Можем ли да отглеждаме заедно куче и друго малко животно

куче Снимка: iStock

И мате у дома хамстер, морско свинче, папагал, чинчила, зайче или друго малко животинче? И се чудите дали можете да отглеждате заедно с него и куче? Имаме добра новина за вас – има начин как това да се случи. Важното е обаче, да имате предвид няколко основни неща. 

Могат ли малките животни да живеят с кучета?

Съжителството между куче и малко животно е възможно, като ключов момент за изграждането на отношенията им е запознанството. Необходимо е да сте търпеливи, да подходите внимателно, с обич и най-вече – с последователност. 

В повечето случаи именно правилното представяне може да ви осигури спокойствието и хармонията, че двете животни могат да съжителстват заедно, без да се стигне до инциденти. 

Dogsandcats.bg

кучеСнимка: iStock

Как да запознаем кучето си с малко животно?

Въвеждането трябва да се движи по предварително изготвен план, като е важно да бъдете внимателни. Бъдете честни и обмислете следното:

  • Как реагира вашият домашен любимец, когато в близост до него мине по-малко животно (катерица, коте, птица)?
  • Вашето куче игнорира ли катериците или тича след тях?
  • Можете ли да пуснете питомеца си без повод и да му се доверите, че няма да подгони първото животинче, изпречило се на пътя му?
  • Как реагира кучето ви, когато види заек?
  • Убивал ли е четириногият ви приятел някога диво животно?

Ако отговорът дори и само на един от тези въпроси е положителен, то представянето може да бъде опасно начинание – най-вече за вашия по-малък домашен любимец. Не бива обаче да се сърдите на кучето – то не го прави нарочно, преследването е просто природен инстинкт. 

кучеСнимка: iStock

Как да осигурим безопасността на малкото ни животно, когато отглеждаме у дома и куче? 

Безопасността винаги трябва да е на първо място. За това, имайте предвид следното:

  • Подгответе се предварително

Подготовката е всичко. Въвеждането на нов член в семейството винаги е стресиращо, но може да мине гладко, ако се подготвите добре. Отделете необходимото време за настройка и се постарайте да не нарушавате личното пространство на кучето, за да няма причини за проява на териториална агресия. Опитайте се да сведете до минимум стреса и да направите околната среда възможно най-безопасна. 

По време на запознанството – задължително дръжте питомеца си на повод, така ще можете да реагирате бързо в случай на неочаквана реакция от негова страна. Когато не сте у дома и не можете да осигурите пряк надзор на животните – дръжте ги разделени в отделни стаи. 

  • Помислете за здравето им

Външното и вътрешното обезпаразитяване на четириногия ви другар стават по-важни от всякога, ако отглеждате у дома и по-малко животинче. Необходимо е кучето да е защитено от външни и вътрешни паразити, бълхи и различните инфекции, които могат да се предават между видовете. 

Преди да запознаете двете животни, направете консултация с ветеринарния си лекар, за да сте сигурни, че всяко от тях е напълно здраво. 

  • Първото впечатление има значение

Не бива да насилвате запознанството между домашните ви любимци. След като ги представите един на друг, оставете ги да свикнат с взаимната си миризма. Можете да ги оставите (ако те самите имат желание и не избягат) в една стая, но е добре кучето през цялото време да е на повод. След това – нека всяко животниче се усамоти в отделно помещение, за да си почине от емоциите. 

кучеСнимка: iStock

Вашето куче не трябва да има лесен достъп директно до клетката. Така ще сте спокойни за неговата безопасност. Освен това всеки от домашните ви любимци трябва да има храна и вода на безопасно и отделно място, за да се сведе до минимум хранителната агресия.

Не забравяйте наградите

След като свикнат с взаимната си миризма и присъствие, първоначалното вълнение постепенно ще отшуми. Когато този момент дойде, можете да ги срещате в една и съща стая, отново – под ваше наблюдение и контрол. 

И нещо не по-малко важно – не забравяйте за лакомствата! Възнаграждавайте кучето си всеки път, когато остане спокойно в компанията на по-малкото животинче. Четириногите са силно мотивирани от храна и никога не биха отказали поощрение. 

Бъдете неутрални

Кучетата обичат да имат пълното внимание на стопаните си. За да не се стига до ревност, бъдете внимателни и се постарайте да отделяте достатъчно време и на двете си домашни животни. 

Някои кучета се разбират по-добре с малки животни от други

Домашни любимци, които са били отглеждани за лов като Сетери или Пойнтериимат по-силни естествени инстинкти за гонене на плячка. Обикновено представителите на тези породи трудно възприемат по-малките животни и са склонни да се опитват да ги гонят. Това е закодирано в гените им. И макар и домашни любимци, които растат заедно, обикновено да се разбират добре, никога не е изключена проява на хищническа агресия. 

кучеСнимка: iStock

А какво да кажем за малките животни?

Тук нещата са много индивидуални, но е факт, че има малки животни, които съжителстват по-безпроблемно с кучета. И това са зайците. 

Зайчетата могат да се разбират с кучета, котки, птици и дори с морски свинчета. Разбира се, взаимодействието помежду им винаги трябва да се наблюдава.

Виж още