Знаят ли кучетата имената на четириногите си приятели

кучета игра Снимка: iStock

Е дин от най-забавните и вълнуващи аспекти, свързани с взимането на ново куче, е измислянето на страхотно и уникално име, което да отговаря на неговата личност. И тъй като ние наричаме домашния си любимец с името му винаги, когато го обсъждаме с роднини, приятели и други собственици на четириноги, много хора се чудят: Дали косматите ни другари се обръщат помежду си със същите тези имена?

кучета паркСнимка: iStock

Знаят ли кучетата взаимно имената си?

Макар че могат да бъдат научени на името на друго куче,

четириногите не се обръщат едно към друго по име. Вместо това те използват миризмата, за да се идентифицират взаимно. Едно животно може да научи името на друго чрез асоцииране, подобно на начина, по който научава думата „седни“ или „лакомство“.

Dogsandcats.bg

Докато ние, хората, се обръщаме един към друг основно по име, малко вероятно е домашният ви любимец да свърже името на кучешкия си приятел от близкия парк, с конкретното животно. Това е така, защото имената, които даваме на кучетата си, са част от човешкия, а не от кучешкия език. А четириногите нямат същото разбиране за нашата реч като нас. За тях думите ни са просто звуци, които са свързани с определено „нещо“ – обикновено обект, действие или емоция.

кучета паркСнимка: iStock

Кучетата използват предимно миризма, за да се идентифицират взаимно. Всяко четириного има уникален аромат, чрез който бива разпознавано от останалите. Освен това, четириногите могат да използват този личен аромат (заедно с други поведения и физически характеристики), за да получат информация за възрастта, пола, здравето и настроението на друго куче. 

Вижте още: Знае ли кучето ми как се казвам

Как кучетата използват миризмата, за да се идентифицират взаимно

Обонянието на домашния ни любимец е до 100 хиляди пъти по-силно от човешкото. Така че не би следвало да е изненада, че това е основният начин на четириногото да „вижда“ света около себе си. Когато ние, хората, се представяме един на друг, обикновено се ръкуваме, казваме „здравей“ и името си. Кучетата, от друга страна, вече са започнали запознанството си, преди дори да са се приближили едно към друго. 

Може би сте забелязали, че когато се срещнат, вместо да се ръкуват, както биха направили хората, кучетата подушват дупетата си. Идентично, някои четириноги го правят и, когато срещат непознат човек. Това е техният начин за събиране на информация за нас, включително пол, здравословно състояние и дори – какво е нашето настроение!

кучета паркСнимка: iStock

Как кучетата създават асоциации, за да „именуват“ нещата

Въпреки че е малко вероятно кучетата да се обръщат едно към друго с имената, дадени им от стопаните им, а вместо това те разчитат на собствения си начин за идентифициране по миризма, все пак съществува вероятността да могат да свържат определено животно с име или дума. 

Точно, както едно куче може да се научи да асоциира думата „лакомство“ с акта на получаване на вкусната хапка храна или думата „разходка“ с действието вие да хванете каишката му и да отидете до вратата, така то може да се научи да свързва думата „весел“ с буйния Ваймаранер на вашия най-добър приятел, в чиято компания често се разхождате в парка.

кучета паркСнимка: iStock

Вашият питомец може и да не разбира, че думата „Тоби“ е името на въпросното животно, но то регистрира, че тя е свързана с определено куче. И че често щом идва от вашата уста, значи му предстои среща за игра с въпросния домашен любимец. Нещо, което е вълнуващо за него!

Какво е класическо кондициониране?

Ученето чрез асоцииране се нарича класическо обуславяне (кондициониране) и е нещо, което повечето видове извършват в определена степен. Това е един от основните начини, по които четириногите учат, открит от руския физиолог Павлов на база неговите изследвания с кучета.

Павлов е установил, че когато нещо в средата на животното се случва отново и отново, то естествено ще създаде асоциация с него и ще научи, че то винаги предшества нещо друго. 

И така, например, всеки път, когато хванете каишката на кучето си, кажете думата „Рики“ и го изведете на разходка, четириногият ви другар ще започне да свързва думата „Рики“ с акта на излизането. От друга страна, ако споменете въпросната дума в съвършено различен контекст, възможно е да объркате домашния си любимец и може би дори да го разстроите, ако не получи своята разходка. 

кучета паркСнимка: iStock

Идентично, ако кучето чува името на друго куче, преди да си взаимодейства с него, на база класическото обуславяне, то ще създаде асоциация между въпросната дума и името на животното. Отново, кучето ви вероятно не се обръща към своя другар в игрите с името, което собственикът му е дал. Възможно е обаче, питомецът ви да свързва името с акта на отиване за игра с четириногото. Особено ако се обръщате към другото животно с името му точно, преди двете да се срещнат. 

И макар да не е невъзможно да научите едно куче как се казва нечий друг домашен любимец, обикновено това е ненужен процес. Освен това, не е изключено косматият ви другар вече да свързва приятелчето си за игри с определено име, ако се срещат достатъчно често и редовно ви чува да произнасяте името му. Просто няма как да ви сподели какво е то!

Вижте още: 

Защо е важно не само какво, но и как го казваме на кучето си

Може ли кучето да има повече от едно име

Виж още