Как да успокоите кучето си: 8 метода, които работят

куче Снимка: iStock

К учетата, изпитват стрес и безпокойство по същия начин, както хората. Важно е да се научим да разпознаваме признаците, че домашният ни любимец е развълнуван и притеснен, тъй като те не изчезват сами. Справянето с куче, което е развълнувано и превъзбудено, само по себе си може да бъде известно предизвикателство. Ако не се контролира, този тип поведение би могло да ескалира в нещо опасно – както за хората, така и за кучетата. 

Признаците, че кучето ви е стресирано

Има много причини защо едно куче може да се чувства стресирано. Някои от тях са очевидни – като да остане само у дома или появата на още един домашен любимец към семейството ви, например. Други може да са по-малко видни, като промяна на графика на собственика или дори – разместването на мебелите в хола ви.

куче успокоениеСнимка: iStock
 

Стресът може да повлияе на кучето ви по различни начини. Може да се прояви като внезапна промяна в поведението, като лай или разрушително дъвчене. Може също да причини физически симптоми, като диария, повръщане и прекомерно задъхване.

Dogsandcats.bg

Ето някои от признаците, че кучето ви е стресирано:

 • Лае или хленчи, когато остане само
 • Разрушително дъвчене или ровене
 • Прекомерно задъхване
 • Липса на апетит
 • Треперене
 • Криене
 • Облизване на устните
 • Често прозяване

куче стресСнимка: iStock

А ето и 8 метода как да успокоите домашния си любимец, които доказано работят!

 • Научете се да избягвате тригерите

Тригерът е стимулът, който кара кучето ви да стане нервно, стресирано и тревожно. Някои от тези задействания са свързани с околната среда и ситуацията, в която животното се намира, докато други са физически. Повечето кучета имат по няколко тригера, като обикновено това са силни шумове (гръмотевични бури и фойерверки), непознати хора или когато животното остане само, докато собственикът му отсъства.

Разберете какво стресира домашния ви любимец и избягвайте тези сигнали, докато не се научите да контролирате поведението на питомеца си. 

куче стресСнимка: iStock

 • Упражнявайте се

Упражненията са полезни за тялото, ума и душата на вашето куче, особено когато става въпрос за облекчаване на стреса. Разходките дават шанс на домашния ви любимец да излезе от къщата и да вземе малко чист въздух. Това помага за психическото здраве и може да облекчи безпокойството, тъй като увеличава притока на кръв и производството на ендрофини в мозъка. 

Добре тренираното куче, което получава достатъчна физическа активност, ще покаже по-равномерен темперамент и по-ниски нива на възбуда. 

 • Силата на докосването и масажа

Галенето на кучето ви, гушкането и физическият контакт може да помогне на животното да се успокои. Подобно на хората, кучетата се чувстват по-комфортно, когато усещат, че са обичани. 

куче стресСнимка: iStock

 • Помислете за феромонни спрейове, нашийници и дифузери

Кучетата общуват чрез феромони, за това и на пазара съществуват различни търговски продукти, които използват това, за да успокоят четириногите в моменти на превъзбуда. Феромоните могат да помогнат при безпокойство при раздяла, силни шумове и други неща, които разстройват четириногото. 

Продуктите, които имат в основата си тези химикали, са под формата на спрейове, дифузери и нашийници. И всички те могат да са полезни, за да увеличат спокойствието и да поддържат комфорта на косматия ви другар.

кучеСнимка: iStock

 • Опитайте етерични масла

Много етерични масла са безопасни за кучета, но е важно да вземете предвид размера на домашния си любимец, възрастта и теглото му. Етеричните масла се извличат от растения и съдържат всички терапевтични свойства, които те носят. Те са концентрирани течности, които могат да се разреждат във вода или друго масло-носител, като кокосово масло. 

Най-честите начини за употребата им включват добавяне на няколко капки към водата за вана или директно нанасяне върху кожата. 

 • Пуснете класическа музика

Класическата музика може да помогне да успокоите кучето си, но е важно не просто да изберете произволно произведение, а нещо, което да помогне на питомеца ви да се отпусне и да си почине. 

куче успокоениеСнимка: iStock

Доказано е, че класическата музика намалява стреса при хората, така че е логично да направи същото и за нашите кучета. Важно е да отбележим, че различните жанрове класическа музика могат да имат различен ефект върху косматия ви другар. Някои четириноги може да реагират по-добре на един тип, отколкото на друг, така че – експериментирайте с различни видове, докато откриете правилната за вашето приятелче. 

 • Обучете го да запазва спокойствие

Можете да противостоите на стресовите реакции с десенсибилизация и противокондициониране. 

Десенсибилизацията е това, което звучи - излагате кучето си на стимула, който го изнервя, първо на ниски нива, а по-късно на по-високи нива. Контракондиционирането е следващата стъпка,п при която заменяте негативната реакция на питомеца си с положителна.

куче успокоениеСнимка: iStock

Вижте още: Дресура на кучето: Противокондициониране и десенсибилизация

 • Говорете с вашия ветеринарен лекар за успокояващите лекарства

Всички кучета са различни. Някои реагират добре на по-горните методи, докато други не могат да се успокоят докрай. Ако домашният ви любимец е склонен към безпокойство и дори с много упражнения, обич и внимание не успявате да го успокоите, то може да имате нужда от допълнителна помощ.

В този случай може би е време да поговорите с ветеринарния си лекар за медикаменти срещу тревожност. Има различни възможности, а ветеринарният ви лекар ще ви насочи кои лекарства ще помогнат на вашето куче. 

куче успокоениеСнимка: iStock

 

Виж още