10 породи кучета, които се разбират добре с котки

куче и котка Снимка: iStock

Н е е тайна, че котките и кучетата имат дългогодишна репутация на заклети врагове. Истината обаче е, че двете най-предпочитани домашни животни по целия свят, всъщност могат да живеят щастливо заедно и дори да станат най-добри приятели. Не ни вярвате? Е, продължете да четете и сами ще се уверите в това!

куче и коткаСнимка: iStock

Може би имате котка и искате да приветствате и четириног любимец в семейството си? Или може би се чувствате чудесно в компанията на куче, но ви се иска и още една космата топка обич да мърка кротко в скута ви вечер? Не се безпокойте – има как това да се случи! 

Ключовите моменти са запознанството между двете животни – задължително под ваш надзор, както и установяване на някои правила за съвместно съжителство, които ще помогнат за социализирането и привикването на кучето и котката един към друг. 

Dogsandcats.bg

Как различните породи кучета си взаимодействат с хората?

Въпреки че правилното представяне на вашите домашни любимци един с друг безспорно може да помогне, някои породи четириноги демонстрират инстинктивно по-приветливо и приятелско поведение към котките, отколкото други. 

куче и коткаСнимка: iStock

Например, представителите на групата на териерите са исторически отглеждани за лов, а семейството на хрътките включва някои естествено решителни и настървени преследвачи, припомнят от Американския киноложки клуб. Следователно, бягаща котка може да отключи този хищнически инстинкт. 

От друга страна, обикновено се смята, че групата на кучетата-компаньони, известни с това, че имат по-ниски енергийни нива и непринуден характер, е по-подходяща за съжителство с други домашни любимци. 

Важно е да отбележим, че макар да имат сходни характеристики, всяко куче е индивидуално само за себе си! Предлагаме ви заедно да разгледаме 10 породи кучета, за които се смята, че се разбират с котки. 

Куче и котка семействоСнимка: iStock

Не забравяйте обаче да имате предвид, че личностните характеристики на всяко четириного, както и на котката също играят роля относно това дали връзката ще се получи. 

Голдъните са едни от най-добрите кучета, които могат да съжителстват с котки. Мили и съпричастни, те приемат мъркащите домашни любимци като част от семейството. Представителите на породата обаче трябва да бъдат обучени да не преследват котките още от малки. След като това бъде постигнато, щастливите и дружелюбни ретривъри и котката ви ще си паснат перфектно!

голдън ретривърСнимка: iStock

Буйните лабрадори са мили и лоялни домашни любимци, които с радост и готовност ще приветстват котка в кръга си от приятели. Нежни гиганти, които се радват и на човешка компания, Лабрадорите не са ревниви и са готови да споделят пространството и дори – леглото си с котка. Стига и тя да е готова да направи същото.

лабрадорСнимка: iStock

Любезно и спокойно куче, което изглежда няма нищо против котешка компания. Може би, защото са отглеждани за лов в глутници, но е факт, че общителният характер на тези четириноги ги прави подходящи за отглеждане както в семейства с малки деца, така и с други домашни любимци. 

бигълСнимка: iStock

Мопсовете са въплъщение на дружелюбна и миролюбива порода. Ако една котка позволи на представител на породата да навлезе в личното й пространство, те често се сприятеляват бързо. И тъй като Мопосвете обичат вниманието, в лицето на котето те могат да открият някой, който да ангажират, докато любимият им човек не е наоколо. А като добавка – те обичат да се излежават наоколо, така че няма да имате проблеми, че тези сладки четириноги ще преследват мъркащия ви приятел.

мопсСнимка: iStock

Бишоните имат щастлив и забавен характер, което ги прави идеална компания за други домашни любимци, включително и котки. Въпреки това имайте едно наум – тези дребосъци ще приветстват котка само, ако е игрива и обича да се забавлява заедно с тях!

бишон фризеСнимка: iStock

Въпреки че е овчарско куче, Шелтито е приятелски настроено към котки. Кроткият характер на тези четириноги, съчетан с това, че се обучават лесно и гостоприемното им отношение, правят Шелтитата добър избор за хора, които искат да отглеждат куче и котка заедно у дома. 

Въпреки че Басетите са естествени ловци, те се интересуват повече от преследване на по-дребни животни, отколкото от лов на котки. Тези кучета могат да бъдат упорити по време на обучението, но цялостната им спокойна личност ги прави приятелски настроени към други животни, включително и котки. Да не говорим, че непринуденото отношение на Басета често се възприема като покана за мъркащото животно да се сгуши до своя космат брат!

БасетСнимка: iStock

Независимо на кой от трите размера Пудел сте се спрели, тези кучета са чудесни съквартиранти за котешкия ви другар. Той пуделите могат да си играят с котките с часове, а Стандартните пудели обикновено се преструват, че те не съществуват. 

Тази порода кучета е отдадена на своето семейство и нейният защитнически инстинкт се простира и върху котката ви. Активни по природа, тези четириноги се чувстват най-добре, когато получат достатъчна физическа активност, така че ежедневните разходки и достатъчно време за игра ще заздравят допълнително връзката между домашните ви любимци. 

пуделСнимка: pixabay.com

Малтийците със сигурност ще бъдат мили към котката ви, особено предвид, че обичайно ще ги намерите „заети“ да си дремват на дивана ви. С нежна и сладка личност, тези четириноги могат да съжителстват без проблем с други домашни любимци, стига те да не ги дразнят, като например – да искат да си играят с дългата им козина. За това не забравяйте да наблюдавате внимателно как си взаимодействат двете животни.

Докато териерите обикновено не са съвместими за отглеждане с котки, можем да кажем, че тези джентълмени правят изключение. Въпреки че могат да преследват мъркащото животно, това обикновено е с цел забавление, а не е породено от ловен стремеж. Добродушни по душа, тези кучета са учтиви както с котета, така и с други животни. 

бостън териерСнимка: iStock

Заедно със списъка по-горе, някои допълнителни примери за кучета, които могат да се сприятелят с котки, включват:

Що се отнася до котките, и при тях има породи, чиито уникални черти на характера ги правят една идея по-склонни да приемат кучешки съквартиранти. Сред тях са: 

Виж още