Могат ли кучешките бълхи да живеят в човешка коса

куче бълхи Снимка: iStock

Д а откриете, че кучето ви се е заразило с бълхи… Това никога не е приятен момент за един собственик на домашен любимец! И макар повечето хора да си мислят, че тези паразити представляват по-голям риск за четириногите ни другари, отколкото за нас самите, ще се наложи да ви разочароваме. Помислете за това така: бълхите са много малки и удивително бързи насекоми, които могат да скочат до 33 см! Това означава, че веднъж попаднали върху вашия домашен любимец, за тях е изключително лесно да се прехвърлят и върху вас. А и всеки път, когато кучето ви се чеше наблизо (което то несъмнено прави често!), то несъзнателно отделя част от тях. А озовали се на килима или мебелите ви, тези бълхи бързо започват да си търсят друг гостоприемник, от когото да се хранят.

куче бълхиСнимка: iStock

Основното, което трябва да знаете е, че

бълхите предпочитат да живеят върху животни с по-гъста козина или пера, тъй като могат удобно да се скрият и безопасно да се размножават, снасяйки яйцата си.

Dogsandcats.bg

И докато бълхите от време на време действително скачат от кучетата върху стопаните им, те не се задържат върху тях, нито могат да живеят и да се размножават успешно. Просто, защото хората не разполагаме с необходимото за целта покритие.

Могат ли кучешките бълхи да живеят по хората?

Дори попаднали върху вас, бълхите рядко ще се задържат за по-продължителен период от време. Както споменахме по-горе, те предпочитат да живеят върху животни с козина или пера, за да се заровят дълбоко в тях. След като намерят уютен подслон, те снасят яйцата си в животинската козина/пера, от които в последствие се излюпва ларва. Тя узрява във възрастно насекомо и след това бълхите започват наново възпроизвеждането си. Жизненият цикъл на бълхите ще продължи отново и отново, докато домашният ви любимец не смени козината си (не настъпи период на линеене). 

куче бълхиСнимка: iStock

По света има над 2500 вида бълхи, като всеки вид предпочита едно животно пред друго. Хората са последни в списъка, тъй като човешката кожа не е идеалната среда за тези кръвосмучещи насекоми. Ние нямаме достатъчно косми по телата си, за да осигурим подходящ подслон и среда за размножаване на бълхите. 

Могат ли бълхите да живеят в косата на хората?

Ако случайно с ужас откриете бълха в косата си, не изпадайте в паника – тя няма да може да живее там дълго! Човешката коса (на главата или където и да е другаде по тялото ви) обикновено не е достатъчно гъста, за да оцелеят бълхите. За това, дори тя да се озове там, скоро ще скочи нанякъде в търсене на по-добро убежище. 

куче бълхиСнимка: iStock

Как да се отървем от заразяване с бълхи

Има няколко начина, по които можете да се отървете от заразата с бълхи по кучето и в дома ви. 

  • Премахване на бълхите от домашния ви любимец

Винаги можете да обсъдите с ветеринарния си лекар възможните варианти на действие, ако установите, че домашният ви любимец е хванал бълхи. Специалистът ще ви насочи към най-ефективният начин за унищожаването им, както и може да ви предпише лекарство с рецепта, което да приложите върху кучето си. 

куче бълхиСнимка: iStock

В зоомагазините и зооаптеките можете да закупите различни обезпаразитяващи средства срещу бълхи, за които не ви е необходима рецепта. Уверете се, че следвате инструкциите на лекарството стъпка по стъпка, за да се отървете ефективно от тези натрапници. 

Закупуването на гребен против бълхи също е препоръчително, за да можете да изчеткате и премахнете колкото се може повече бълхи от животното. Най-добре е да правите това под душа или някъде извън дома си, за да се предпазите от допълнителното им разпространение из дома ви.

куче бълхиСнимка: iStock

Задължително е да изкъпете добре домашния си любимец с шампоан и вода. Бъдете внимателни и използвайте ръкавици и дрехи, които покриват ръцете, краката и косата ви. В противен случай бълхите могат да се прехвърлят върху вас. 

куче бълхиСнимка: iStock

  • Премахване на бълхите от дома ви

Пуснете в пералнята леглото, играчките и всичко останало, до което домашният ви любимец се докосва често. Ако не са подходящи за пералната машина – накиснете всичко в гореща вода. 

Почистете мебелите, килимите и всички постелки, където дремва кучето ви. Използвайте прахосмукачка и се уверете, че веднага сте изхвърлили вакуумната торбичка. Не я оставяйте да стои в прахосмукачката ви, в противен случай рискувате бълхите, които успешно сте събрали с нея, да избягат. 

Как да се предпазим от бълхи

Често се оказва по-трудно да се отървем от бълхите, отколкото си мислим. Далеч по-лесно е да заложим на превенцията. За целта просто е необходимо да вземете някои предпазни мерки.

куче бълхиСнимка: iStock

  • Редовно обезпаразитявайте кучето си без значение от сезона (бълхите са активни и през зимата);
  • Почиствайте редовно мястото за спане на вашия домашен любимец;
  • Мийте редовно питомеца си и го проверявайте за бълхи;

Вижте още:

Как да проверим кучето си за бълхи у дома

Колко време след обезпаразитяване да изкъпем кучето си

 

Виж още