Кои са най-дълголетните породи кучета?

Уелски спрингер шпаньол Снимка: iStock

В сички искаме любимите ни кучета да живеят вечно (или поне колкото нас!), но колкото и добре да се грижим за тях, това просто няма как да се случи. Въпреки това, продължителността на живота при някои четириноги е по-голяма спрямо тази при други. Като цяло е трудно да се определи колко дълго ще живее едно куче, тъй като има различни фактори, които влияят. Един от основните от тях е размерът на четириногото. 

старо кучеСнимка: iStock

Учените отдавна са установили, че малките кучета живеят (средно) по-дълго от големите. Проучване от 2013 г., публикувано в списание The American Naturalist заключва, че това се дължи на факта, че големите четириноги остаряват по-бързо. А сега, предлагаме ви да разгледаме заедно нашия кратък списък на 10-те най-дълголетни породи кучета. 

Чихуахуа е най-малката порода кучета в света, а също е и начело в класацията за най-дълголетните. Според Американския киноложки клуб тези дребосъци могат да живеят между 14 до 16 години, въпреки че някои собственици по-скоро определят интервала от 15 до 17 години. Една от причините тези дръзки мъници да живеят толкова дълго е, че не са предразположени към сериозни генетични заболявания, които съкращават живота им. 

Dogsandcats.bg

ЧихуахуаСнимка: iStock

Китайското качулато куче се счита за подходяща порода за всички, които страдат от алергии, тъй като на практика то няма козина. АКС дават доста дълъг живот на тези четириноги – между 13 до 18 години. Енергични и игриви, малко по-големи от Чихуахуата, те са лоялни и привързани домашни любимци. 

китайско качулато кучеСнимка: iStock

Ако не се влюбите в Австралийската овчарка заради нейните пронизващи сини очи и лоялна личност, то ще я заобичате заради енергичния и дълъг живот, който тези кучета имат. От средните породи тези овчарки се смятат за най-дълголетни, като можете да очаквате питомецът ви да е до вас между 12 до 15 години. 

Австралийска овчаркаСнимка: iStock

Както подсказва името им, тези четириноги са отглеждани, за да работят във ферми. Тъй като обичат да пасат стадо, бъдете сигурни, че вашата овчарка ще оцени да е заета с нещо. За това – дайте на домашния си любимец работа за вършене, където неговата интелигентност и способности могат да се проявят!

Сладките Кокери са със средна продължителност на живота между 13 до 15 години според Американския киноложки клуб. А това са много години, през които ще можете да се насладите на компанията на това мило и кротко куче, което изглежда сякаш не иска нищо повече от любящ стопанин, на когото да угажда през целия ден!

кокерСнимка: iStock

Тези средно големи кучета са отглеждани за издръжливост и действително – те не познават умора дори на големи дистанции! Интелигентни и нетърпеливи да угодят на стопаните си, Спрингерите имат сравнително дълга продължителност на живота – между 12 до 15 години според АКС.

Уелски спрингер шпаньолСнимка: iStock

Както можете да очаквате от куче, отглеждано специално, за да придружава ловците, ако имате Уелски спрингер, не се изненадвайте, ако питомецът ви следва от стая в стая. 

Интелигентността и желанието за работа, които Белгийските овчарки обикновено демонстрират, ги превръщат в предпочитани работни кучета и семейни другари в семействата по цял свят. Към това добавяме и дългата продължителност на живота им – между 14 до 16 години. Малиноа са високоенергийни кучета, които се нуждаят от много упражнения. Така че ако си търсите партньор за джогинг или приятел за туризъм, тази овчарка е спътникът, който сте чакали.

Белгийска овчаркаСнимка: iStock

Според Американския киноложки клуб Ризеншнауцера и Мини шнауцера живеят между 12 до 15 години, докато Стандартният шнауцер – между 13 до 16 години. Едно от общите неща, които шнауцерите имат, без значение от размера им, са техните отличителни вежди, мустаци и брада, които им придават интелигентен, но леко разрошен вид. 

ризеншнауцерСнимка: pixabay.com

Тяхната гъста, жилава козина се нуждае от редовна груминг грижа, така че имайте това предвид, ако изберете някое от тези елегантни момчета. Що се отнася до Ризеншнауцерите, те са силни и големи работни кучета, отглеждани в Алпите, за да помагат за придвижването на добитъка. 

Ротвайлерите са кучета с древно родословие, което ни отвежда назад до Древен Рим. Днес тези внушителни четириноги са добри семейни другари, които могат да поемат ролята както на лоялен спътник, така и на верен другар. AKC посочва продължителността на живота им като 10 до 12 години, въпреки че наскоро беше преразгледана на 9 до 10. Това все още са много години, за да се насладите на този верен спътник.  

ротвайлерСнимка: iStock

Ако разполагате с пространство и начинът ви позволява да се грижите за Акита, то може да имате между 10 до 13 години, за да се насладите на компанията на това силно лоялно куче. Акита е мощно, елегантно и силно четириного с японска линия, датираща от началото на 17 век в префектура Акита в Северна Япония. 

АкитаСнимка: iStock

Да притежават Акита някога е било разрешено само на членовете на императорското семейство, които са можели да се възползват от респектиращото присъствие на тези четириноги и способността им да проследяват и улавят едър дивеч като диви свине, елени или дори мечки (много по-често срещани в Япония преди векове).

Мопсът е верен компаньон и може да бъде до вас в продължение на между 13 до 15 години. Тези кучета са отглеждани в Китай само за да бъдат лоялни другари, които да се радват на постоянно глезене и внимание. 

кучеСнимка: iStock

И макар че имат упорита жилка и не можете да разчитате, че винаги ще се подчиняват на командите ви, ако търсите куче със собствена идентичност, което обича вниманието и да ви отправя предизвикателства от време на време, Мопсът е това, което търсите. 

 

Виж още