Как да включим децата в грижата за кучето

дете и куче Снимка: iStock

Д ецата ви умоляваха с дни да си вземете куче и вие най-накрая склонихте, вярвайки на обещанията им, че ще се грижат за домашния любимец. И така, вече се радвате на новото си космато другарче у дома, но имате усещането, че хлапетата не изпълняват съвсем докрай уговорката ви. Звучи ви познато? Бързаме да ви успокоим – не сте сами! В този момент много родители се питат: Как да включим децата си по-активно в грижите за четириногото.

дете и кучеСнимка: iStock

Поведенческата диаграма

Един печеливш подход, особено при по-малките деца, е да се създаде диаграма на поведението. Какво имаме предвид? Хлапетата са най-добри, когато им се даде възможност да направят връзката – ограничения и последствия. „Ключовото тук е да бъдете последователни, но не и емоционални“, коментира Джудит Белмонт, терапевт и автор на „Диаграмата може да бъде успешен инструмент“ пред PetMD. 

По същество, необходимо е да дадете на детето си много специфични отговорности. Посочете му какво искате да направи, например – да разходи кучето след вечеря в понеделник, сряда и петък; да го нахрани сутринта преди училище във вторник и четвъртък. Отбележете дали всяка задача е изпълнена правилно. Когато определеният брой полета са маркирани (можете да поставите табло на стената), следва за хлапето да има някакъв вид награда. Например – ако всичко е изпълнено, водите го на кино. 

Dogsandcats.bg

дете и кучеСнимка: iStock

Готови за съпротива

Добре, да кажем, че горният подход не мотивира достатъчно детето ви и то въпреки всичко не направи това, което се очаква от него. В този случай е време за последствия. За пропускане на отговорностите, свързани с грижите за домашния любимец, „времето за компенсация“ може да включва помощ на родителя в избрана от него област. Идеята е хлапето да прави нещо, което не му е забавно или особено интересно.

Не е необходимо тези последици да бъдат сурови и не бива да изглеждат като наказание. Акцентът тук по-скоро е към изграждане на мотивацията. Защото бъдете сигурни, че следващият път, когато детето е на път да подходи небрежно към разходката на кучето, например, то ще си спомни, че е трябвало да ви помага да пренаредите библиотеката в дома си през уикенда. 

дете и кучеСнимка: iStock

Подходете с твърдост и последователност

Ако детето ви започне системно да пренебрегва задълженията към домашния любимец, то наказанията трябва да бъдат същите по тежест като тези за ненаписана домашна работа или неглижиране на други домакински задължения. Бъдете твърди. И докато не изпълни задачите, не позволявайте на хлапето някои от глезотиите като игра на компютър, таблет, достъп до смартфона ви или гледане на телевизия. Ако се отпуснете, вие учите детето си да бъде безотговорно.

Положителни и отрицателни последици

„Децата могат да се придържат към определено поведение само, за да избегнат негативни последици“, коментира Белмонт. Избягването на негативните последици е да знаете предварително какво да очаквате. Ако навън вали и носите със себе си чадър, да го отворите, за да останете сухи. А ако сте забравили да си го вземете, то ще се намокрите – пряка негативна последица от вашите избор и поведение.

куче детеСнимка: iStock

Искате да научите детето си на отговорност. Дайте му избор. То може да избегне негативните последствия за себе си, като има положително поведение. 

Какво да кажем за тийнейджърите?

Тийнейджърите винаги искат нещо. Искат го силно и по възможност – на момента. Може да искат да отидат на парти или в близкия мол – винаги има по нещо. Така че от вас зависи да кажете: „Да, можеш да правиш тези неща, веднага, щом разходиш кучето“. Неизбежна част от родителството е да поставяте ограничения на децата си. Това е ваша работа.

дете кучеСнимка: iStock

Вижте още: 

Какво да направим, ако кучето ни ръмжи на деца

Забавни и вълнуващи игри за кучета и деца

Виж още