Какво трябва да знаем за кучешките намордници

куче Снимка: iStock

К огато се разминем на улицата или в парка с куче, което носи намордник, това неминуемо предизвиква у нас определена реакция. В повечето случаи – тя е стереотипна и обикновено е свързана с всеобщото мнение, че това четириного е с агресивно поведение. 

Истината обаче е, че някои домашни любимци се разхождат с намордници по-други причини, които далеч не се ограничават с общия знаменател „защото са лоши, опасни и нападат хора“. Просто собственикът им е подходил отговорно спрямо питомеца си. 

кучеСнимка: iStock

Защо се налага кучето да носи намордник?

 • История на агресивното поведение

Ако едно куче има история, в която присъстват епизоди на агресия към други четириноги, бой и нападане на хора, използването на намордника като инструмент за управление може да сведе до минимум риска в определени ситуации. 

Dogsandcats.bg

За съжаление, някои кучета стават агресивни въпреки усилията на стопаните си. Случва се по-рядко (с правилното обучение и дресура може да се постигне много!), но при тях нуждата от намордник може да е за цял живот. Може да ви звучи парадоксално, но според някои изследователи на кучешкото поведение, при някои четириноги намордникът се възприема като нещо, което им гарантира комфорт и безопасност навън. 

кучеСнимка: iStock

 • При внезапно плашещи и/или болезнени ситуации

Някои домашни любимци, които обикновено не са агресивни, поставени извън зоната си на комфорт и в неудобна ситуация, могат да реагират необичайно остро и нападателно. Особено ако предупредителните знаци, които са отправили, са игнорирани от стопаните им, животните могат да почувстват, че нямат друг избор освен да атакуват. Това може да се случи и ако кучето ви изпитва болка. Често на кучета се поставя намордник след като са получили тежко нараняване и той се сваля щом се възстановят. 

 • Специфично законодателство за породите (BSL)

В някои държави и щати в Америка има специално законодателство, което налага определени породи да са с намордник, когато представителите им са на обществени места. За съжаление тези правила не се влияят от характера или специфичните особености на личността на косматия ви приятел. 

кучеСнимка: iStock

 • Силен хищнически инстинкт

Някои кучета имат силно развит хищнически инстинкт, който ги кара да преследват по-малки животни. За това и стопаните им предпочитат да ги разхождат на каишка и с намордник. 

 • Храна от земята

Голяма част от четириногите, които носят намордник, са се сдобили с него, след като са изяли нещо непозволено от земята. Яденето на останки от храна и боклуци от улицата може да причини на домашния ви любимец сериозно стомашно разстройство, диария или задавяне. Въпреки че намордника не е решение на този поведенчески проблем, невъзможността на кучето да отвори уста може да сведе до минимум нещата, които то може да сложи в нея. Разбира се – по-добър ефект би имало, ако заедно с това се проведат няколко тренировъчни сесии с акцент на команди като „пусни“. 

кучеСнимка: iStock

 • Пътуване в градския транспорт

В някои държави е забранено кучета от определени породи да се возят в градския транспорт без намордник. И за нарушаване на правилата има солидни глоби.

Какъв намордник да изберем за кучето ни?

На пазара има различни модели, като някои стопани правят грешката да заложат на естетиката за сметка на практичността. От решаващо значение при избора на правилен намордник за домашния ви любимец е да подберете такъв, който прилепва добре по муцуната и който му позволява да се задъхва спокойно, да приема малки лакомства и да пие вода. Добра идея е преди покупката му да се консултирате с ветеринарния си лекар.            

 • Тип „кошница“

Това обикновено е най-добрият избор, но това е и най-забележимият тип намордник. Макар да изглежда леко стряскащо за случайните минувачи, които се разминават с домашния ви любимец – този модел е много ефективен, като същевременно позволява на животното да диша лесно (дори и по-тежко). 

кучеСнимка: iStock

 • Тип „мрежа“

Това е доста популярен модел, тъй като е по-малко натрапчив, с по-мек стил. За да бъде обаче достатъчно ефективен, той трябва да е доста прилепнал по муцуната на кучето. А това може да го изложи на по-висок риск от прегряване. Често „мрежите“ се използват от ветеринари или фризьори за кратки сесии, но не се препоръчват за разходки или по-продължителни периоди от време. 

 • Специфични за породата

За представителите на някои брахицефални породи като Френски булдог и Мопс, както и за Грейхаунд и различните видове хрътки, има специални намордници, проектирани за специфичните изисквания на муцуните им. При едните – те са къси и има по-голям риск от прегряване, докато вторите са с по-дълги муцуни, които правят стандартните намордници неприложими.

кучеСнимка: iStock

Кога намордникът не е най-доброто решение?

Понякога намордниците се използват по грешни причини. Това може да причини ненужна болка или дискомфорт на кучето и да доведе до алтернативни проблемни поведения. Ето някои от тях:

 • За наказание

Ако до момента никога не сте слагали намордник на домашния си любимец и решите да го направите като част от наказанието му, след като се е държал лошо, това може да бъде плашещо – дори травмиращо преживяване за кучето. За съжаление, много собственици използват намордника като форма на наказание за нежелано поведение. 

Проблемът тук е, че обикновено кучето не свързва двете неща, така че в дългосрочен план този „възпитателен метод“ е крайно неефективен. Освен това – по този начин трайно и непоправимо може да подкопаете връзката на доверие между вас и четириногия ви приятел. 

кучеСнимка: iStock

 • За да спре да лае

Някои стопани на кучета понякога използват намордници в опита си да накарат питомците си да спрат да лаят. Въпреки че този метод работи временно (поради това, че кучето е ужасено от намордника), то все още може да ръмжи, скимти и подлайва въпреки него - освен ако не е твърде стегнат. Много по-добре и ефективно би било да се опитате да приложите положителни методи за подсилване на желаното поведение на кучето ви.

 • За да спрете разрушителното поведение

Ако кучето ви обича да дъвче и унищожава предмети и имущество в дома ви, да му сложите намордник може да ви изглежда добро решение. Не е добра идея обаче, да оставяте животното с него за дълги периоди от време без надзор. И по-важното – по-този начин не решавате основния поведенчески проблем. Необходимо е да установите защо четириногото има прояви на деструктивно поведение и да работите по отстраняването им. 

Може би му е скучно? А възможно ли е да не получава достатъчно упражнения и физическа активност? Или да страда от тревожност при раздяла? Отговорете си на тези въпроси преди да посегнете към намордника (за по-лесно). 

Несъмнено при някои кучета носенето на намордник се налага. При други обаче – това може да се използва като временна мярка, съчетана с подходящо обучение с цел пресичане на лошо и нежелано поведение. Каквато и да е ситуацията обаче – преди да изберете този метод помислете дали наистина сте направили всичко, от което косматият ви приятел се нуждае.

И ако друг начин няма – консултирайте се и изберете точния модел, който ще приляга оптимално на индивидуалните черти и особености на четириногия ви приятел. 

Виж още