Как кучетата разбират, че ще ги водим при ветеринаря

куче Снимка: iStock

М акар да не им е никак приятно, факт е, че редовните посещения при ветеринарен лекар са част от живота и отглеждането на всяко четириного. Едно здраво възрастно куче е добре да посещава кабинета на специалиста поне веднъж годишно. Ако е диагностицирано с определено медицинско състояние – желателно е това да се случва по-често. 

кучеСнимка: iStock

Ако отглеждате домашен любимец добре знаете, че косматите ни приятели никак не обичат посещенията при ветеринарен лекар. И макар те невинаги да са свързани с болка или дискомфорт, а просто да е време за рутинен преглед, кучетата сякаш винаги изпадат в лека уплаха, съпътствана с паника. Как обаче животните разбират, че им предстои „екскурзия“ до ветеринарния кабинет и какво можем да направим, за да им помогнем да останат спокойни? 

Кучетата знаят ли, че отиват на ветеринар?

Различни фактори влияят на това дали и кога домашният ви любимец ще разбере, че му предстои преглед при ветеринарния лекар. В идеалния случай, ако сте направили няколко пътувания с колата не само до кабинета на специалиста, но и до различни места, натоварени с положителни асоциации, то животното ще осъзнае къде отива чак, когато стигнете съвсем близо до локацията. Ключовото тук е кучето да не свързва колата и пътуването с нея само с посещенията при ветеринарен лекар. 

Dogsandcats.bg

В голяма част от случаите, ако е било при същия ветеринар и преди, животното най-вероятно ще разбере къде се намира още, щом пристъпите в градинката/пространството пред кабинета.

Не бива да забравяме също, че кучетата са запалени наблюдатели и имат уникалната способност да запаметяват различни модели. Тези им умения могат да им помогнат да разберат, че сте се запътили към кабинета на ветеринарния лекар, ако имате изградена рутина, свързана с дните на посещение. Например, ако винаги слагате в чантата си списание (за вас) и някоя от любимите играчки (за него), то животното ще навърже нещата и ще започне да ги свързва с посещение при лекаря. 

кучеСнимка: iStock

Защо кучетата се страхуват от ветеринарните лекари?

Можете ли да ги вините? Ветеринарният лекар е символ на безпокойство, дискомфорт и често – болка за домашните ни любимци. Посещението в кабинета винаги включва прегледи, игли и непознати. Още по-лошото – няма как да обясните на едно куче, че посещението при ветеринарния лекар е за негово собствено добро. Така че, за него това си остава неприятно преживяване, свързано с ново място, странни миризми, хлъзгави подове, ректални термометри и никаква видима полза. 

Страховете на кучето се влошават, когато лошите преживявания се повтарят. Ако вашият домашен любимец е запазил негативни асоциации, свързани с посещенията при лекаря, разбираемо е, че няма да иска да се върне там.

кучеСнимка: iStock

Какво да направите, ако кучето ви се страхува от ветеринаря?

Важно е да предприемете стъпки за минимализиране на страха още преди домашният ви любимец да стъпи във ветеринарния кабинет.

Основно обучение: тренирането на вашето куче на някои основни команди ще помогне както на вас, така и на вашето куче да запазите усещането за контрол в стресови ситуации. Уверете се, че животното отговаря на насоки като „седни“, „стани“ и „мирно“.

Положителни асоциации: вземайте кучето си на разходки с кола до различни забавни места. Не позволявайте ветеринарния кабинет да бъде единствената дестинация, която вашето космато приятелче свързва с пътуването с кола. Правете кратки екскурзии до близкия парк, къщата на приятел или до зоомагазина, където животното ще се почерпи с лакомство, разбира се!

кучеСнимка: iStock

Докосване: добре е кучето ви да свикне да бъде галено и съответно – докосвано на места като муцуната, лапите и ушите. Първоначално повечето четириноги изглежда сякаш нямат проблем с това, но е изключително важно кучето да не се пази от докосване в зоните, където знаете добре, че ще бъде прегледано и от ветеринарния ви лекар. 

Как да го направим? Както голяма част от нещата, свързани с домашните ни любимци, отговорът е съвсем лесен – лакомства. 

Създайте връзка между докосването и получаването на вкусна награда в последствие. 

Как да успокоите кучето си, когато вече сте при ветеринаря?

Пристигнете при ветеринарния си лекар няколко минути по-рано, за да сте сигурни, че кучето ви има време да свърши нуждите си, преди да влезе. А и самите вие да имате време да се настаните – без да бързате. Опитайте се да сте максимално спокойни и да се държите така, сякаш това не е голяма работа.

ветеринарен лекарСнимка: iStock

Запасете се с много лакомства и не пестете похвалите по време на прегледа. Добре е да говорите на животното с успокояващ тембър, но и не прекалено, за да не си помисли то, че действително има основателна причина да се чувства обезпокоено. Най-добрата тактика е да се отнасяте към посещението при ветеринарния ви лекар като към рутинна процедура, която включва и лакомства. 

Познатите гледки, миризми и звуци най-често са това, което „подсеща“ домашните любимци, че им предстои преглед при ветеринарния лекар. Те могат да бъдат стресиращи за четириногите, но и не е задължително това да е така. С малко допълнителна подготовка от ваша страна и положително подсилване можете да промените асоциацията на животното и да минимализирате стреса, свързан с тези рутинни процедури.

Вижте още: Да направим посещенията при ветеринар по-приятни за кучето

Виж още