Как да намерим добър треньор и училище за кучето си

куче дресура Снимка: iStock

В основата на всяко обучение на кучета трябва да бъде изграждането на добри и близки отношения между човек и домашният му любимец, на базата на взаимно уважение и доверие. За това нашите приятели от „Четири лапи“ препоръчват да се избягват методите, основани на насилие за сметка на поощрителните, базирани на получаването на награда при изпълнение на дадена команда. 

Методите на обучение, които използват наказания с цел предизвикване на болка и страх у животното, не са само забранени, но и могат да застрашат доверието на кучето към неговия водач. И към хората по принцип. 

Не бива да забравяме и, че дресурата е двустранен процес – важно е и как самият собственик общува с домашния си любимец, когато треньорът не е наоколо. 

Dogsandcats.bg

куче дресураСнимка: iStock

Стопанинът трябва да се чувства спокоен и уверен по време на тренировките, за да може и питомецът му да не се вълнува и да се учи с желание. Треньорът трябва, на първо място, да работи с него и да го насочи как да работи с кучето си относно нещата, които иска. Как да разпознава езика на тялото му и да разбира правилно реакциите му. Защото, не бива да забравяме, че всяко куче е различно и има нужда от индивидуален подход. 

Как да разпознаем доброто училище за кучета и кога индивидуалното обучение е правилният избор? 

Доброто училище работи с добре обучени треньори, които могат да реагират в различни ситуации в зависимост от очакванията на стопанина. Местата, където предлагат обучение на кучета, често включват курсове за специфични спортове, като например ориентация по миризма или намиране на човек по специфичен аромат, ловкост или спускане при нападане. 

Полезни могат да бъдат и основните курсове за малки кучета, които са насочени към специфичните им нужди. Важно е обаче да се уверите, че училището, което сте избрали действително цени и се грижи за благосъстоянието и хармонията на четириногите, а не просто събира много кутрета на едно място. Особено важно е кученцата още от самото начало да имат само положителни преживявания, да не изпитват сензорно претоварване или да се изтощават. 

Търпеливото взаимодействие е от съществено значение и за младите кучета около петмесечна възраст, които навлизат във фазата на пубертета. При тях вълнуващата среда на училището за кучета често може да се окаже твърде стресираща. 

куче дресураСнимка: iStock

Ако искате да поправите определени поведенчески модели, като проява на агресия или страх от определени дразнители (например деца, коли или силни шумове), препоръчително е да се консултирате с опитен треньор на кучета. Ако не подходите с повишено внимание, ефектът може да е обратен и всички тези проблеми да се засилят.

Полезни съвети, които е добре да имате предвид при търсенето на добър треньор и училище за кучета: 

  • „Четири лапи“ препоръчват треньори на кучета, квалифицирани в съответствие с изискванията за хуманно отношение към животните
  • Обучението трябва да е съобразено със Закона за защита на животните: Треньорът не бива да работи по агресивен начин с натиск, плашещи или наказателни методи - нито физически (викане, натискане, побутване), нито с помощни средства (напр. нашийници или каишки, които задушават/затягат, тренировъчни дискове или електрически нашийници). Кучето не трябва да се плаши или да изпитва болка в нито една ситуация на обучение.  
  • Работата да не е насилствена, вместо това да се използва положително насърчаване на правилното поведение (лакомства, игри, похвали и др.).   
  • Треньорът на кучета трябва да се отнася, както към кучето, така и към собственика по приятелски, учтив и признателен начин.   
  • Добрите треньори отдават огромно значение на това да се изследва причината за проблема, а не само да се „борят" с проявените симптоми. Например, проявата на агресивна реакция към каишката никога не трябва да се преодолява чрез дърпане, бутане или разтрисане на кучето. За да се постигне устойчив процес на обучение, първо трябва да се открие причината за тази агресия и кои конкретни стимули я предизвикват. Само ако знаете това и разбирате мотивацията на кучето за нея, можете да работите върху подходящи решения, като обучение на алтернативни поведения (например "какво трябва да направи кучето вместо това?"). 

куче дресураСнимка: iStock

  • Важно е да се използва подходящ нагръдник, а за кучета, които вече са се научили да ходят на свободен повод, е възможно да се използва широк, мек нашийник. 
  • Треньорът трябва да се запознае внимателно със здравословното състояние на кучето, преди началото на обучението. 
  • Треньорът на кучета трябва да обясни как да се структурира по-нататъшното обучение на малки, разбираеми стъпки и да предложи интензивна подкрепа, особено в началото, ако е необходимо. Познанията му трябва да са актуални.   
  • Между упражненията трябва да се правят достатъчни почивки, да се отчитат симптомите на стрес при кучетата и ако е необходимо, обучението да се прекрати, ако животното не се чувства добре или е претоварено.   

куче дресураСнимка: iStock

 

Виж още