Топ 10 на най-неподходящите породи кучета за охрана на дома ви

Голдън ретривър Снимка: iStock

К учетата-пазачи са ценени заради своята бдителност, защитни инстинкти и способност да възпират потенциални заплахи. Въпреки това, не всички породи са подходящи за тази задача. Нещо повече, има четириноги, които са известни със своята приятелска, общителна и нежна природа – характеристики, които ги правят по-малко ефективни като защитници на дома ви.

Тези кучета често са по-подходящи и се вписват по-добре в ролята на компаньони, терапевтични животни или семейни домашни любимци.

Липсата на агресия и естествени инстинкти за охрана означават, че те не са идеални за осигуряване на желаната сигурност в дома ви. 

Dogsandcats.bg

Предлагаме ви да разгледаме топ 10 на най-лошите породи кучета за охрана на дома ви, подчертавайки техните уникални качества и областите, където разгръщат пълния си потенциал.

Басетите, с дългите си уши и увиснали очи, са известни с отличното си обоняние и ловни способности, а не с инстинктите си за защита. Тези кучета са нежни, дружелюбни и общителни, което ги прави чудесни семейни домашни любимци, но не и ефективни пазачи. Басетите имат спокоен характер и могат да са доста мързеливи, предпочитайки да се излежават наоколо, вместо да патрулират около периметъра на дома си. Техният дълбок, мелодичен лай може да предупреди собствениците за присъствието на непознати, но е малко вероятно самото куче да подходи агресивно или нападателно към натрапниците.

БасетСнимка: iStock

Бигълите са енергични кучета, известни с изключителното си обоняние и ловни умения. Въпреки че са отлични в проследяването и често се използват в операции по търсене и спасяване, техният приятелски и общителен характер ги правят лоши пазачи. Бигълите са любопитни четириноги, водени от любовта си към изследване на всичко ново и непознато, което означава, че са далеч по-заинтересовани да последват ароматна следа, отколкото да защитят дома ви. Като цяло са добри с деца и други домашни любимци, но липсата им на агресия и защитно поведение не ги прави добри пазачи. 

бигълСнимка: iStock

Кавалерите са малки, привързани кучета, известни със своя приятелски и нежен характер. Те обичат да се гушкат и като цяло – да са близо до стопаните си. Въпреки че са отлични компаньони, приятелският им нрав ги прави лоши пазачи. Кавалерите обикновено са по-скоро гостоприемни към непознати, те просто не притежават защитните инстинкти, необходими им за охрана на дома ви. Те са по-склонни да търсят внимание и обич от посетителите, вместо да действат като възпиращ фактор. 

Кинг Чарлз шпаньолСнимка: iStock

Ши Тцу са малки, очарователни кучета, известни със своите дълги, копринени палта и приятелски характер. Произхождащи от Китай, тези четириноги са отглеждани като компаньони на кралските особи и благородниците. Въпреки че са известни със своята привързана природа, Ши Тцу не са ефективни пазачи. Като цяло те са гостоприемни към непознати и им липсват защитните инстинкти, необходими за охрана на дома ви. Да, възможно е в началото да лаят при пристигането на гостите ви, но бързо ще се затоплят към тях, търсейки внимание и обич. 

Ши ТцуСнимка: iStock

Лабрадорите са една от най-популярните породи кучета в света, известни със своя приятелски настроен, общителен и нежен характер. Те са популярни служебни и терапевтични кучета, както и обичани домашни любимци, но липсата на защитни инстинкти ги прави неподходящи за ролята на пазачи. 

ЛабрадорСнимка: iStock

Лабрадорите са известни с любовта си към хората и приятелското отношение към непознати, което ги прави по-склонни да поздравят посетителите ви с ентусиазъм, отколкото да подходят към тях с подозрение. Те са много интелигентни и подлежат на дресура, но не притежават естествените инстинкти за охрана, необходими за защита на дома ви. Основният им фокус е да угодят на собствениците си и да изградят силни връзки със семействата си, вместо да действат като пазачи.

Голдъните са известни със своята приятелска, нежна и общителна природа, което ги прави отлични семейни домашни любимци и терапевтични кучета. Същите тези качества обаче, ги превръщат в крайно неефективни пазачи. Тези ретривъри са известни с любовта си към хората и гостоприемното си отношение към непознати. Те са по-склонни да посрещнат посетителите с размахване на опашката и приятелско облизване, отколкото да действат като възпиращ фактор. 

Голдън ретривърСнимка: iStock

Мопсовете са малки, очарователни кучета, известни със своите отличителни набръчкани муцуни и приятелски характер. Често ги описват като „клоуни“ поради игривия им, привързан характер. Въпреки че са отлични компаньони, Мопсовете не са ефективни пазачи. Като цяло те са по-скоро гостоприемни към непознати и не притежават защитните инстинкти, необходими им за охрана на дома.

МопсСнимка: iStock

Бишоните са малки, пухкави кученца, известни със своя весел и приятелски нрав. Те са отлични компаньони и често се използват като терапевтични животни поради нежния си характер. Липсата на защитни инстинкти обаче, ги прави лоши пазачи. Бишоните обикновено са гостоприемни към непознати и не притежават агресията, необходима за охрана. Да, обикновено тези мъници лаят при пристигането на гостите, но бързо омекват, търсейки внимание и обич. Малкият им размер и нежна природа ги правят по-подходящи за компания, отколкото за охрана.

Бишон фризеСнимка: iStock

Ирландските сетери са големи, енергични кучета, известни със своя приятелски настроен и общителен характер. Тези кучета са отлични семейни домашни любимци и често се използват при лов поради острото си обоняние и способности за преследване. Липсата на агресия обаче ги прави лоши пазачи. Ирландските сетери обикновено са гостоприемни към непознати и не притежават защитните инстинкти, необходими за охрана на дома. Техният основен фокус е да бъдат привързани другари, а не защитници.

ирландски сетерСнимка: iStock

Нюфаундлендите са големи, нежни гиганти, известни със своя спокоен и приятелски характер. Те са отлични домашни любимци и често се използват във водното спасяване поради силата и способностите им на плувци. Липсата на агресия обаче ги прави лоши пазачи. Нюфаундлендите обикновено са гостоприемни към непознати и не притежават защитните инстинкти, необходими за охрана на дома. Те са по-склонни да поздравят посетителите с махаща опашка и нежно внимание, вместо да действат като възпиращ фактор. 

НюфаундлендСнимка: iStock

 

Виж още