Как да поддържаме хладно кучето си в екстремни жеги без климатик

куче жега Снимка: iStock

Л етните горещини и особено „онези“ няколко дни всяко лято, които сякаш ни пренасят някъде в пустинята на Африка (всъщност, топлата вълна при екстремно горещо време идва именно от Сахара), могат да бъдат истинско предизвикателство – както за нас, така и за домашните ни любимци. Задушното и тежко горещо време, което ни кара да губим енергия и тонус, е стресиращо не само за нашите тела, но и за тези на косматите ни другари. Добрата новина е, че има няколко стъпки, които можете да предприемете, за да запазите кучето си (а и самите вас!) в безопасност и прохлада при екстремни горещини. 

куче жегаСнимка: iStock

Повечето кучета не са създадени да издържат на топлина

Повечето породи кучета не са създадени за горещо време. Всъщност, тяхната козина им служи по-скоро да задържат, а не да разсейват топлината. Домашните ни любимци нямат потни жлези и по-голямата част от тялото им е обвита в козина. В резултат на което, те губят топлина главно чрез подложките на краката си, както и чрез устата – когато се задъхват. 

Вода, вода и още вода

Нека кучето ви пие колкото е възможно повече вода. Ако имате работещ фризер, направете му замразени лакомства, можете да поставите в него и играчки за дъвчене, както и лед, който след това да добавите към паничката му. Проверявайте редовно дали има нужда от допълване.

Dogsandcats.bg

куче жегаСнимка: iStock

Как да помогнете на кучето си да се охлади

Заедно с многото хладка вода, най-важното нещо, което трябва да направите, за да поддържате кучето си хладно, е то да е на сянка. За предпочитане – на закрито. Ако климатикът ви се повреди в много горещ ден или не разполагате с такъв, отидете в най-хладната стая в дома си. Коридор или мазе, например, и останете там през най-задушните часове от деня.

Охлаждаща подложка или студена, мокра кърпа, която можете да разстелете на пода, за да легне питомецът ви отгоре, също са сред възможните варианти, които да опитате. 

куче жегаСнимка: iStock

Бутилка със спрей, пълна с хладка вода, с която да напръскате долната част на тялото на животното, която не е изложена пряко на горещото слънце (като областта на слабините), долната част на краката и в устата. 

куче жегаСнимка: iStock

Признаци на топлинен удар

Понякога, за съжаление, въпреки вашите усилия, кучето ви може да получи топлинен удар. Симптомите, за които да следите и внимавате, включват:

 • Необичайно или затруднено дишане (бързо и шумно)
 • Висока температура (над 39, 9 градуса по Целзий)
 • Силна жажда
 • Слабост или умора                 
 • Често повръщане
 • Дезориентация
 • Тъмен или яркочервен език и венци
 • Кожата около муцуната или шията не се отдръпва при дърпане (дехидратация)
 • Повишено слюноотделяне
 • Учестен пулс
 • Обилно лигавене
 • Възбуда

Ако подозирате, че кучето ви е прегряло, незабавно го заведете на по-хладно място или до близката ветеринарна клиника. Щом го направите, прокарайте пръсти в козината му, за да може хладният въздух да проникне през кожата. 

куче жегаСнимка: iStock

За да охладите питомеца си възможно най-бързо, излейте хладка вода върху главата и тялото му. Бъдете внимателни и нека струйката да е съвсем лека. И накрая – дори и домашният ви любимец да се е охладил успешно и да изглежда стабилен, не би навредило да го заведете до кабинета на най-близкия ветеринарен лекар за оценка.

Вижте още: 

Полезни съвети за грижата за домашните любимци през горещите дни

Виж още