10 малки кучета, които почти не линеят

куче Снимка: iStock

К ато стопани и любители на кучета, всички ние ценим безусловната привързаност и лоялна дружба, която нашите космати приятели ни осигуряват. Въпреки това, почистването на цялата излишна козина, с която домашните ни любимци се разделят, може да се превърне в досадна задача.

За мнозина идеалният четириног спътник би бил този, който предлага всички предимства, свързани с отглеждането на куче, но по възможност – не покрива мебелите, дрехите и килимите с косми. Ако и вие сте на подобно мнение, то кученцата, които ще откриете по-долу, са идеален избор за вас. 

Тези очарователни мъници не линеят, което ги прави чудесни спътници за хора с алергии, семейства с малки деца или просто за всички, които не искат да имат кучешки косми навсякъде из дома или по дрехите си. 

Смята се, че тези дребосъци имат немски корени. Известни още като „маймунските кучета“ или „маймунските териери“, Афенпинчерите са интелигентна порода, чиято гъста козина не линее и не изисква почти никакви допълнителни груминг грижи освен разресване два пъти седмично, за да остане подредена и лъскава. 

Dogsandcats.bg

кучеСнимка: iStock

За всички, които търсят малко куче, което не се скубе, Бишоните са идеалният избор. Въпреки малкия си ръст, тези сладки, хипоалергенни четириноги са толкова издръжливи, колкото и по-големите им събратя. Представителите на породата се отличават с копринено бялата си козина. Макар да не линеят, редовното подстригване при Бишоните е задължително, за да запази кожухчето им неповторимия си плюшен вид!

бишон фризеСнимка: iStock

Мини шнауцерите са интелигентна, лесна за обучение и весела малка порода. Тези кучета не линеят много и се адаптират лесно към живот както в града, така и в провинцията. С единственото условие – собствениците им да са наблизо! Редовното подстригване (оформяне на „брадата“ и „мустаците“), както и ежеседмичното четкане са важни, за да изглежда вашият Мини шнауцер спретнат и чист.

мини шнауцерСнимка: iStock

Известни със своята увереност и ярка индивидуалност, Шотландските териери или Скоти, са отлична порода за всеки, който търси по-малък домашен любимец, който почти не линее. Те имат жилава, устойчива на атмосферни влияния козина, която обаче се нуждае от редовно подстригване и четкане, за да се поддържа във вид, съответстващ на стандарта на породата. 

Скоти са умни, самостоятелни кучета със силен хищнически инстинкт, за това и не са подходящи за съжителство с по-малки животни.

Скоч териерСнимка: iStock

Произхождащи от Тибет, тези мъници са превъзходни компаньони, които са постигнали чудесен баланс между спокойна природа и игрив нрав. Лхаса са еднакво щастливи да дремват в скута на собственика си и да прекарат часове в енергична разходка в парка. Почти не линеят, но козината им се нуждае от по-специална поддръжка. За да избегнат редовното подстригване и разресване на дългата им козина, много собственици избират да ги държат по-късо подстригани.

Лхаса АпсоСнимка: iStock

Ако сте почитатели на Пуделите, то мини версията на любимата ви порода вероятно ще плени сърцето ви още повече! Тези симпатяги са с хипоалергенна гъста и къдрава козина, която изисква редовно подстригване. 

ПуделСнимка: iStock

Едни от най-популярните териери, които често се описват като „голямо куче в малко тяло“, Йоркитата са смели и известни със своя приключенски дух. Въпреки че дългите им, копринени палта не линеят, козината им е подобна по текстура на човешката коса и ако се разресва редовно, добавя допълнителен елемент към цялостната им привлекателност.

Йоркширски териерСнимка: iStock

Ши Тцу са порода с богато родословие, чиито представители са били верни компаньони на членовете на династията Танг. Известни като „лъвските кучета“, те се срещат в множество цветове и шарки. Имат дълга, слабо падаща, копринена козина, която, ако е сресана добре, им придава кралски акцент – в съответствие с благородния им произход.

Ши ТцуСнимка: iStock

С тегло, което рядко надвишава седем килограма, тази древногръцка порода е олицетворение на „куче-компаньон“. А най-хубавото е, че колкото и да галите, милвате и гушкате вашата болонка, това няма да ви накара да посегнете към носната кърпичка, благодарение на техните хипоалергенни бели палтенца, които почти не се скубят. Можете да я оставите да израсне или да я подстрижете по-къса – в зависимост от предпочитаното от вас ниво на поддръжка.

малтийска болонкаСнимка: iStock

Изборът на малко куче без козина може да бъде ефективен начин да избегнете нежеланото линеене. Една такава порода е Китайското качулато куче. Тези четириноги имат косми по главите, опашките и краката, а пухкавата им фина козина почти не пада. Важно е да се отбележи обаче, че като цяло голите породи изискват допълнителни грижи, особено за кожата. 

китайско качулато кучеСнимка: iStock

Забавление без мъх: малки кучета, които не линят

Малките кучета, които не линеят, са перфектни другари, особено за хора с алергии или за тези, които нямат време за домашен любимец, чиято козина изисква повече или по-специфични грижи. Въпреки липсата на линеене обаче, тези четириноги все пак се нуждаят от подходящи грижи, обич и внимание. В крайна сметка, всяко куче, независимо дали се скубе или не, заслужава любящ дом.

 

Виж още