Подходящи ли са Басетите за отглеждане в апартамент?

Басет Снимка: iStock

Д а живеете в града далеч не означава, че не можете да имате Басет, ако това е породата домашен любимец, която винаги сте искали! С ниския си ръст и леко мързелив характер, тези четириноги са подходящи за отглеждане в апартамент. Въпреки това, Басетите са склонни към безпокойство при раздяла и лай, когато остават сами – неща, които е добре да имате предвид, особено ако съседите ви не са почитатели на кучетата.

БасетСнимка: iStock

Лаят ли често Басетите?

Постоянният лай на домашния ви любимец едва ли е особено обезпокоителен, когато живеете в къща с двор. Когато сте в жилищна сграда обаче, лаещото куче може да доведе до известно напрежение и споровете със съседите ви. Басетите са сравнително тихи, когато са около семейството си, но като типични хрътки, понякога могат да бъдат и доста вокални. Тези кучета имат естествено силен лай и отличителен вой. И въпреки че изглежда, сякаш са най-щастливи да мързелуват тихо, когато сте у дома, не се заблуждавайте – вашият Басет не е никак доволен, когато остава сам.

Имат ли проблем Басетите да остават сами?

Може и да не ви изглежда така, но всъщност Басетите са силно зависими от другарите си в глутницата си. Те обичат да бъдат около други четириноги и обожават членовете на човешкото си семейство! Въпреки че тази отдаденост ги прави изключително приятелски настроени, те се чувстват много самотни, когато остават сами. 

Dogsandcats.bg

БасетСнимка: iStock

Когато става въпрос за живот в апартамент, тревожността при раздяла е един от най-големите и често срещани проблеми при Басетите. Колкото по-дълго оставяте кучето само, толкова по-несигурно и притеснено ще бъде то. Дори и да е свикнало, че ви се налага да прекарвате деня си навън.

Второ куче несъмнено може да помогне за облекчаване на тази самота, но то в никой случай не може да замести вашата компания. Някои Басети дори могат да станат разрушителни, да лаят или вият повече от нормалното, ако се чувстват самотни.

5 съвета за предотвратяване на безпокойството от раздяла при вашия Басет 

Независимо дали последвате тези съвети или не, добре е да знаете, че не е добра идея да оставяте вашия Басет сам у дома за дълги периоди от време. Така че, ако живеете в апартамент, можете да предприемете няколко стъпки, за да намалите безпокойството на домашния си любимец, когато все пак се налага да ви няма. 

БасетСнимка: iStock

  • Обедната почивка у дома

Ако живеете сравнително близо до работното си място и разполагате с достатъчно дълга обедна почивка, можете да прекъснете самотата на вашия Басет и да го зарадвате, като отскочите да обядвате у дома.

  • Рутина

Няма нищо по-важно от това да помогнете на вашия Басет да се чувства максимално комфортно, когато е сам. Да, на него едва ли ще му хареса някога да стои без компания, но вашата цел е да му покажете, че отсъствието ви за няколко часа е нормално и че винаги ще се върнете при него в определен час. Рутината може да направи чудеса при кучета, склонни към тревожност и безпокойство, стига да бъдете последователни.

  • Десенсибилизация

Не бързайте да оставяте вашия Басет сам за цял ден. По-добре е адаптацията към вашето отсъствие да се случва бавно, като постепенно увеличавате времето. С малко работа и последователност в даден момент ще постигнете целта си – да прекарате цял работен ден в офиса, без това да разтревожи вашия Басет твърде много.

БасетСнимка: iStock

  • Разсейване

Ако Басетът ви има нещо, с което да ангажира вниманието си, докато ви няма, това може да му помогне да не се фокусира толкова върху отсъствието ви. Пъзел със скрито лакомство, например, ще го разсее и ще държи ума му активен. 

  • Потърсете помощ

Ако работите много, живеете далеч от дома си или графикът ви е непоследователен, то можете да помислите да наемете човек, който да се отбива, да прави компания и да разхожда Басета ви. Въпреки че е допълнителен разход, в крайна сметка си заслужава, защото ще сте спокойни, че домашният ви любимец ще бъде щастлив и ще се чувства добре, докато вие сте на работа.

БасетСнимка: iStock

А какво да кажем за дресурата?

Като цяло, Басетите не са по-трудни за дресура от всяка друга порода хрътки. Какво означава това? Те имат упорита, независима жилка, която се активира в момента, в който кучето долови и се концентрира върху изследването на нов аромат. 

Обучението за послушание трябва да се извършва в кратки, положителни сесии, като същото се отнася и за домашните тренировки. Важно е да покажете на своя Басет, че сте далеч по-интересни от поредната миризма, която е открил! А това, бързаме да ви предупредим, невинаги е лесно, но пък може да бъде възнаграждаващо в дългосрочен план.

Въпреки че в миналото са били развъждани, за да са редом до ловците, за да проследяват миризмата на дивеча, Басетите не са най-активните породи хрътки. Те се отличават със спокоен и тих темперамент – нещо, което обикновено е нетипично за други ловни четириноги. Това, заедно с ниския им ръст, ги прави идеални за живот в апартамент.

БасетСнимка: iStock

 

Виж още