Как да успокоим хиперактивно куче в колата

куче Снимка: iStock

З а някои кучета пътуването в кола е изключително забавно преживяване, на което те видимо се наслаждават. Други четириноги пък предпочитат да си дремват, докато шофирате. Има обаче и един трети вид домашни любимци, които са толкова хипер ентусиазирани по време на път, че започват да се вълнуват още, качвайки се в автомобила ви. 

кучеСнимка: iStock

Ако вашият космат приятел спада последните, твърде „активни“ пътници или ви се е случвало да се возите в кола с такова животно, то знаете, че това може да се окаже истинско предизвикателство. За щастие, има някои неща, които можете да направите, за да помогнете на четириногия си спътник да се успокои. 

  • Открийте кой е специфичния тригер

Понякога има едно нещо, което задейства дадено поведение при домашните ни любимци. И това е напълно достатъчно, за да превключи кучето ви в „хипер режим“. Погледнато отстрани, това може да звучи дори леко нелогично, но вашето космато другарче може да е научило, че определено нещо означава, че предстои да му се случи нещо страхотно. 

Dogsandcats.bg

кучеСнимка: iStock

В този случай контракондиционирането е решението на вашия проблем. Какво имаме предвид? Да предположим, че отивате с колата до близкия парк. Щом паркирате, вместо веднага бързо да пуснете кучето си навън, изчакайте го да се успокои. Щом животното се е отпуснало достатъчно – наградете го с похвала и лакомство, а след това – насладете се на един чудесен ден в парка. 

По този начин, с течение на времето, питомецът ви ще научи, че хубавите неща се случват, когато е спокойно, а не твърде развълнувано. 

Не виждам нищо, не чувам нищо!

Не във всички случаи има нещо конкретно, което превръща кучето в четириногия еквивалент на дете, прекалило със захарта. Вятърът в лицето на четириногото, хората навън и шумовете, които чува, могат да му дойдат в повече и да го развълнуват до степен, в която самото то да не може да се справи с емоциите си.

кучеСнимка: iStock

В този случай – вдигнете прозорците и включете климатика, ако навън е топло. Ако това не го успокои, помислете дали да не се снабдите със специално столче за пътуване или клетка, където да се вози косматият ви другар по време на път. Одеяло, любима играчка или някоя ваша дреха също могат да свършат работа, за да успокоят животното. 

Не подценявайте и вашата реакция

Всеки път, когато вашето куче започне да се държи лудо или хипер активно в колата, реакцията ви трябва да бъде насочена към това да намалите нивото на енергията и превъзбудата му. Това може да включва разговор със спокоен тон или галене. Въпреки усилията ви обаче, важно е да знаете, че колкото повече говорите и правите толкова повече го подтиквате да продължи. Вместо да опитвате вербално и физически да накарате животното да се държи по определен начин, направете това, което кучетата мразят най-много: игнорирайте го. 

кучеСнимка: iStock

Хиперактивните кучета обичат вниманието, дори и то да идва под формата на „Спри!“, изречено с ядосан тон. Когато се държите така, сякаш вашият домашен любимец не е наоколо, доста по-вероятно е той най-накрая да седне мирно на седалката и да се успокои.

Тревожност срещу свръхстимулация

Хипер поведението на кучето ви може да произтича от тревожност и безпокойство, вместо от свръхстимулация. Как да направим разликата?

Свръхстимулацията се получава, когато четириногото е твърде развълнувано от нещо. Това може да е друго куче, което се разхожда близо до прозореца на колата ви или малкото дете, което му маха, правейки смешни физиономии от паркинга. 

кучеСнимка: iStock

За разлика от това, безпокойството се случва, когато животното е нервно, уплашено или направо ужасено от това до какво ще доведе пътуването с кола. Негативните емоции, свързани с пътуването с автомобил, най-често се проявяват до голяма степен, защото домашните любимци пътуват по този начин главно до „най-лошите и страшни“ за тях места като ветеринарния кабинет или фризьор. 

Разтревоженото куче е неспокойно, не може да стои на едно място, задъхва се прекалено, хленчи и действа подобно на свръхстимулираното. Това обаче не се случва при всяко возене в кола. А за да сте спокойни, превенцията срещу появата на това поведение, включва да водите животното с колата си до места, които харесва – като близкия парк или любимия му зоомагазин.

Вижте още: Как кучетата разбират, че ще ги водим при ветеринаря

Виж още