Колко време след обезпаразитяване да изкъпем кучето си

куче Снимка: iStock

О безпаразитяването е съществена част от поддържането на благосъстоянието на домашния ни любимец, особено през пролетта и лятото, когато външните паразити като бълхи и кърлежи, са най-активни. Има някои стопани на четириноги, които гледат на това като на загуба на време и излишни разходи. И макар да подкрепяме различната гледна точка по редица въпроси, тук не сме съгласни. Защото този подход на практика означава съзнателно да омаловажите някои сериозни здравословни проблеми, които вашето куче може да получи именно, чрез взаимодействието си с тези паразити.

кучеСнимка: iStock

Важно е да отбележим, че голяма част от тези медицински състояния са асимптоматични, а когато забележите признаци на болестта – възможно е да е твърде късно. 

Външното обезпаразитяване обикновено се прилага локално – под формата на пипета или прах. На пазара можете да откриете и таблетки, които се приемат през устата, те отделят химикал директно през кожата на кучето.

Dogsandcats.bg

Вижте още: Външно обезпаразитяване на кучето - как да изберем най-подходящата защита

Всеки метод има своите плюсове и минуси, но може би сред най-широко разпространеният е този с пипета, които позволява да обезпаразитите кучето си бързо и лесно в домашни условия. 

кучеСнимка: iStock

Ефектът от къпането върху външното обезпаразитяване

Ако сте приложили локално лечение срещу бълхи и кърлежи, то трябва да имате предвид, че ако изкъпете кучето си, то това ще се отрази и на качеството на обезпаразияването, намалявайки ефективността на процедурата. 

Общото правило гласи, че не бива да къпете куче веднага, след като сте го обезпаразитили външно. Това важи не само, ако сте използвали пипети, но и при антипаразитен спрей или прах, защото на практика ще отмиете самия продукт. 

кучеСнимка: iStock

Колко скоро мога да изкъпя кучето си след третиране срещу бълхи и кърлежи?

В идеалния случай е добре да обсъдите това с ветеринарния си лекар, тъй като той ще ви даде конкретна информация, съобразена с избрания от вас метод и продукт за обезпаразитяване. Като цяло обаче, специалистите препоръчват да се изчака около 48 часа (не по-малко, но може и повече), преди да намокрите домашния си любимец.

След изтичането на този период можете да сте спокойни, че дори да използвате балсам и шампоан, няма да отмиете защитата на животното. Тези часове са достатъчни за серума, за да се разпространи по тялото на кучето и да започне да действа при предотвратяване на заразяване с бълхи и кърлежи. 

кучеСнимка: iStock

 

Виж още