Какви вкусове усещат кучетата

куче Снимка: iStock

Т ова е сценарий, с който всеки собственик на куче е добре запознат: излизате на разходка с домашния си любимец и не след дълго той започва да души нещо в тревата. Разсейвате се - за части от секундата и щом погледнете отново към четириногия си другар, той вече дъвче плесенясалите остатъци от храна, отдавна изхвърлена в близкия храст. Разбира се – следва звучното от ваша страна „Какво ядеш! Пусни!“, докато се опитвате да отворите челюстта на животното, за да извадите неприятното им съдържание. 

Естествено, човек само би хвърлил поглед на тези хранителни отпадъци с погнуса, а идеята да ги сложат в уста би накарала мнозина да получат леко гадене. И да, няма как да не се зачудим, след като обонянието на домашните ни любимци е приблизително от 10 000 до 100 000 пъти по-добро от нашето, защо те сякаш не са никак взискателни към това, което слагат в уста? Миризмата ли е единственото, което ги води и колко добро всъщност е усещането им за вкус?

кучеСнимка: iStock

Какви вкусове усещат кучетата?

Въпреки че противоречи на склонността им да ядат някои, меко казано странни неща, всъщност кучетата имат същите четири основни вкусови класификации като хората. Това значи, че косматите ни другари са в състояние да различат: сладко, кисело, солено и горчиво. 

Dogsandcats.bg

Домашните ни любимци имат около 1700 вкусови рецептори – в сравнение, тези при хората са около 9000. Това значи, че тяхното усещане за вкус е около 1/5 пъти по-малко чувствително от нашето. Освен това, езикът на четириногите притежава специализирани вкусови рецептори, които реагират единствено на водата. Те се намират на върха на езика, където той леко се свива, когато животното пие вода. Те са по-чувствителни след ядене на сладки и солени храни, като учените съзират и еволюционна основа – възможно е кучетата да имат нужда да пият повече вода, след като консумират храни, които биха ги дехидратирали. 

кучеСнимка: iStock

Как миризмата влияе на вкуса на кучето

Обонянието на домашните ни любимци е наистина забележително. Те притежават до 300 милиона обонятелни рецептори в носа си – в сравнение, при хората те са само 6 милиона. Четириногите имат и допълнителен орган за откриване и разпознаване на миризми –Якобсонов (Вомероназален) орган, който им помага да възприема химически сигнали и хормони, които са неоткриваеми за нас. 

Интересен факт е, че този Якобсонов орган отчасти е отговорен и за вкусовите способности на кучетата. Той са намира на края на устата и помага за свързването на сетивата – мирис и вкус, като „превежда“ уловените ароматни молекули в мозъка на кучето във вкусове. 

кучеСнимка: iStock

Какви вкусове харесват кучетата?

Безспорен факт е, че много кучета биха погълнали със завиден ентусиазъм всичко, което се изпречи пред погледа им. Някои четириноги обаче, са по-придирчиви към това, което слагат в уста. Като цяло, колкото по-ароматна е храната, толкова по-вероятно е животното да се заинтересува от нея. И тук, както се досещате, главна роля има фантастичното кучешко обоняние. 

Влажната (мокра) храна за кучета има тенденция да запазва по-дълго силния си аромат поради съдържанието на вода в нея. Докато сухата не мирише толкова силно, защото е дехидратирана. За това, добре е да знаете, че ако давате на косматия си приятел консерви, пастети или паучове, то животното със сигурност е склонно да прекали с количеството именно, защото му мирише апетитно. 

Въпреки че кучетата разпознават същите вкусови класификации като хората, техните вкусови рецептори не показват афинитет към солени храни. Това, вероятно, се основава на тяхната еволюционна история, тъй като диетите на предците им са се състояли от около 80% месо. А както знаем, в него се съдържа необходимото количество сол, от което тялото се нуждае. За това и солените храни не са толкова привлекателни за четириногите – тяхната биология подсъзнателно ги предпазва от прекомерен прием на сол и съответно – дехидратация. 

кучеСнимка: iStock

За сметка на това, сладките храни са сред любимите на четириногите. И тук учените са на мнение, че причината е в еволюционното развитие на животните. Кучетата са всеядни, което значи, че еднакво успешно усвояват както месо, така и растителна храна. Вероятно предците на днешните домашни кучета са допълвали менюто си, базирано на животински протеин, с плодове и зеленчуци. 

Кучетата са склонни да избягват кисели, горчиви и пикантни вкусове, тъй като те изпращат химически сигнал до мозъка им, че са лоши или неподходящи за консумация. И макар че това би трябвало да значи, че домашните ни любимци имат заложена способност да не консумират храни, които са развалени и съответно – съдържат токсини или бактерии, на практика не се случва точно това. 

В обобщение можем да кажем, че 

макар кучетата ни да притежават изключително силно обоняние, небцето им далеч не е толкова проницателно. Да, те могат да надушат нещо апетитно от километри, но не са в състояние да разпознаят по-сложни вкусове.

И макар да разпознават основните: сладки, кисели, солени и горчиви храни, сравнително малкият им брой вкусови рецептори означава, че те не усещат вкусовете по същия начин, както хората. 

 

Вижте още:

Как да изберем подходяща кучешка храна

Виж още