10 търпеливи породи кучета, които хапят рядко

Ирландски сетер Снимка: iStock

„Да не е агресивно“ – това е основен критерий, по който много семейства избират бъдещия си домашен любимец. Истината обаче е, че всяко четириного има потенциал за агресивно поведение въз основа на средата, в която живее и начинът, по който бива отглеждано. Това важи с особена сила за случаите, когато кучето е било малтретирано, неправилно обучено и несоциализирано.

Въпреки това, много породи са известни като нежни, търпеливи и недотам склонни към агресивни прояви, включващи хапане. За четириногите, които ще откриете по-долу се знае, че са мили и нежни с деца, при условие, че малчуганите са научени как да се отнасят уважително с животното.

10 от най-търпеливите породи кучета, които хапят много рядко

Смятани са едни от най-популярните и обичани кучета по целия свят, Лабрадорите са чудесни семейни домашни любимци, за които се знае, че се разбират добре с деца. Общителни, ентусиазирани и интелигентни кучета, те са известни със своята приятелска и любяща природа – както към семейството си, така и към непознати и други четириноги. Не би било пресилено да кажем, че Лабрадорът е четириного, което почти не хапе. 

Лабрадор ретривърСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Голдънът е третото най-популярно куче в Америка, добре известно като отличен другар за всяко семейство. Тяхната енергия и отдаденост към стопаните им, в допълнение към нетърпеливия им темперамент, ги превръщат в надеждни домашни любимци.

Голдън ретривърите, подобно на Лабрадорите, се нуждаят от много упражнения и игри, за да се избегне поява на скука и разрушително поведение, тъй като те са много енергични кучета. Дружелюбни, интелигентни и предани питомци, които имат весел и общителен характер.

Голдън ретривърСнимка: iStock

Боксерите са търпеливи, защитни и нежни с децата. Понякога могат да бъдат глуповати и непохватни, но като цяло се отличават със сладък и приятелски нрав. С подходящото обучение и социализация те могат да бъдат фантастични домашни любимци. Подобно на Лабрадорите и Голдъните, Боксерите са много енергични кучета, които се нуждаят от достатъчно упражнения и умствена стимулация, тъй като се отегчават лесно. Интелигентни и игриви, те са щастливи, когато прекарват време с любимия си човек.

БоксерСнимка: iStock

Кавалерите са малки и нежни кучета. Техният привързан, търпелив характер ги прави надеждни домашни любимци, подходящи за семейства с деца. Лесни за дресура поради своята интелигентност, те са предани към семейството си, разбират се добре с други кучета и хора, а техният привързан и мил темперамент ги прави едни от най-предпочитаните спътници от стопаните по целия свят. 

Кавалер Кинг Чарлз шпаньолСнимка: iStock

Нюфаундлендите може да изглеждат смущаващи поради големия си размер, но всъщност това са нежни, сладки и предани четириноги, известни още като „кучета-бавачки“ заради търпеливото си отношение с децата. Те са много лоляни, интелигентни и любящи, поддават се лесно на дресура и се разбират с други кучета.

НюфаундлендСнимка: iStock

Колито е известно като отличен семеен домашен любимец. Интелигентни и предани кучета, те се поддават лесно на дресура, тъй като обичат да прекарват време със семейството си. Те обичат децата, но може да се нуждаят от надзор около други четириноги, въпреки че не са агресивни.

КолиСнимка: iStock

Добродушното Бернско планинско куче е нежно с всички в семейството, включително и с най-малките му членове. Зененхундите са лесни за обучение, тъй като са интелигентни, послушни и искат да угодят на стопаните си. 

Бернски зененхундСнимка: iStock

Френчито е спокойно, дружелюбно и мило куче с непринуден темперамент. Те са страхотни с деца, но може да се нуждаят от надзор, ако наоколо има други четириноги. Макар по природа да са нетърпеливи да угодят на стопаните си, прояви на инат не са изключени. Като цяло обаче, Френчитата са тихи и спокойни кучета, привързани, игриви и обичливи. 

Френски булдогСнимка: iStock

Очарователните Бигъли са щастливи, дружелюбни и любящи кучета, които обикновено се описват като „весели“. Те се разбират добре с деца и други домашни любимци, като цяло се обучават лесно и са невероятни семейни другари, винаги готови за приключения! Бигълите са много активни четириноги, които се нуждаят от минимум час упражнения на ден. Те са и социални, така че не е препоръчително да се оставят за дълго сами. 

БигълСнимка: iStock

Красивите Ирландски сетери са известни със своя мил характер. Те обичат да прекарват времето си с деца, активни, общителни и нетърпеливи да угодят, те са лесни за дресура. Тези кучета се нуждаят от много упражнения под формата на дълги разходки и ежедневна игра, за да изразходват част от енергията си. Те са привързани, енергични и чувствителни, подходящи спътници за почти всеки. 

Ирландски сетерСнимка: iStock

В заключение, както вече споменахме, докато много породи се описват като търпеливи и мили, и макар за тях да се знае, че са по-малко склонни към прояви на агресия и едва ли ще ви ухапят, правилното обучение и социализация са от съществено значение. 

 

 

Виж още