Как да се погрижим за кучето си, докато е с конус

куче Снимка: iStock

А бажур. Лампа. Яката на Елизабет. Конусът на срама. 

Независимо как го формулирате, едва ли има начин да накарате домашния любимец да хареса идеята да носи медицинска яка, докато раната му заздравява. Ако обаче се налага кучето ви да ходи с конус повече от 2-3 дни, то би ви било полезно да знаете как можете да му помогнете да свикне с неудобството, с което неминуемо ще се сблъска. Предлагаме ви да разгледаме заедно няколко начина, чрез които да облекчите дискомфорта на косматия си другар и да се погрижите за него през този неприятен за него период. 

кучеСнимка: iStock

  • Разберете защо на кучето му е неудобно с медицинска яка

За да бъдете максимално от полза на вашето куче и да му помогнете през времето, през което ще трябва да носи конус, на първо място е важно да разберете защо това толкова много притеснява някои четириноги. 

Dogsandcats.bg

Пластмасовите конуси ограничават способността на вашето куче да се движи, което само по себе си го стресира и дори – паникьосва. Освен това, специфичната форма на тези яки усилва звуците, които достигат до животното, като в същото време ограничава зрителното му поле.

Това може да създаде у домашния ви любимец плашещото усещане, че не знае какво се случва около него и то да се разстрои, да стане нервно, апатично, да започне да трепери. 

  • Намерете правилния конус

За да бъде медицинската яка максимално ефективна и безопасна, тя трябва да пасва правилно на вашето куче. Ветеринарният ви лекар може да ви предостави конус с подходящ размер за вашия домашен любимец или да ви насочи откъде да си закупите такъв.

При избора на яката е важно да следите четириногото да не може да мърда твърде много глава на страни, както и не трябва да има достъп до нараненото място. Конусът трябва да е закрепен около врата му, за да не може да се изхлузи или да го издърпа, но не трябва да е толкова стегнат, че да се впива в кожата му. 

кучеСнимка: iStock

  • Въведете конуса постепенно

Ако предварително знаете, че на кучето ви му предстои операция и ще му се наложи да носи конус за по-дълго време, направете въвеждането му в ежедневието на животното плавно (до колкото е възможно, разбира се). Когато дойде време да поставите яката, уверете се, че средата наоколо е спокойна и позната за животното. 

Четириногото със сигурност ще реагира, като се опита да удари с лапа/лапи конуса, да го свали, възможно е да се паникьоса и дори да се опита да избяга. За това е важно да останете максимално спокойни, уверете кучето, че всичко е наред, то е „добро момче“ и конусът няма да го нарани. Грешка ще бъде да се поддадете на емоциите си и да махнете яката, защото животното се е разстроило, тъй като така на практика го учите, че когато реагира зле, ще бъде възнаградено с махане на конуса. 

Предварителното въвеждане включва да сложите яката поне няколко пъти преди планираната операция, за кратки периоди от време. Задължително хвалете и поощрявайте животното с лакомства, когато остане спокойно. 

кучеСнимка: iStock

Постепенно увеличавайте продължителността на сесиите, така че кучето ви да е добре свикнало с яката до момента, в който действително трябва да я носи.

  • Някои промени в дома ви могат да помогнат

Ако е възможно, осигурете на кучето си зона без препятствия, за да улесните придвижването му, докато е с медицинската яка. Четириногите имат склонността да закачат конусите в мебели, масички за кафе и изобщо всичко, покрай което минат, за това разчистете всичко ненужно и направете максимално място.

  • Наблюдавайте кучето си

Ако конусът дразни, притиска или се трие в кожата на врата на кучето ви, това ще му причини допълнителен дискомфорт. А самият факт, че носи голяма, пластмасова фуния е достатъчен, не мислите ли? Проверявайте конуса всеки ден, за да се уверите, че не се забива във врата на животното или не причинява триене. Ако установите, че е твърде стегнат, може да се наложи да купите нов с различен размер. 

Наблюдавайте внимателно кучето, докато свикне с яката. За известно време преустановете упражненията и игрите, и се уверете, че животното разбира, че може да яде и пие с нея. За улеснение – вдигнете купичките за храна и вода на подходяща стълбичка, така че да не се налага животното да се навежда. 

Ако сте наблизо, под ваш надзор можете да премахнете конуса, за да хапне домашният ви любимец без стрес и веднага щом приключи – да го поставите отново. 

Разгледайте алтернативите

Някои кучета просто не приемат добре яките и е без значение какво правите, за да направите прехода и времето, през което животното трябва да ги носи възможно най-комфортен. В този случай можете да проучите различните алтернативи на традиционния пластмасов конус.

кучеСнимка: iStock

В по-големите зоомагазините можете да откриете по-меки медицински яки, които са по-гъвкави и удобни в сравнение с тези от твърда пластмаса. Има и надуваеми, както и дунапренови нашийници с форма на понички (приличат на възглавници са самолет), които не са толкова тежки и не ограничават до такава степен зрението и слуха на животното. 

Сред другите опции, които можете да обсъдите с ветеринарния си лекар, са използване на специален горчив спрей около раната, който да спре кучето да я облизва. В зависимост от това къде е самата тя, може да успеете да я покриете с достатъчно здрава превръзка, но в този случай отново задължително трябва да сте наоколо, за да спрете домашния си любимец ако започне да я дъвче. 

 

Вижте още:

Съвети за първа помощ за стопани на кучета

Виж още