Кучето ми не обича да го галя, значи ли това, че съм лош стопанин?

куче човек Снимка: iStock

Е дин от основните начини, чрез които стопаните и домашните им любимци се свързват, е чрез докосване. Всички ние обичаме усещането да галим косматите си другари, а и е ясно, че повечето от тях също го обожават. Защото в крайна сметка, щом спрем, обикновено получаваме или удар с лапа, или онзи поглед тип „Още, моля!“. За това може да бъде шокиращо да откриете, че има и четириноги, които не са чак такива почитатели на милувките. Без значение дали се касае за бързо поглаждане на козината на гърба или между ушите, или дълбокотъканен масаж – те просто отблъскват докосването.

Да живееш с куче, което не обича да го галят, може да бъде трудно, защото всички искаме да покажем на домашните си любимци колко много ги обичаме. За това и, когато се опитаме да помилваме питомеца си, а той демонстративно се премести в другия край на дивана, няма как да не се зачудим: „Дали кучето ми ме обича и защо няма желание дори да го погаля?“.

Бъдете сигурни, че вашето куче не е ненормално, ако не отговаря на общия стереотип на пухкав и гальовен компаньон. То е просто животно, което има своите начини да покаже, че ви обича. А добрата новина е, че чрез няколко съвсем малки промени в начина на живот, можете да му помогнете дори да се научи да оценява потупванията и гушканията. А може би, дори в даден момент само да поиска да го погалите! И така:

Dogsandcats.bg

куче човекСнимка: iStock

Защо някои кучета не обичат да ги галят?

Лесно е да предположим, че всяко куче обича да му се обръща внимание, да бъде милвано и чесано по коремчето. Всъщност обаче, има редица причини, поради които един домашен любимец може да не се радва чак толкова на близостта на стопанина си, включително:

  • Травматично минало

Тъжният факт е, че животни, които са били третирани грубо, игнорирани или физически дисциплинирани поради остарели техники за обучение, може в крайна сметка дори да се ужасяват от това на какво са способни човешките ръце. 

  • Болка

Кучета с недиагностицирани болки или наранявания вероятно ще бъдат по-предпазливи при допир. По-възрастните четириноги, които страдат от ставни проблеми, представителите на атлетичните породи, които се справят с разтежения или навяхвания, и дори кутретата, преминаващи през скок в растежа – всички те може да избягват галенето, защото то влошава дискомфорта им. 

  • Грешна техника или прекомерен натиск

Понякога неприязънта към галене може да се дължи на ваша грешка. Едно малко куче, например, най-вероятно няма да е очаровано от грубо търкане по главата и ушите, докато по-голямо четириного може да намери леките потупвания по гърба за досадни. По същия начин, някои кучета не се радват да бъдат галени по главата или задната част, но понасят далеч по-добре масажите на раменете. 

  • Кучето просто е родено по този начин

Вероятно може да се окаже трудно да повярвате, че едно куче може да не харесва галенето поради причина, различна от физическото му здраве или емоционално състояние. Факт е обаче, че подобно на някои хора, на които не им се нрави да ги прегръщат, има и четириноги, които биха се въздържали от близкото и лично докосване. 

куче човекСнимка: iStock

Признаците, че едно куче не обича да го галят

Домашните любимци, които не са склонни да се гушкат, могат да покажат неприязънта си по очевидни начини, като например да се отдалечат, ако човек посегне към тях или да наведат глава, сякаш, за да се предпазят от предстоящ удар. Често това нежелание за близост се проявява по начини, които е лесно да пренебрегнем, като поредица от поведения, наречени „успокояващи сигнали“, фини и случващи се бързо

Например, ако забележите, че кучето се накланя и облизва устните си, когато го галите, възможно е това да е знак, че не му допада. Животното може да избягва и да ви гледа в очите, както и да направи няколко крачки, така че да не можете да го докосвате със същия интензитет. 

куче човекСнимка: iStock

Някои кучета дори облизват човека, който ги гали. Поведение, което е лесно да разчетем погрешно като нежна целувка. Всъщност обаче, това е стратегията на животното, за да ви накара да спрете да го докосвате (която би проработила само, ако самите вие недолюбвате лигавите облизвания!).

Как да предразположим кучето си?

С нежен подход и търпение, негушливите кучета могат да се научат да оценяват докосването и може би дори – да започнат да го обичат! За да помогнете на питомеца си да започне да се наслаждава на допира ви, необходимо е да вземете контрола в свои ръце. Ето и някои стъпки, които да ви послужат като ориентир: 

  • Следвайте сигналите на кучето си

Вместо да приемате за даденост, че кучето ви се наслаждава на това, което правите, наблюдавайте езика на тялото му и търсете улики, които да ви помогнат да определите дали сте на прав път. 

  • Намалете физическия контакт за няколко дни

Знаем, че не е лесно, но тази стъпка е изключително важна, защото показва на кучето ви, че разбирате какво ви показва чрез поведението си. Следете дали животното иска физически контакт от вас по време на този етап, като например – да се доближи или постави главата си под ръката ви. Ако не – продължете да пропускате случайното галене, но не забравяйте да намерите други начини да се свържете с домашния си любимец, като словесни похвали игри. 

  • Направете тест и обърнете внимание на реакцията на кучето

След като се въздържате от галене за около седмица, време е да тествате домашния си любимец, за да прецените дали вече е по-склонен към галене или не. Започнете с няколко нежни разтривания по гърдите и раменете на животното за около три секунди, след това спрете и наблюдавайте реакцията му. 

кучеСнимка: iStock

Ако то иска да продължите, вероятно ще се приближи до вас, ще се облегне или ще ви побутне с лапа. И обратно – ако няма такова желание, то едва ли ще поиска повече и вероятно просто ще стои там, докато спрете, а след това – ще се отдалечи. 

Ключът към успеха на тези първоначални сесии е да са кратки. Приемането на докосването от страна на домашния ви любимец не означава, че той е готов за продължителен масаж на цялото тяло. Наблюдавайте реакциите на животното, докато го докосвате и се опитайте да приключите с галенето, преди самото то да ви помоли да спрете.

Можете да промените мястото, където се опитвате да галите кучето, вида на докосването и продължителността, тъй като всички тези аспекти могат да повлияят на удоволствието му от процеса. 

Зачитане на нуждата на кучето от пространство

Имайте предвид, че дори и най-гушливите кучета може да не искат да бъдат докосвани през цялото време. Стресови ситуации като посещение в кабинета на ветеринарния лекар, например, могат да направят всяко четириного по-резервирано.

кучеСнимка: iStock

Факт е и, че дори и с коригиращо обучение, винаги съществува шанс домашният ви любимец никога да не започне да се радва искрено на милувките ви. Това обаче не означава, че нещо не е наред с домашния ви любимец или той ви обича по-малко. Разбирането на предпочитанията на косматия ви другар и зачитането им е един от най-добрите начини да установите здрава връзка с него.

Освен това, има милион други признаци, че кучето ви обича, като щастливото махане с опашка, когато се приберете у дома и начинът, по който животното следи с очи всяко ваше движение, например. 

Привързаността е налице - вашето куче просто намира различен начин да я покаже!

Вижте още: 

Защо кучето обича да седи върху краката ви

Защо кучетата толкова обичат да ги галим по коремчето

Виж още