Какво да направите, ако кучето ви е пило алкохол

куче алкохол Снимка: iStock

П окрай продължаващите с дни тържества покрай Коледа и Нова година и дните между тях, може да се случи така, че да изпуснете домашния си любимец от очи. А през това време, неговият любопитен нос да попадне на онази глътка ликьор, вино или пунш, останали на дъното на чашата, която забравихте да приберете от нисичката масичка в хола… И така, в един момент, с лека паника и повишена тревожност да уставите, че кучето ви е консумирало алкохол.

Добрата новина е, че

алкохолната токсичност при домашните ни любимци не е толкова често срещана, колкото може би си мислите. Защото четириногите рядко са привлечени (поне не и инстинктивно) от алкохолни напитки. Въпреки това – инциденти се случват.

Dogsandcats.bg

И точно както при хората, проблемът с безопасността не е свързан с вида алкохол, който животното консумира, а по-скоро с количествата. Например, твърдите напитки (джин, уиски, водка), виното и крафт бирата съдържат по-високи нива на алкохол, от леката светла бира, например.

куче алкохолСнимка: iStock

Ако домашният ви любимец случайно е консумирал алкохол, трудно е да разберете дали количеството, което е погълнало животното е в опасни нива. Здравето и теглото на животното по отношение на вида и обема са променливите, които трябва да имате предвид в този случай. Например, за дребните и мини кучета, по-малко количество алкохол се счита за по-опасно, отколкото за по-големите.

Четириногите ни другари са по-склонни да бъдат привлечени от плодови напитки, коктейли, пуншове, сайдери, ликьори и храни с алкохол като ключова съставка. Причината е ясна – защото те им миришат по-ароматно и апетитно. 

Освен съдържанието на алкохол в изброените питиета, важно е да имате предвид и друго сериозно съображение – в тях може да се съдържа ксилитол – изкуствен подсладител, който е много опасен за питомците ни. 

куче алкохолСнимка: iStock

Признаци и симптоми на алкохолна токсичност при кучетата

Кучетата реагират на въздействието на алкохола подобно на хората и често можем дори да не забележим, че нещо не е наред. Трябва да се свържете с ветеринарния си лекар, близката клиника за спешна помощ или гореща линия винаги, когато имате притеснения, за да установите дали е необходимо по-нататъшно лечение. Сред предупредителните знаци, за които да следите, са:

  • Депресия или летаргия
  • Липса на координация
  • Лигавене
  • Повръщане
  • Слабост
  • Свиване 
  • Намален ритъм на дишане
  • Хипогликемия (ниска кръвна захар)
  • Хипотония (ниско кръвно налягане)
  • Хипотермия (ниска телесна температура)

Знаем, че понякога може да е трудно да контролирате напълно средата на вашия домашен любимец и това, което консумира. Но образованието и осведомеността са най-добрият начин да поддържате доброто здраве на животното.

Какво да кажем за една кучешка бира по случай празника?

За щастие, вече и у нас можем да открием така наречената кучешка бира. По същество тя не е точно „бира“, каквато я познаваме ние, хората. В зависимост марката съставките варират, като всички те са без алкохол, а основната съставка е водата. В допълнение може да има костен бульон, зеленчуци (като моркови, царевица и сладки картофи), плодове, овесени ядки или ечемик и билки.

куче алкохолСнимка: iStock

Кучешката бира не трябва да замества балансираното хранене. Подобно на други лакомства за кучета, трябва да се дава в разумни граници. 

Що се отнася до човешката бира – тя никога не бива да се дава на домашни любимци, дори и в малки количества. В нея се съдържа алкохол, а той е токсичен за четириногите ни приятели. И да, дори малки количества от напитката в някои случаи могат да причинят алкохолно отравяне, особено ако питомецът ви е с малки размери.

От друга страна, кучетата никога не трябва да пият бира, приготвена за хора. Бирата съдържа алкохол, а алкохолът е токсичен за кучетата. Дори малко бира може да причини алкохолно отравяне, особено ако кучето е с дребен размер.

куче алкохолСнимка: iStock

 

Виж още