Знаят ли кучетата възрастта си

кучета Снимка: iStock

Ч есто се случва да видим как добре социализирано куче променя поведението си след взаимодействие с друго четириного. И често това се дължи на разликата във възрастта на двете животни. Или това са само догадки?

Знаят ли кучетата възрастта си?

Краткият отговор е да, кучетата знаят възрастта си. През всеки различен етап на развитие – от кутре, през юношество до зряла възраст, поведението на четириногите се променя. И самите животни се отнасят едно към друго по различен начин според годините и етапа от живота, на който се намират.

кучетаСнимка: iStock

Има няколко начина как кучетата разпознават възрастта си. Най-ефективният от тях е обонянието, а другите сензорни знаци включват визуални и слухови възприятия. Домашните ни любимци не само разполагат с изострени сетива, но и могат да приемат сигнали от поведението на другите четириноги (тъй като, както споменахме, то драстично се променя в зависимост от етапа на развитието им). 

Dogsandcats.bg

Как се случва това?

Има някои основни сензорни знаци, които помагат на кучетата да установят възрастта си.

  • Миризма

Чували ли сте някога термина „кучешка поща“? Идеята е, че без да се среща с другото куче, домашният ви любимец може само с едно помирисване на урината, да разбере кога то е било там, дали е било мъжко или женско и дори възрастта му. 

кучетаСнимка: iStock

  • Визуални знаци  

Знаем, че размерът не е показателен за възрастта на едно куче. Един 10-годишен Померан, например, очевидно е по-стар от 2-годишен Голдън ретривър, макар и технически да е доста по-дребен. Категорично можем да кажем, че размерът не е фактор, който показва на едно четириного възрастта на друго, за сметка на движенията. 

Малките кутрета често се движат по различен начин спрямо възрастните си събратя. Те са по-тромави, тъй като все още се ориентират и свикват с краката и тялото си. От друга страна, едно зряло четириного в разцвета на силите си обикновено се движи с известна грациозност и увереност. И накрая, възрастните домашни любимци ходят по-бавно и, възможно е, леко сковано, поради заболявания, свързани със годините им.

Използвайки тези визуални сигнали за размер и движение, заедно с възможността да помиришат хормоните и феромоните, четириногите няма как да не се ориентират относно възрастта си. 

кучетаСнимка: iStock

  • Вокализация

Лаенето, хленченето и ръмженето са само част от многото различни звуци, които кучетата използват за комуникация помежду си. Те помагат на четириногите да получат определена информация за темперамента, настроението и възрастта на животното, което стои срещу тях. Според едно проучване дори е възможно едно куче да определи размера на друго, само като чуе как то ръмжи!

Подобно на движенията, и вокалните сигнали на домашните ни любимци се променят с напредване на възрастта. От скимтене при малките кутрета, до силен и заплашителен лай или ръмжене при възрастните четириноги. Дори по-малко (по размер), но по-възрастно Чихуахуа ще звучи различно от 12-месечен Лабрадор, например.

кучетаСнимка: iStock

Поведенчески сигнали при кученцата и възрастните кучета

Всеки, който е имал щастието и късмета да отгледа домашния си любимец от кученце, знае колко драстично се променя поведението на животното с възрастта. Различните етапи на развитие на четириногите имат свои поведенчески сигнали, които дават на останалите животни важна информация, включително – помагат им да определят взаимната си възраст.

кучетаСнимка: iStock

Как едно възрастно куче разбира, че пред него стои кутре?

Както вече споменахме, зрелият ви домашен любимец знае, че пред себе си има малко кученце, само като го види, чуе или подуши. Кутретата дават различни поведенчески сигнали, които позволяват бързо да се установи възрастта им. 

Когато се срещат с по-зрели четириноги, кученцата обикновено са невероятно енергични, нямат идея за граници и чувство за лично пространство. За това често и по-възрастните кучета се налага да ги коригират – било то с ръмжене, избягване или игнориране. И макар да са доста различни, това всъщност са две съвсем нормални поведения – както за кученцето, така и за по-зрелия му другар.

кучетаСнимка: iStock

А какво да кажем за старите кучета?

Чрез обонянието, визуалните и слухови знаци едно куче знае, че четириногото, което стои срещу него, е по-възрастно. С напредване на годините феромоните и хормоните се променят, движенията са различни, вокализацията също. Често остаряването оказва влияние и върху поведението на домашните ни любимци, по-специално – появяват се объркване, нетърпение и като цяло по-капризно настроение. Старите кучета са и по-малко игриви – все промени, които по-младите им събратя могат да усетят лесно и бързо.

Едно добре социализирано куче ще разчете без проблем езика на тялото на по-възрастното, за да определи дали да си взаимодейства с него или не.

Лесно е да антропоморфизираме кучето и просто да заключим, че то е интуитивно в познаването на възрастта на останалите четириноги. Истината обаче е, че домашните любимци имат различни начини да познаят възрастта си. Уверете се, че косматият ви другар получава добра социализация, тъй като това ще ви гарантира, че ще се ориентира как да си взаимодейства по-добре с четириноги от различни възрасти.

кучетаСнимка: iStock

Вижте още: 

Какво да направим, ако кучето ни не иска да се социализира

Случайните подаръци на кучето ви означават повече, отколкото си мислите!

Виж още