Кога малките кученца започват да ходят сами

кученце Снимка: iStock

К ученцата са напълно зависими от майка си през първите няколко седмици от живота си. Когато кутрето навърши 4 седмици, то започва да се движи и ходи самостоятелно. В този момент е добре да помислите как да обезопасите дома си, така че да го предпазите от нараняване. Това е и най-подходящото време да стартирате обучението за разходка на каишка.

На каква възраст кученцата започват да ходят сами?

Новородените кученца са напълно зависими от майка си, както споменахме и по-горе. Те не могат да виждат или чуват, не са способни да регулират телесната си температура, да ходят или дори да елиминират сами. Кутретата прекарват по-голямата част от първите няколко седмици от живота си в сън и хранене. 

кученцеСнимка: iStock

Любопитен факт е, че новородените кученца могат да пълзят. Удивителното е, че те инстинктивно могат да намерят зърната на майката и да започнат да сучат веднага след раждането си. Когато са на две до три седмици, очите им постепенно се отварят, но през този ранен период зрението им все още е замъглено. Слухът пък, е последното сетиво, което е развива напълно при косматите ни другари, като това се случва на възраст около три седмици. 

Dogsandcats.bg

Някъде около втората седмица от живота си кученцата започват да се опитват да се изправят. На 4 седмици започват да ходят сами. По това време те вече могат и да елиминират без стимулация от страна на майката. 

Обезопасяване на дома за малкото кученце

Около времето, когато се учат да ходят, кученцата започват и да се опитват да излязат от кутията си за гнездене (безопасното място, създадено от майката). За това трябва да се уверите, че домът ви е добре защитен – за да гарантирате безопасността на домашния си любимец.

кученце хигиенни навициСнимка: iStock

До голяма степен кученцата приличат на човешките бебета по това, че слагат всичко в уста. За да предотвратите поглъщането на опасни предмети като токсични растения, лекарства или почистващи препарати, уверете се, че всички те са извън обсега на животното. Обезопасете кабелите и контактите, погледнете дали под дивана също няма нещо, което четириногият любопитко не може да погълна като ластици, кламери и тн. 

Може да поставите килимчета върху подовете от твърда дървесина или плочките, за да осигурите на кученцето по-добро сцепление, което ще му е от полза за първите дни след самостоятелното прохождане. 

кученцеСнимка: iStock

Разходка на каишка

Противно на общоприетото схващане, кученцата не знаят инстинктивно как да ходят правилно или възпитано на каишка. Най-добре е да започнете да обучавате на това умение четириногия си другар, още докато е малко кутре. 

Използвайте лакомства и похвали, като се уверите, че носенето на самата каишка (нашийник или нагръдник) винаги е положително преживяване за косматия ви другар. Нещо, което предизвиква хубави емоции и в идеалния случай - животното няма търпение да го сложи!

Преди да излезете на открито направете няколко тренировъчни разходки из дома си.

кученце разходкаСнимка: iStock

Проблеми с мобилността при малките кученца

Ако домашният ви любимец не ходи самостоятелно след навършване на 4 седмици, трябва да се консултирате с ветеринарния си лекар. По същия начин, ако животното внезапно покаже проблеми с мобилността, след като започне да ходи, посещението при ветеринарния ви лекар за преглед е задължително. 

Проблемите с подвижността при кучетата могат да бъдат причинени от различни състояния, като физическа травма, вродени дефекти или неврологични разстройства. Ако косматият ви другар има проблеми със стоенето или ходенето, ветеринарният ви лекар ще извърши диагностични тестове, ако е необходимо, за да определи какво причинява затрудненията с мобилността на питомеца ви.

малко кученцеСнимка: iStock

 

Виж още