Кучето ми изяде пастел: Трябва ли да се тревожа?

куче пастели Снимка: iStock

К учетата са известни с това, че без да се колебаят особено слагат всичко в уста, включително неща, които не трябва. Това е типично поведение за кутретата, тъй като това е основният начин, по който те изследват околната среда. Ако домашният ви любимец е изял пастел, обикновено няма нужда да се притеснявате, тъй като пастелите не са токсични за четириногите. Въпреки това, в някои редки случаи поглъщането им може да доведе до стомашно разстройство, запушване или задавяне. 

Трябва ли да се притеснявам, ако кучето ми изяде пастел?

Пастелите са направени от парафинов восък и обикновено се считат за нетоксични за домашните любимци. В крайна сметка компаниите, които ги произвеждат, ги правят за деца. А точно като кучетата, и малчуганите обичат да слагат в уста всичко, до което се докоснат.

куче пастелиСнимка: iStock

Така че, ако четириногият ви другар е изял пастел, той най-често ще го изхвърли с изпражненията си почти във вида, в който е бил погълнат. Понякога обаче това може да доведе до разстройство. Други проблеми, които възникват по-рядко, са задавяне или запушване (ако пастелът или част от него заседне в гърлото на животното) или запушване на храносмилателния тракт (хранопровод, стомах, черва).

Dogsandcats.bg

За какво да внимавате и следите, ако кучето ви е изяло пастел

Пастелите не са токсични за кучетата и могат да преминат през храносмилателната им система безпроблемно. Въпреки това, добре е да следите за:

  • Клинични признаци на стомашно разстройство

Дори пастелите да не се считат за токсични за кучетата, те все пак могат да причинят стомашно разстройство. Клиничните признаци могат да включват: повръщане; болки в корема; лигавене; диария или запек; липса на апетит; газове; обща летаргия.

куче пастелиСнимка: iStock

Ако тези клинични признаци се появят след като кучето ви е изяло пастел, посещението при ветеринар е задължително

  • Клинични признаци на обструкция

Ако кучето ви погълне няколко пастела едновременно, те могат да заседнат в хранопровода, стомаха или червата, причинявайки запушване. За съжаление, това е животозастрашаващо състояние, така че в този случай трябва да се действа бързо. Клиничните признаци могат да включват: повръщане (повтарящо се; диария (възможно е кървава), слабост; подуване и болки в корема; загуба на апетит; дехидратация; хленчене и прегърбване. Ако се появят тези клинични признаци, те продължават или се влошат, незабавно се свържете с ветеринарния лекар.

  • Клинични признаци на задушаване

В други случаи пастелите дори не достигат до стомаха на вашето куче, защото засядат в гърлото, което е вероятно да причини задушаване. Клиничните признаци могат да включват: затруднено дишане; лигавене; дистрес; кашлица; лапи в устата; повръщане; сини венци (цианоза); паника.

куче пастелиСнимка: iStock

В този случай е необходима спешна медицинска помощ и трябва да действате незабавно. Ето какво можете да направите:

Внимателно отворете устата на кучето и се опитайте да изместите пастела(ите) с пръстите или ръката си (ако се виждат). Внимавайте да не нараните кучето. Ако то не ви позволява или не виждате пастелите – отидете незабавно на ветеринар или позвънете в близката спешна клиника.

Какво трябва да направите, ако кучето ви изяде пастел

Ако видите кучето си с пастел в устата, извадете го възможно най-скоро и приберете всички останали на място, до което животното няма достъп. Ако сте видели или подозирате, че питомецът ви е изял пастел (или няколко), ето какво можете да направите:

  • Не предизвиквайте повръщане у дома

Консултирайте се с ветеринарния си лекар, ако кучето ви е погълнало чуждо тяло, включително пастел (дори и да не се счита за токсичен). В някои случаи повръщането може да не е необходимо. В допълнение, предизвикването му може да бъде вредно за четириногия ви другар. 

куче пастелиСнимка: iStock

  • Наблюдавайте кучето си

Наблюдавайте поведението на кучето си и клиничните признаци, които могат да се появят, след като то погълне пастел. Ако спре да се храни, повръща или има диария, свържете се с ветеринарния си лекар. Важно е да наблюдавате движенията на червата на питомеца си, за да проследите дали пастела е преминал в изпражненията му. Ако това не се случи (животното има запек или рядка диария, но не виждате остатъците от пастела), свържете се с ветеринарния си лекар, защото е възможно пастелите да са заседнали някъде в храносмилателния тракт.

  • Свържете се с ветеринарния си лекар

Дори ако домашният ви любимец изглежда добре, специалистът може да ви насочи какво да правите в зависимост от породата и теглото на домашния си любимец. И най-вече – от това колко пастели е погълнал. 

В заключение, поглъщането на пастел не трябва да предизвиква безпокойство, тъй като в повечето случаи едва ли ще се случи нещо лошо, което да налага лечение или ветеринарна намеса. В редки случаи обаче, някои четириноги (особено малките) могат да страдат от храносмилателни проблеми (повръщане, диария, коремни болки).

куче пастелиСнимка: iStock

 

Виж още