Немски късокосмест пойнтер

Немски късокосмест птичар Снимка: Istock

Други имена

Немски Курцхаар, Немски късокосмест птичар, German Shorthaired Pointer, Deutscher Kurzhaariger Vorstehund, Kurzhaar

Научно име

Canis lupus familiaris

Размери

53 см. 64 см.

Тегло

20 - 32 кг.

Живот

12 - 14 г.

Произход

Германия

История

Немският Късокосмест Птичар, известен още като Курцхаар, започва преди повече от седем века. В родината си Германия тези кучета, както подсказва и името им, са използвани за лов на пернат дивеч. С много добри ловни качества, красив и грациозен външен вид, те бързо набрали популярност извън пределите на страната и станали популярни в Испания и Франция. 

Ценени от местните аристократи главно заради добрата си ловна стойка, смята се че лично немският принц Албрехт Солмс-Браунфелд бил този, който определил характеристиките на породата. Днес, освен като верни помощници при различните видове лов, тези кучета се използват и като предпочитани домашни любимци в семейства по целия свят.

Външен вид

Курцхаарът е красиво, мускулесто и издръжливо куче. Мъжките представители на породата достигат до 64 см височина и тегло от 32 кг, женските са малко по-дребни – 60 см и 28-30 кг. Муцуната е леко издължена, носът – голям и кафяв, челюстите – здрави и силни. Представителите на породата имат общо 42 зъба. Очите са със среден размер, тъмни на цвят, ушите – дълги и клепнали, със заоблени краища. Тялото е малко по-дълго на дължина от височината, крайниците са мускулести, гръдният кош – добре развит, коремът – прибран. Опашката се купира, на половината от дължината. Козината е къса, гъста и груба на допир. На главата тя е по-къса и тънка. Окраската бива няколко вида: Монохромна – кафява на цвят, кафяво с бели петна по гърдите и лапите, тъмно кафяво с по-светло кафяво и бяло, бяло с кафяво по главата или кафяви пръски по гърдите и краката.

Характер

Интелигентно, дружелюбно и приятелски настроено куче, Немският Късокосмест Птичар се привързва към цялото си семейство, но в повечето случаи избира един негов член, който са него е лидер. Недоверчив и по-скоро резервиран към непознати, той е добър пазач, макар че рядко би проявил агресия без причина. Кучетата от тази порода реагират най-често на заплаха със силен лай, като тази „аларма“ може да е по няколко пъти на ден. Те не обичат да остават за дълго време сами, без човешко присъствие са склонни към деструктивно поведение, включващо унищожение на мебели, обувки и всичко, което могат да „изгризат“ в дома ви.

Dogsandcats.bg

Обучението им може да се окаже известно предизвикателство за хора без опит. Свикнали да са на лов и да взимат самостоятелни решения, те са склонни да проявяват доминантен характер, да се налагат и могат да проявят инат при изпълнение на дори вече научени команди. Въпреки това те са водени от желанието да угодят на стопанина си, така че – при правилно и последователно обучение, съчетано с много похвали и поощрения, резултатите биха били добри. Започнете още след края на втория, началото на третия месец, настоявайте кучето да изпълни командата, преди да получи лакомство.

Здраве

Сред най-честите заболявания, от които страдат представителите на породата, са тазобедрена дисплазия, различни видове кожни екземи, хипотиреоидизъм, епилепсия, катаракта, инфекции на ушите. Наблюдава се сравнително често и превъртане на стомаха, причинено от физическа активност непосредствено след хранене. Курцхаарите са склонни и към наднормено тегло.

Грижа

Типична ловна порода, Немският Късокосмест Птичар има нужда от ежедневно физическо натоварване, за да изразходи енергията си. Най-добре би се чувствал в къща с двор, но дори и това няма да ви спести ежедневните разходки и игри с любимеца ви – той се нуждае от внимание. Адаптира се на живот в апартамент, но ако не се разхожда достатъчно дълго, за да се измори „качествено“, може да започне системно да прави бели у дома.

Игрите и възможността да потича на воля са ключови за доброто разположение на духа на тези четириноги. Ще са истински щастливи ако ги водите с вас в планината, на походи в гората и излети до водоеми – те обичат да плуват.

Въпреки че имат къса козина, тя се скубе доста и ежедневното й разресване е наложително. Добре е това да става с ръкавица или специална четка, с която да достигате и долния слой козина. Къпането повече от 4-5 пъти в годината не е наложително. Редовно проверявайте очите и ушите на любимеца си, за да предотвратите инфекции.

Хранене

Представителите на породата се славят с добрия си апетит и са готови да хапнат всичко по всяко време. Склонни към качване на излишни килограми и наднормено тегло, от вас зависи менюто им да е в точните количества, максимално балансирано и без излишни калории. От кучешката храна, суха или от консерва, изберете такава богата на протеини, подходяща за активни породи. Разнообразявайте я с различни нетлъсти и мазни меса като пилешко, пуешко, заешко, телешко или дивеч, техните субпродукти, големи кокали, които кучето да гризе (без пилешки тръбни), твърдо сварени яйца, извара, попарени овесени ядки и елда, сварен ориз, различни зеленчуци. Не се препоръчват тестено, сладко, солено и пържено.

Деца и домашни любимци

Немският Късокосмест Птичар се разбира най-добре с малко по-големи деца (над 6-7 годишни). В тяхно лице тези кучета откриват приятели в игрите и разходките. Рядко съжителстват добре с други кучета, освен ако не са израснали заедно. С котки и други гризачи не се препоръчва да се отглеждат в едно домакинство – това е ловна порода със силни инстинкти, които могат да бъдат пагубни за тези животинки. 

 

Размер

Енергичност

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Дресировка

Разбира се с други животни

Разбира се с други кучета

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Нужда от упражнения

Бдителност

Грижа за козината

Още породи кучета

Виж още