Наистина ли лапите на кучето показват колко голямо ще стане то

куче Снимка: iStock

Е дно от първите неща, които всеки стопанин на домашен любимец се пита и иска да знае е: Колко голямо ще стане кучето ми? 

Защо размерът при кучетата има значение

Макар че няма категорично сигурен начин да кажем точно колко голямо ще стане сладкото и пухкаво същество, което сме взели в дома си, има някои ключови индикатора, които да ви помогнат да се ориентирате. Това е особено важно за тези стопани на четириноги, които са осиновили домашния си любимец от приют. Знаем, че в този случаи не можем да разчитаме на общите характеристики на дадена порода, които да ни насочат към потенциалните размери на животното в зряла възраст. 

кучеСнимка: iStock

Да знаете приблизително колко голямо ще стане вашето куче в бъдеще е жизненоважно по ред причини, всяка от които касае начина ви на живот. Защото, ще се съгласите, че има доста голяма разлика между едно животно, което тежи 35 кг и друго, което е едва 7-8 кг. Окончателният размер на косматия ви другар може да окаже влияние върху способността ви да се грижите за него и да ви накара да се замислите за неща като размера на автомобила, който карате или апартамента, където живеете. 

Dogsandcats.bg

Е, ако вече сте осиновили кученцето и за вас няма чак такова значение колко голямо ще стане то, все пак може да е забавно да приложите нагледно съветите по-долу – като игра „Познай колко голямо ще стане!“, например. 

Лапите и корелацията с размера

Има един широко разпространен мит, който твърди, че можем да кажем колко голямо ще стане едно куче, като погледнем лапите му. Точно като хората, някои четириноги имат по-големи или по-малки лапи, за това е сложно да се каже дали това може да се приеме като точен индикатор за крайният им размер. 

кучеСнимка: iStock

Въпреки че не е общовалидно, „тълкуването“ на бъдещия размер на четириногото според големината на лапите му, всъщност е едно прилично предположение – в общия случай, разбира се. Кученцата от породата Немски дог, например, имат невероятно големи лапи още от малки и гледайки ги може да останете с усещането, че животното ще стане много, много по-едро, отколкото е в момента. Понякога всичко е въпрос на перспектива. 

Породата на кучето и размерът на лапите

Връзката между размера на лапите и крайната големина, до която ще достигне едно куче в зряла възраст, важи с по-голяма сила при чистокръвни кучета, за разлика от смесените породи. Парадоксално, но факт, категорични са от Американския киноложки клуб. 

кучеСнимка: iStock

При кучетата от приют (най-често) и бездомните животни има няколко линии, които се смесват и е трудно да се каже коя порода ще надделее в бъдеще и ще е доминираща с течение на времето що се отнася до размера. Въпреки това

важно е да отбележим, че лапите на повечето кученца стават доста пропорционални на общия им размер около третия месец. На тази възраст обикновено можем да придобием представа колко още ще расте животното. След 6-ия месец се смята, че кучето е до 75% пораснало. 

Други начини за определяне на размера

Общото правило е, че кученцата са достигнали до половината от евентуалния си размер около 14-16-седмична възраст. Разбира се, това не е твърдо и общовалидно правило, защото всяко четириного е различно. Някои специалисти твърдят, че колкото по-малко е кучето, толкова по-вероятно е този мерителен способ да работи по-добре. 

Друг индикатор за размера е количеството отпусната кожа по кученцето. Ако има наличие на такава, значи можете да сте сигурни, че животното в крайна сметка ще „прерасне“ в нея. Това важи, разбира се, само за определени породи като булдози (и техни производни), както и Шар Пей. 

кучеСнимка: iStock

В заключение можем да кажем, че макар да не е общовалидно правило, размерът на лапите на кучето – приблизително до навършването на първата му годинка, може да ви даде известна представа за бъдещите размери, които да очаквате. Въпреки това – не пропускайте да се консултирате с хората от приюта, от който осиновявате животното относно всякаква допълнителна информация за него. 

Ако имате намерение да осиновите куче или коте - не пропускайте да погледнете в нашата секция "Време за надежда", където може би ще откриете бъдещия си верен приятел!

 

Вижте още: 

7 причини да осиновите възрастно куче

5 най-популярни мита за кучетата от приют

Виж още