Най-добрите и най-лошите причини да си вземете куче

куче човек Снимка: iStock

О тглеждането на домашен любимец е значителен ангажимент, който носи радост, приятелство и безброй положителни промени в живота на човек. Важно е обаче да подходите към решението, водени от правилните намерения. Има добри и лоши причини да отворите дома и сърцето си за едно куче. Вярваме, че хвърляйки светлина върху погрешните мотивации, ще насърчим по-отговорни практики и все по-малко четириноги ще остават без дом в бъдеще.

куче човекСнимка: iStock

Най-добрите и най-лошите причини да си вземете куче

 • Добра: Да спасите живот

Осиновяването на куче от приют или спасителна организация пряко допринася за хуманното отношение към животните. В приютите има толкова много кучета, чакащи за любящ дом и семейство. Ако решите да вземете бъдещия си домашен любимец от там, това не само ще даде втори шанс на животното, но и ще подкрепите по-голямата кауза за спасяване и осиновяване на животните, погледнато в по-глобален мащаб. 

 • Лоша: За „Фейсбук“ или „Инстаграм"

Кучето не е просто допълнение към образа ви в социалните мрежи с цел увеличаване броя на последователите или харесванията на снимките ви. Да отглеждаш домашен любимец единствено с цел да направиш впечатление на други хора, подкопава правото на животното на безопасен, здравословен живот. Четириногите заслужават истинска любов, грижа и отдаденост. Дайте приоритет на нуждите на питомеца си – нека изборът ви да имате домашен любимец се основава на истинска обич, а не на мимолетна тенденция. 

Dogsandcats.bg

куче човекСнимка: iStock

 • Добра: Безусловна любов и приятелство

Кучетата са известни със своята безусловна обич и непоколебима лоялност. Да отворите дома си за домашен любимец означава да приветствате приятел за цял живот. Дори и само присъствието на четириногия ви другар ще ви осигури комфорт, ще намали чувството за самота и ще ви донесе неизмерима радост. Кучетата предлагат специална връзка, която може да обогати живота ни и да изпълни сърцата ни с любов.

 • Лоша: За запълване на празнота

Кучетата са животни-компаньони, а не заместители на човешките взаимоотношения. Да разчитате на питомеца си, за да запълни емоционалната празнота или да замени човешката дружба, е нечестно спрямо самото животно, а и към вас самите. Четириногите са прекрасни спътници, но не могат да заменят човешките връзки или да запълнят дълбоки емоционални празноти. Ако изпитвате подобни чувства, то по-добре за вас би било да потърсите подходяща подкрепа, терапия или съвет, за да се справите с емоционалните пропуски в живота си. Кучетата заслужават стопани, които са стабилни и способни да създават здрави връзки.

куче човекСнимка: iStock

 • Добра: Да добавите ценен член към семейството си

За отговорно семейство, което има установена рутина и много любов, която да даде, осиновяването на куче е чудесен начин да сподели топлите емоции. Да имаш домашен любимец, за когото да се грижиш, е невероятно изживяване за деца и родители, което ще изпълни сърцата на всички с радост и мили спомени. 

 • Лошата: Чрез него да учите децата си на отговорност

Макар че отглеждането на домашен любимец в семейна среда със сигурност ще предостави възможности за изграждане на споделена отговорност, емпатия и съпричастност у децата не е работа на кучето да учи хлапетата как да се държат. Или както споделя Алисън Грей от Petful: „Кучето трябва да е част от семейството, а не урок за други негови членове“.

куче човекСнимка: iStock

 • Добра: Да изпитате себе си

Наричат ги „космати бебета“ с причина! Много хора решават да си вземат куче, вместо да имат дете. И това е съвсем приемливо. Вие сте тези, които трябва да решите как искате да изглежда семейството ви и ако добавянето на четирикрако приятелче е начинът, по който удовлетворявате нуждата си да се грижите за друго същество, то това е ваше право. 

 •  Лошата: Да оправите връзка

Кучетата не са лейкопласт. Те не са букет цветя. Не са заместител на диамантен пръстен или извинение. Използването на куче за решаване на проблеми във взаимоотношенията несправедливо натоварва животното. 

куче човекСнимка: iStock

Не е правилно да водите домашен любимец у дома, за да подейства присъствието му като спойка за решаване на основни проблеми. Взаимоотношенията изискват открита комуникация, доверие и взаимно разбиране. Вместо да разчитате на куче, за да поправите разбита връзка, потърсете подходяща подкрепа и работете по проблемите помежду ви. 

 • Добра: За да водите активен начин на живот

Кучетата се нуждаят от редовни упражнения, така че безспорно ако имате домашен любимец, това ще ви поддържа във форма. Ежедневните разходки, времето за игри и приключенията на открито с вашия космат другар безспорно ще подобрят физическото ви здраве. А това е печеливша ситуация както за вас, така и кучето ви.

куче човек щастиеСнимка: iStock

 • Лошата: Да отслабнете

Не е задължение на кучето да ви помогне да свалите килограми. Желанието и активността на животното зависят от породата му и може да откриете, че някои четириноги не са подходящи за дълги разходки или тичане в парка. В крайна сметка вие сте отговорни за това в каква форма сте. Вашият домашен любимец може да бъде приятел за разходка, но не е личният ви треньор. 

куче човекСнимка: iStock

 • Добра: За да се присъедините към нова общност

Отглеждането на куче може да ви помогне да се свържете с хора с подобно мислене във вашата общност. Парковете за кучета, класовете за обучение и социалните събития предоставят прекрасни възможности да се запознаете с други стопани на четириноги, които споделят вашата любов към животните. Тези връзки могат да насърчат приятелства, мрежи за подкрепа и чувство за принадлежност към общността на собствениците на кучета. 

 • Лоша: Натиск от връстници

Взимането на куче трябва да бъде лично решение въз основа на вашата готовност, начин на живот и ангажираност. Избягвайте да осиновявате четириного просто, защото другите около вас го правят. Всеки индивид и семейство има различни обстоятелства и нужди. Съсредоточете се върху това, което е най-добро за вас и кучето, вместо да се поддавате на натиск от връстници или социално утвърждаване.

Бъдете отговорни

Да си вземете куче е значителна отговорност, която изисква истинска грижа и внимание. Четириногите не са импулсивна покупка, нито прищявка. Отделете време, за да обмислите добре решението си. Факторите, които трябва да вземете предвид, са начин на живот, ангажираност във времето и способност да посрещнете нуждите на животното. 

куче човек щастиеСнимка: iStock

Избягвайте импулсивни избори, които могат да доведат до разочарование и трудности по пътя.

Вижте още: 

Колко истинска е кучешката любов

 

Виж още