Кучетата могат да „виждат“ с носовете си, твърди ново проучване

куче нос Снимка: iStock

К ато собственици на домашни любимци добре знаем, че четириногите ни другари имат забележителен слух. Все пак, трябват им едва няколко секунди от отварянето на вратата на хладилника, за да са вече пред него! И да, що се отнася до обонянието им, няма как да не ги похвалим за бързината, с която реагират, когато трябва да откраднат мръсните ни чорапи вечер, за да си поиграят с тях, нали?

Знаете ли обаче, че според скорошно проучване, публикувано в Journal of Neuroscience, сетивата, които отговарят за зрението и обонянието на нашите кучета са свързани с мозъка им. Нещо, което не се среща при други видове. 

куче носСнимка: iStock

Проучването е ръководено от д-р Филипа Джонсън от университета Корнел в Ню Йорк. Тя и нейните колеги разглеждат MRI сканирания на мозъци на 23 кучета. Учените установяват, че има невронни връзки между тилния лоб, който обработва зрението, и обонятелната луковица, където се идентифицират миризмите. Това показва „обширен път“, свързващ както лимбичната система с тилния дял – областта на мозъка, отговорна за поведението и емоционалните реакции на животните. 

Dogsandcats.bg

Това откритие, макар да звучи сложно за нас, хвърля нова светлина върху това как кучетата ни възприемат и се ориентират в околната среда!

Според д-р Джонсън, когато хората влезем в стая, ние използваме предимно зрението си, за да определим кой присъства в нея и как са позиционирани мебелите, например. Изглежда обаче,

домашните ни любимци наблягат на миризмите като основен източник на информация, за да разберат средата около себе си и да определят как да се ориентират в нея. 

„Един от офталмолозите в болницата твърди, че редовно има собственици, които водят кучетата си за рутинен очен преглед, при което се установява, че животните са напълно слепи. Но хората буквално не вярват - как е възможно! И това е така, защото незрящите четириноги се държат напълно нормално – те могат да носят топка, да дърпат въже и безпроблемно да се ориентират в средата около себе си, без да се блъскат в предметите наоколо. 

куче носСнимка: iStock

Знаейки, че има нещо като „информационна магистрала“, преминаваща между тези две области, може да уверим собствениците на слепи домашни любимци, че липсата на зрение не е нещо, което влияе чак толкова много на качеството на живот на питомците им“, споделя още д-р Джонсън.

Джонсън и колегите й планират серия от допълнителни изследвания и върху други животни, включително тези, които значително разчитат на миризмите като котки и коне. А какво ще покажат те – предстои да видим! 

Вижте още: Защо понякога кучето сякаш се взира в стената

 

 

Виж още