Имат ли кучетата самосъзнание

куче Снимка: iStock

С амосъзнанието обикновено се счита за черта, типична за високо интелигентни животни като шимпанзета, орангутани, горили и, разбира се, при хората. Какво обаче да кажем за кучетата? 

Дали домашните ни любимци имат самосъзнание или не? Отговорът, както при толкова много други неща, е по-сложен, отколкото изглежда. Да, вероятно е, смятат учените, но всичко зависи от вашата дефиниция.

кучеСнимка: iStock

Какво е самосъзнание и защо има значение?

Самосъзнанието, в най-основната си форма, представлява способността да припознаем себе си като индивиди, отделени от околната среда. То може да включва както телесна осъзнатост  -разбирането къде се намираме в пространството, така и интроспекция – способността ни да разбираме собствените си мисли и емоции.

Dogsandcats.bg

Самосъзнанието е описвано като „може би най-фундаменталният въпрос в психологията, както от гледна точка на развитието, така и от еволюционна гледна точка“, пишат от Американския киноложки клуб. На най-високо ниво, това е потенциално единственото нещо, което разделя човека от животното, така че си струва да разгледаме дали четириногите ни другари го имат – поне в известна степен. 

кучеСнимка: iStock

Как да тестваме самосъзнанието при кучетата?   

Най-известният тест за самосъзнание, проведен до момента, е огледалният. Той е разработен през 70-те години на миналия век от еволюционен биолог на име Гордън Галъп. Неговата идея била да покаже на шимпанзетата собственото им отражение в огледалото, за да провери дали те го разпознават като изображение на себе си или смятат, че срещу тях стои съвсем различно шимпанзе.

Реакцията на шимпанзетата спрямо огледалото била повече от любопитна. Те бързо започнали да го използват за саморефлексия (включително, естествено, изследване на собствените си гениталии). За да провери, дали наистина са наясно, че това е отражение, Галън добавил червена боя на веждите им. Когато след това шимпанзетата се върнали при огледалото, те докоснали с пръсти боята по лицата си, доказвайки, че имат известна степен на самосъзнание. 

И така, как се представят кучетата при огледалния тест? Ужасно, както се оказва. Четириногите се отнасят към отражението си като към напълно различно животно, някои от тях реагират със страх, любопитство или агресия. 

кучеСнимка: iStock

Преди да приемем, че това означава, че домашните ни любимци явно не са самоосъзнати, важно е да обърнем внимание на един фундаментален недостатък при използването на огледалния тест върху кучетата: Той не им позволява да разчитат на обонянието си, което е основното им сетиво и средство за взаимодействие със света.

Тестът с подушване

Признавайки ограниченията на огледалния тест, експертът по когнитивни способности при четириногите д-р Александра Хоровиц провежда друг интересен експеримент в по-удобен за кучетата контекст: тест с подушване.

Въз основа на идеи, формулирани за първи път от д-р Роберто Кацола Гати, Хоровиц предоставя на своите тестови субекти четири различни миризми: тяхната собствена урина, урината на друго куче, тяхната собствена урина с добавка друга миризма и само непознатата миризма. 

Тестът на Хоровиц се увенчава с небивал успех. Кучетата пренебрегват собствената си урина, за сметка на времето, което прекарват в изследване на всички други миризми.

В заключение, макар да има недостатъчен брой тестове, на които да стъпи тезата, че кучетата ни имат самосъзнание, в крайна сметка обективно погледнато, към момента ние все още няма как да знаем това. 

кучеСнимка: iStock

Нито един от тестовете, които четириногите са преминали до момента, не може действително да се счита за доказателство, че нашите космати другари са самоосъзнати. Въпреки че тази възможност няма как да се изключи напълно.

В крайна сметка, въпросът дали кучетата ни имат самосъзнание или не е по-малко важен спрямо това, което наистина има значение: колко прекрасни са те и колко много ги обичаме, независимо от когнитивния им капацитет!

 

 

Виж още