Необходимо е само предметът, върху който стъпва кучето, да не е по-висок от височината на рамото му в право състояние.
  • Ходене назад – упражнение, което вкарва в употреба точно малките групи мускули, които са така важни за баланса.
  • Въртене и в двете посоки – много важно упражнение за гъвкавостта на врата и гръбнака. Важно е да се опитвате да правите това упражнение бавно и последователно – бързината в случая е минус.
  • И едно малко по-трудно упражнение – ходене настрани. Когато кучето стъпва с едната лапа пред другата, то упражнява мускулните групи, които отговарят за сгъването и разгъването както на лакътните и раменните, така и на тазобедрената става.

Винаги упражненията трябва да се правят и на двете страни, за да имаме симетрично натоварване на мускулите.

игра с кучеСнимка: iStock

Фитнесът за кучета подобрява проприоцепцията, баланса, силата, издръжливостта и гъвкавостта на тялото на кучето. Той може да бъде полезен за малки кученца, които все още се опитват да разберат къде се намира тялото им в пространството, за кучета атлети, които трябва да подобрят скоростта си, също така и за възрастни кучета, които поради залежаване започват да губят сила и тонус в мускулите си.

Не на последно място, трябва да се обърне внимание и на храненето. Балансираните и пълноценни диети от висок клас, като тези на Purina Pro Plan, доставят енергията и хранителните вещества, от които има нужда вашият домашен любимец. В диетите има специално подбрани източници на протеин и омега 3 мастни киселини, които помагат за активния живот на вашето куче, както и здравето на мускулите и ставите му.

Виж още