9 породи кучета, които не са почитатели на водата

куче вода Снимка: iStock

М ного хора смятат, че всички кучета са родени плувци и обичат водата, но това не е съвсем вярно. Някои четириноги, независимо дали заради физиката си, темперамента или поради определени здравословни проблеми, може да не са особено ентусиазирани да ви последват в близкото езеро. Или да откажат да влязат в басейна, например. 

куче водаСнимка: iStock

И докато в летните жеги за нас няма нищо по-освежаващо от това да идем на плажа, ето някои породи кучета, които не обичат особено плуването. Разбира се, всяко правило си има изключения, а всеки домашен любимец – своя индивидуалност.

Благодарение на сплесканата си муцунка, Мопсовете често имат проблеми с дишането, които произтичат от стеснени носни проходи, дълго меко небце, необичайно тясна трахея и други анатомични аномалии. И докато някои от представителите на породата може и да се наслаждават на водата, много от тях изпадат в паника, когато се сблъскат с интензивно физическо натоварване, каквато активност е плуването. 

Dogsandcats.bg

куче водаСнимка: iStock

Подобно на Мопосвете, Френчитата също спадат към брахицефалните породи кучета (с къси муцуни), така че обикновено и те предпочитат да останат на сушата. Нещо повече, дори да натопят краката си в морето, например, повечето Френски булдози сякаш не знаят точно какво да правят и оставят усещането, че се чувстват неудобно, коментира д-р Кристина Фуоко от Whole Animal Gym пред PetMD. 

Като цяло, казва Фоуко, която използва водна рехабилитация, никоя от брахицефалните породи, включително Мопсове, Френчита или Бостън териери, няма желания да скочи в басейна. 

куче водаСнимка: iStock

С дългите си тела и къси крака, Дакелите трябва да се потрудят повече от останалите кучета, за да останат на повърхността на водата. Това не означава, че не могат да се научат да плуват. Не е изключено обаче, вашият Дакел да не се чувства особено комфортно в басейн или езеро, където крачетата му не докосват дъното. 

куче водаСнимка: iStock

Някои хрътки могат да се чувстват в свои води (буквално) в близкото до дома ви езеро или язовир, но като порода плуването определено не е силната им страна. Те са феноменални на сушата и бягат като вятъра, но водата леко ги дезориентира. Може би се дължи на тънките им, слаби крака – специалистите не са убедени, но е факт, че рядко ще видите Грейхаунд да тича развълнувано към морето, например. 

куче водаСнимка: iStock

С малко или никаква козина, която да изолира телата им, тези дребни кученца са много чувствителни към ниските температури. Което означава, че могат лесно да настинат, ако водата е по-хладна. 

Дългата козина на Ши Тцу може и да е възхитителна, но външният им вид не кореспондира добре с водни забавления и плуване. Някои от тези кученца никак не обичат да мокрят ушите си, а ако това се случи, излизайки на сушата, те започват неистово да се тръскат, удряйки ги в лицето си. И, както се досещате, това ги ядосва допълнително. 

Това съвсем не значи, че представителите на породата не могат да се насладят на малко разхлаждане в басейна с вас. Просто преди това посетете грумъра си, за да подстриже животното. 

куче водаСнимка: iStock

Със своите дълги, набити тела и къси крака, Басетите не са създадени за плуване. Поради специфичните пропорции на тялото им, задният му край има тенденцията да потъва надолу, докато предният – да изплува нагоре. Което им дава неефективна вертикална позиция във водата.

Малтийските болонки често страдат от проблеми с трахеята с напредването на възрастта, което затруднява дишането им. И тъй като плуването може да бъде доста натоварваща активност, за тях то може да бъде трудна дейност. 

куче водаСнимка: iStock

Впрочем, по-слабата или колабираща трахея прави плуването една идея по-рисково начинание и за Йоркитата, както и за Помераните. 

Доберманите са бързи и мощни на сушата, но техните мускулести тела и дълбоки гърди работят по-скоро срещу тях, когато са във водата. 

„При животните с по-дълбок гръден кош, задният край може да потъне малко повече, а предният – ще стои по-повдигнат. Това значи, че за кучето ще бъде по-трудно да заеме тази хоризонтална позиция на тялото, която ще му е необходима при плуване“, коментира Фуоко. 

куче водаСнимка: iStock

Независимо от породата на домашния ви любимец, важно е да го запознаете с плуването по нежен начин. Ако го хвърлите директно вътре, например, рискувате животното да намрази водата.

За това, нещата трябва да се случват бавно и постепенно. Можете първо сами да влезете, а след това да вземете в ръка любимата играчка на питомеца си. Идеята е той сам да пожелае да дойде при вас, няма смисъл това да се случва на сила. 

И накрая, дори кучето ви да е силен плувец, никога не го пускайте във водата без надзор.

 

Виж още