Карелско мечо куче

Карелско мечо куче Снимка: Istock

Други имена

Karelian Bear Dog

Научно име

Canis lupus familiaris

Размери

49 см. 60 см.

Тегло

20 - 25 кг.

Живот

10 - 13 г.

Произход

Финландия

История

Карелското мечо куче, познато още като Карелска меча лайка, е древна порода, използвана от финландците за лов на едри животни – лосове, мечки и диви прасета. За първи път то се появява в Карелия и днешна Финландия още преди хиляди години, макар точната дата да не е известна. 

През 1936 г. породата започнала да набира популярност, а само 10 години по-късно е призната от Международната федерация по кинология. След Втората световна война Карелското мечо куче започва да се развъжда в Швейцария, Норвегия, Швеция и Англия.

Външен вид

Куче със среден ръст и леко удължен формат, със здраво телосложение, силно и смело. Мъжките представители на породата достигат до 60 см височина и тегло от 23-25 кг. Главата на Карелското мечо куче наподобява тъп конус – черепната част е сравнително широка и леко заоблена. Муцуната е издължена, с черен нос и силни челюсти. Очите са с бедемовидна форма, тъмно кафяви на цвят. Ушите – триъгълни и изправени. Гръдният кош е добре развит, коремът – прибран, опашката – навита на колело върху гърба и притисната към бедрото. Козината е средно дълга, права и гъста, с добре развит подкосъм. На цвят е черна, като е желателно да има бели петна на шията, гърдите и крайниците. Бяла линия има и между очите.

Характер

Карелското мечо куче е енергичен, интелигентен и чувствителен четириног приятел, който се привързва силно към цялото семейство и винаги е готов да ви защити. Ценени заради подражаемите си ловни способности, тези кучета са чудесни в ролята си на компаньони и пазачи. Чрез лай предупреждават стопанина си за всичко, независимо дали е „оценено“ като натрапник или просто представлява интерес за самото куче. Към непознати са доста предпазливи и резервирани, дори могат да проявят агресия, ако сметнат, че нещо е заплаха за собственика им. 

Dogsandcats.bg

Добре е социализацията да започне още през първите месеци от живота на кученцето, като се съчетае с обучението. Имайте предвид, че представители на породата се ползват с голямо доверие от планинските служби заради високия си интелект. Въпреки това те са доста своенравни, свикнали са сами да взимат решения, за това им е необходим спокоен, уверен в себе си треньор. Никога не подхождайте с физическо насилие или наказания – това само ще отблъсне тези кучета. Най-добре е командите да допълват естествените инстинкти на животното.

Здраве

Карелското мечо куче се радва на добро здраве. Сред по-честите възможни заболявания, от които може да страда, са тазобедрена дисплазия, подуване или превъртане на стомаха, ушни или очни инфекции.

Грижа

Карелското мечо куче би се чувствало най-добре, ако живее в къща с двор, където да е навън по цял ден. Така от една страна ще изразходват цялата си енергия (а те имат много в запас), а от друга – оградата ще им попречи да се загубят. Ако го отглеждате в апартамент, то е необходимо да му осигурите достатъчно движение – поне две едночасови разходки на ден, съчетани с тренировки и игри. При тези кучета в сила е максимата „умореното куче е щастливо куче“. Скуката е абсолютен враг както на физиката, така и на характера им, като ако не се изморят „качествено“ неминуемо ще започнат да проявяват деструктивно поведение.

Козината на Карелското мечо куче няма нужда от ежедневни грижи, достатъчно е да я разресвате два пъти седмично. Честите бани също не са препоръчителни, още повече, че самото куче има навика да се „самопочиства“ и почти не излъчва миризма. Редовно проверявайте ушите и очите, за да предотвратите възможни инфекции.

Хранене

Карелското мечо куче не е претенциозно към храната. Можете да му давате както кучешка – гранули или от консерва, така и натурално приготвена от вас. Сред продуктите, които можете да включите към менюто му са различни меса – пилешко, пуешко, телешко, дивеч или заешко, нискомаслена извара, твърдо сварени яйца, обезкостена сготвена риба, зеленчуци. В никакъв случай не му давайте прясно мляко, пилешки тръбни кокали, солени, мазни, тестени или пикантни храни.

Деца и домашни любимци

Карелските мечи кучета са добри с децата, но могат да бъдат една идея по-груби в играта си с най-малките, за това не е добре да ги оставяте без надзор. С други домашни животни не съжителстват добре, тъй като ги възприемат за плячка. Склонни са към прояви на агресия към други кучета, ако не са социализирани от ранна възраст.

 

 

Размер

Енергичност

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Дресировка

Разбира се с други животни

Разбира се с други кучета

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Нужда от упражнения

Бдителност

Грижа за козината

Още породи кучета

Виж още