Основни разлики между кучетата и вълците

кучета и вълци Снимка: iStock

К учето и вълкът: два различни животински вида, но все пак с толкова общо помежду си. И дори в исторически план – тясно свързани. Кучетата първоначално са класифицирани като "Canis familiaris" през 1758 г. Години по-късно – през 1993 г. обаче, те биват преквалифицирани като „подвид на сивия вълк“ и биват преименувани на "Canis lupus familiaris" от Смитсоновия институт. И макар да ни е трудно да си го представим – поне що се отнася до някои породи кучета, специалистите се обединяват около тезата, че именно вълците изглежда са прародителите на най-добрите приятели на хората. 

кучета и вълциСнимка: iStock

Споделяйки еднакво количество хромозоми (78, за да бъдем точни, подредени в 39 двойки), кучето и вълкът действително могат да се чифтосат и да дадат живот на потомство. И да, експертите не отричат шансовете в миналото двата вида да са се кръстосвали – дали защото някои диви кучета са избягали от стопаните си, отказвайки да бъдат опитомени, или защото някои диви вълци са се отделили от глутницата си в търсене на сродна душа... Предположенията са много. Днес обаче, чифтосването между вълк и куче (ако се случи, разбира се) дава живот на това, което се нарича „вълчи хибрид“ – животно, проявяващо характеристиките и на двата вида.

Смята се, че кучето, такова, каквото го познаваме и обичаме днес, е и първото опитомено животно. За това свидетелстват археологически находки, датиращи от края на ледниковия период. За да бъдем максимално точни – първото опитомено четириного е описани в Германия, а данните за него са от 14 000 г. пр. н. е., според PBS.org.

Dogsandcats.bg

Разлики между вълците и кучетата

Очевидно е, че кучетата и вълците имат много общи неща, но и има и доста разлики. Нека да погледнем основните им различия – от физическа, биологична и поведенческа гледна точка.

кучета и вълциСнимка: iStock

  • Физически разлики

Физически вълците и кучетата днес изглеждат като два почти различни вида, ако се замислим за разнообразието от породи при домашните ни любимци. Въпреки това някои от тях са запазили характеристиките, „завещани“ им от вълците. Сред примерите, в чиито външен вид това е най-забележимо, попадат породите Сибирско хъски и Аляски маламут.

Вълците имат много по-силни челюсти от кучетата. И докато и двете животни имат еднакъв брой зъби, тези на вълка са по-големи, така че с лекота да могат да пробият и най-твърдите кости. Вълците имат и по-големи глави (при кучетата те са с около 20% по-малки, с по-малък череп и по-малък мозък), дълги крака и тесни гърди.

  • Репродуктивни различия

Има една основна разлика между развъдните навици на вълците и кучетата. Женските вълци, например, се разгонват само веднъж годишно, през пролетта. Това дава възможност на малките да се адаптират и да имат достатъчно време да се подготвят, преди да настъпи суровата зима. При женските кучета, от друга страна, обикновено разгонването е около два пъти годишно, без това да се случва непременно през конкретен сезон. Това кара учените да предполагат, че благодарение на опитомяването четириногите са получили по-добри шансове да отгледат потомството си. Едно от изключенията са Басенджи, които се разгонват само по един път на година.

Вижте още: 10 любопитни факта за мистичните Басенджи, които може би не знаете

Вълците обикновено дават живот на две до четири малки на котило. Кучетата могат да имат и до дванадесет новородени. 

кучета и вълциСнимка: iStock

  • Разлики в поведението

Една любопитна разлика между кучетата и вълците е фактът, че домашните животни приличат повече на млади вълци що се отнася до поведение. Сякаш четириногите никога не надминават напълно своя юношески стадий и остават завинаги по „млади по душа“, образно казано, в сравнение с дивите си братовчеди. Това може би се дължи на факта, че през годините кучетата са били отглеждани въз основа на тяхната послушност и услужливост. Приятелски настроените животни, разбира се, са по-лесни за опитомяване. 

Вълците рядко лаят, докато кучетата са превърнали лаенето във важна форма на комуникация с други себеподобни и хора. Една от причините са това е, че част от домашните ни любимци са били селективно отглеждани именно заради техния лай, качество, ценено във времена, когато е трябвало добитъкът да бъде защитен от потенциални крадци и хищници. Вълците обаче, изглежда вият повече от кучетата.

кучета и вълциСнимка: iStock

Поведенчески погледнато, вълците имат отявлено силен стремеж към плячка, което е важно за оцеляването им. По същата причина имат и силен инстинкт за размножаване. Принадлежността към глутницата също е много силна, както и позицията на всяко животно в йерархията й. 

Прилики между вълците и кучетата

Приличат ли кучетата на вълци? Освен няколко породи, които имат сходства що се отнася до външен вид, повечето четириноги изобщо не приличат на вълци. Въпреки хилядите години, които разделят единия вид от другия, домашните ни любимци все още имат някои от характеристиките на вълците. 

Освен външния вид, характерен за някои от породите, кучетата, подобно на вълците, все още имат доза стремеж към глутницата и демонстрират необходимостта си от социални взаимоотношения с други себеподобни. И за наше щастие – и с хора. 

И при кучетата все още се наблюдава хищнически инстинкт, макар и в много по-малка степен. Можете да забележите това, когато домашният ви любимец наостря уши, когато види катерица, например. 

кучетаСнимка: iStock

Когато изучават кучешката комуникация, учените често се връщат назад към изследванията на вълците. И все пак, важно е да се прави разликата – кучетата не са вълци. Близка, но и толкова далечна – такава е връзката между тези две животни. А може би точно това прави изучаването им толкова интригуващо и интересно!

 

 

Виж още