Най-добрите кучета за отглеждане в апартамент (СНИМКИ)

пудел Снимка: iStock

Ж ивеете в града и имате малък апартамент, но все пак искате куче? По-дребните породи четириноги са идеален вариант за вас! Тези домашни любимци се справят добре, живеейки на места, където площта за упражнения е ограничена за сметка на разходките на открито в близкия парк или градинка. Въпреки това, не всички малки кучета са еднакви. Може би дори ще се изненадате, че има някои средни и големи породи четириноги, които се справят чудесно с живот в апартамент.

куче апартаментСнимка: iStock

Важно е да знаете, че само, защото едно четириного е по-дребно, това не означава автоматично, че е с ниски енергийни нива или има минимални изисквания що се отнася до упражненията. Например, Лхса Апсо са отглеждани като кучета-пазачи в Тибет, което може да доведе до конфликти със съседите ви, които едва ли ще оценят „алармената“ природа на животното. Идентично, Джак Ръсел териерите са животни, които се отличават със силен ловен инстинкт и високата им енергия може да направи живота в малък апартамент известно предизвикателство – както за самото куче, така и за стопанина му.

Най-добрите породи кучета за отглеждане в апартамент

Преди да доведете куче у дома, важно е да разберете дали във вашата жилищна сграда има ограничения за размер, тегло или порода. Когато избирате куче, което да живее в апартамент с вас, от съществено значение е да вземете предвид и индивидуалният темперамент на самото животно.

Dogsandcats.bg

Като цяло, поради ограниченото пространство, най-добре би било да търсите породи, които имат ниски нива на активност и съответно се нуждаят от умерени упражнения. Не забравяйте да добавите към тях и менталната стимулация. 

И така – някои породи кучета са по-щастливи да живеят в апартамент, спрямо други. Ето някои от тях: 

Тези саможиви и лесно разпознаваеми кучета първоначално са били отглеждани като забавни домашни любимци на китайските императори. Мопсовете са силно адаптивни и изискват умерени упражнения, често се справят добре, живеейки в апартаменти в града.

мопсСнимка: iStock

Привързан и нежен, Кинг Чарлз шпаньолът е едно голямо сърце, затворено в нежна и сладка дребна опаковка! Това са домашни любимци, които са адаптивни и се справят добре с живота в апартамент, но също така са нетърпеливи да излязат със стопанина си на дълга разходка в близкия парк.

Кинг Чарлз шпаньолСнимка: iStock

Компактно и активно малко куче, Бостън териерът е игрив спътник, който винаги е готов за приключения. А като бонус – с него никога няма да ви е скучно, защото това малко четириного е постоянен източник на забавления за своите стопани.

Бостън териерСнимка: iStock

Живеете в неголям апартамент, но не искате съвсем малко куче? Булдогът може да е правилният избор за вас! Тези харизматични набръчкани симпатяги могат да тежат над 20 кг, когато пораснат, но са също толкова щастливи, колкото и дребосъците, да се гушнат на дивана до вас!

булдогСнимка: iStock

Това куче със среден размер е известно като „породата, която не лае“, въпреки че всъщност представителите й издават тихи и странни звуци. Басенджитата се нуждаят от редовни упражнения, но се смятат за една от най-независимите породи четириноги и често се справят добре с живота в апартамент. 

басенджиСнимка: iStock

Едно от най-популярните кучета в Америка, Френчито може да вирее чудесно както в градска среда, така и в апартамент. Игриви, обичливи, адаптивни и силно социални – те не изискват много упражнения.

Френски булдогСнимка: iStock

Болонката е спокойно, тихо и игриво малко куче, което се справя чудесно с живота в апартамент. Важно е да се отбележи, че тези симпатяги се привързват изключително силно към стопаните си и не понасят добре дългите периоди от време сами у дома. 

Хаванска болонкаСнимка: iStock

Малко куче с голям характер, Чихуахуата е най-малката порода в нашия списък. Дребните размери и минималните изисквания за упражнения превръщат тези четириноги в перфектен избор за стопани с ограничено пространство за отглеждане на домашен любимец. 

чихуахуаСнимка: iStock

Гигантска порода, чиито представители са известни със своята спокойна личност и ниски енергийни нива. В резултат на това, въпреки големия си размер, това за домашни любимци, които могат да се справят повече от добре с живота в апартамент. 

МастифСнимка: iStock

Можете да откриете Пуделите в три разновидности: Той, Мини и Стандартни. По-специално Той и Мини пуделите могат да живеят чудесно в домове с активни стопани – без значение от площта, която обитават. Единственото условие е да получават достатъчно ежедневни разходки и упражнения. 

пуделСнимка: iStock

 

 

 

 

Виж още