Най-добрите породи кучета за семейства с котки

куче и котка Снимка: iStock

В сички сме чували твърдението, че е голяма рядкост куче и котка да съумеят да съжителстват „в мир и разбирателство“ в едно домакинство. И в това има известна логика – някои четириноги, като например работните породи, са били отглеждани специално за охрана от други животни. В резултат на това те инстинктивно защитават членовете на семейството си от натрапници, включително – и от мъркащи създания с остри нокти...

куче и коткаСнимка: iStock

Въпреки това, за много породи четириноги принадлежността към глутницата стои на първо място. А това ги прави приятелски настроени към други животни, включително и котки. И накрая – малките кучета са чудесен пример, тъй като те обикновено са по-съсредоточени и фокусирани да привлекат вниманието на собственика си, отколкото да забележат какво прави другият домашен любимец. 

Кои породи кучета се разбират с котки?

Докато създаването на спокойна и хармонична семейна среда за кучето и котката ви, определено зависи от индивидуалните характеристики на животните, то има някои породи четириноги, за които се знае, че се разбират по-добре с мъркащите домашни любимци. Предупреждаваме ви – някои от тях може да ви изненадат!

Dogsandcats.bg

Известни със своя сладък нрав и нежност, не е изненада, че Голдън ретривърите са един от най-добрите избори, ако имате котка у дома. Интелигентни и нетърпеливи да угодят, тези четириноги се обучават с лекота и са готови да приемат мъркащия ви домашен любимец без особени протести. 

куче и коткаСнимка: iStock

Въпреки огромния си размер, тези нежни гиганти са известни със своето търпеливи, спокойно поведение. Като кученца те са много игриви, но постепенно се превръщат в спокойни възрастни. Поради своите защитни инстинкти, те са чудесен вариант, ако имате у дома малки деца или други домашни любимци. Да, възможно е някои котки да намерят размера им за плашещ, затова препоръчваме да ги държите под око и да не ги оставяте без надзор.

Тези забавни, игриви и любопитни кучета са склонни да се разбират с почти всички. В миналото Бигълите първоначално са били отглеждани за лов в глутници, заедно с коне, така че способността им да се разбират добре с други животни е дълбоко вкоренена в техния генетичен код. Като се има предвид това, те може да преследват котката ви, водени от инстинктите си. И макар че кучето ще го приема като игра, мъркащият ви домашен любимец едва ли ще е много очарован.

куче и коткаСнимка: iStock

Забравете всички стереотипи за Пуделите. Те всъщност са изключително умни и сравнително лесни за обучение кучета. И трите размера – стандартен, мини или той, могат да се научат да живеят мирно с котки, но колкото по-малко е кучето, толкова по-малко плашещо ще бъде то за вашия котешки спътник. А като бонус – Той пуделите са привързани и дружелюбни, така че не е необичайно дори да се заиграят с пухкавите ви питомци.

Ако търсите куче, което ще се свърже с всеки член на семейството ви, то Мопсът може би е идеалният вариант за вас. Кротки, щастливи и малко мързеливи, тези кучета са идеалните съквартиранти за една котка. Поради спокойния си характер е изключително малко вероятно четириногото да възприема котката ви като плячка или да я преследва из къщата ви. Освен това Мопсовете са изключително социални кученца, така че е вероятно да намерите питомеца си удобно разположил се… в леглото на котката ви. Стига тя да няма проблем с малко компания, разбира се!

куче и коткаСнимка: iStock

Някои стадни породи са склонни да бъдат хиперактивни и да пасат членовете на собственото си семейство, пък били те и котки. Въпреки това, Колитата са сладка, нежна порода, която е по-малко възбудима от повечето пастирски кучета. Отличен избор ако имате у дома други кучета, деца или котка. 

Тези очарователни кученца ще се гушнат във всеки, включително и в новия си котешки съквартирант! Тяхното сладко, непринудено поведение ги прави чудесни другарчета за котки, въпреки че ще си допаднат най-много, ако и то е също толкова нежно като тях! Ако ли не, Кинг Чарлз шпаньолите прощават, но са последователни в отстояването на позициите си. Така че, вашата по-бурна котка рано или късно ще възприеме дадения маниер на взаимодействие.

Една от най-популярните породи по целия свят, Лабрадорите са известни с обичливата си, сладка и атлетична личност, която им помага да се впишат добре в много домове и семейства. Това ги прави и чудесен избор за стопани на котки, независимо от характера й. А като бонус – Лабрадорите се поддават лесно на дресура, така че ще знаете как да контролирате ситуацията, когато кучето и котката ви се срещнат!

куче и коткаСнимка: iStock

Много стопани на домашни любимци намират Ирландските сетери за въплъщение на перфектния баланс между достойнство и буен нрав. И това никак не е случайно – тези кучета винаги са готови да се включат в играта, но със същото удоволствие биха си подремнали и сами, в съседната стая. Въпреки че имат минало като ловни кучета, обикновено те са приятелски настроени към котки и малки деца. 

Дребни и яки кучета, които са изключително дружелюбни – това е само една от причините Коргитата да са толкова популярни като домашни любимци. Те са бдителни, общителни и активни, което много котки намират за ненатрапчиво и приемливо поведение. И тъй като Коргитата се нуждаят от повече стимулация, един котешки компаньон би им помогнал да останат спокойни и сдържани. 

куче и котка хранаСнимка: iStock

Повечето представители на породата всъщност са по-малки от някои котки, а това ги превръща автоматично във фантастичен избор, ако у дома имате мъркащ домашен любимец! Тези малки снопчета пух са игриви и представителни, така че обикновено се разбират с всеки член на семейството си. Едно нещо, което не можем да не отбележим обаче, е склонността им да лаят. Което може да се окаже известен проблем, ако имате у дома тревожна котка, която има проблеми с шума. 

Породи, които по-добре да избягвате

Колкото и да искаме нашите космати домашни любимци да се разбират, някои породи кучета просто не съжителстват добре с котки. Скандинавските породи са склонни да имат силно влечение към преследването на плячка, което може да е лоша новина за мъркащите косматковци. 

Енергичните пастирски кучета като Австралийска или Немска овчарка, например, също може да не са най-добрият избор. Същото се отнася и за някои териери, които могат да бъдат твърде хипер. И тъй като в миналото те са отглеждани, за да преследват и убиват плячката си, е по-добре да ги държите далеч от котката си.

Виж още