Какво да направите, ако друго животно нападне кучето ви

куче село Снимка: iStock

М ного хора гледат на кучетата си като на част от семейството. За това и естествено сме готови да направим всичко по силите си, за да запазим здравето и да осигурим благоденствието на домашния си любимец. За съжаление, понякога въпреки цялото внимание и отдаденост, които влагаме в отглеждането на косматия си другар, се случват инциденти, които са извън нашия контрол. Като нападение от страна на друго животно или куче.

Ако друг домашен любимец или диво животно ухапе или нападне питомеца ви, важно е да сте запознати какви стъпки да предприемете, за да помогнете на кучето си да се справи и дори – да спасите живота му. 

куче селоСнимка: iStock

Ето някои основни неща, които трябва да направите, ако друго животно нападне вашия четириног другар. 

Dogsandcats.bg
  • Отдалечете другото животно от вашето куче 

Първото нещо, което трябва да направите, е да отдалечите другото животно от кучето ви. Създавайки дистанция помежду им, вие ще можете безопасно да прецените ситуацията и състоянието на питомеца си. В идеалния случай – прекратете кавгата без самите вие да се излагате на риск. 

Избягвайте да хващате нападащото животно зад врата или главата, когато се опитвате да го отдалечите от вашия домашен любимец. Така се излагате на риск от нападение или ухапване. Вместо това, опитайте се да спрете атаката, като отвлечете вниманието на животните. 

Можете да издадете силен шум или да се огледате за предмет, като дъска или дебел клон на дърво, който можете да поставите между животното и кучето ви, за да спрете битката. Ако наблизо има маркуч за вода, можете да напръскате животното, за да спрете атаката му. 

кучета бойСнимка: iStock

В случай, че не е по силите ви да разтървете двете животни или ако се притеснявате, че питомецът ви е в непосредствена опасност, опитайте физически да прекратите атаката, като дръпнете бързо хълбоците или задната част на нападателя. Друга възможност е да приложите химически възпиращ агент като лютив спрей или спрей за насекоми, за да спрете боя. 

  • Погрижете се за раните на вашето куче и потърсете медицинска помощ

След като сте се отдалечили от другото животно, можете по-добре да определите какви наранявания е претърпяло вашето куче след атаката. Тежестта на нараняванията, причинени от нападение от други животни, може да варира драстично в зависимост от конкретните измерения на инцидента. 

Ако домашният ви любимец е претърпял тежки наранявания – има големи, зеещи рани, които разкриват вътрешни органи или мускули, увийте го в кърпа или одеяло и незабавно потърсете ветеринарен лекар. В случай, че се затруднявате да преместите четириногото поради теглото му, можете да поставите одеяло или чаршаф под него, така че да създадете импровизирана носилка. 

куче селоСнимка: iStock

Приложете силен натиск с чиста кърпа върху всички области от тялото на питомеца ви, които все още кървят. Дори да изглежда, сякаш домашният ви любимец е добре и има само малка рана, необходимо е да получи професионална ветеринарна помощ възможно най-скоро. 

При раните от ухапвания има по-голяма вероятност от инфекция, а не е изключено и косматият ви другар да има допълнителни драскотини или наранявания, които да не можете да видите поради козината му. Ухапванията от други животни могат да причинят и вътрешен кръвоизлив или увреждане на нервите – все неща, които не са лесно забележими. 

  • Намерете доказателство, че кучето ви е ваксинирано срещу бяс

Щом се отправите към близката ветеринарна клиника или спешен кабинет, уверете се, че сте взели със себе си документ, че домашният ви любимец е ваксиниран срещу бяс. Ако не носите у себе си сертификат, вероятно можете да се свържете с ветеринарния си лекар, за да получите такова онлайн. 

кучета бойСнимка: iStock

Ако домашният ви любимец, по една или друга причина, не е защитен срещу бяс и не сте сигурни, дали животното, което го е нападнало, е болно или не, бъдете готови да поставите кучето си под карантина. Изолацията е необходима, за да сте сигурни, че домашният ви любимец не се е заразил с бяс по време на атаката. 

 

Виж още