Норфолк териер

норфолк териер Снимка: Istock

Други имена

Norfolk Terrier

Научно име

Canis lupus familiaris

Размери

23 см. 25 см.

Тегло

5 - 6 кг.

Живот

12 - 15 г.

Произход

Англия

История

Както подсказва името на този териер, родното му място е Норфолк, Великобритания, където през XIX век имало голяма необходимост от дребни, смели и умни кученца, които да се справят с нарасналата популация на плъхове и лисици. В създаването на породата са участвали и представители на Ирландските териери, а официално тя е призната през 1964 година. 

“Най-малките работни териери“, както още ги наричат, са известни по цял свят с това, че вярно охранявали стаите на студентите в престижния университет Кеймбридж. А днес – заради ведрия си и дружелюбен характер, са предпочитан домашен любимец в семейства по целия свят.

Външен вид

Норфолк териер е дребно, но много подвижно и компактно куче. Представителите на породата рядко достигат над 25 см височина и тегло от 5 до максимум 6 кг, независимо от пола си. Главата им едра за ръста им, с кръгла форма, муцуната – трапецовидна. Очите са с овална форма, сравнително малки и тъмни на цвят. Ушите са клепнали, заоблени в краищата. Гръдният кош е добре развит, крайниците – мускулести. Опашката – къса и права. Козината е къса на главата и ушите, със специфичните „брада“ и „мустаци“, а на останалата част на тялото е малко по-дълга. На цвят тя е най-често пшеничено кафява, но може да е и сива, черна или червеникава.

Характер

Макар и малък, Норфолк териерът е много смело, самоотвержено, гордо, будно, добродушно и игриво кученце. С него никога няма да ви е скучно! Той силно се привързва към семейството си, а впечатляващата му енергичност може да бъде изтощителна за хора, които не водят активен начин на живот. 

Dogsandcats.bg

Като типичен териер, Норфолкът няма ясна представа за размерите си, а това може да бъде проблем при „пререкания“ с по-големи кучета. Към непознати е недоверчив, резервиран и не би се поколебал да реагира с агресия, ако прецени, че ще нещо е заплаха за вас. Можете да сте сигурни, че като верен пазач той ще ви предупреди с лай за всичко случващо се около него. 

Своенравни, горди и интелигентни, тези кучета не са най-лесните що се отнася до обучение. Макар добре да знаят някоя команда, те могат от чист инат да откажат да я изпълнят на момента. При такава ситуация никога не трябва да се подхожда с насилие или наказания. С търпение и постоянство трябва да научите любимеца си да ви слуша – за ваше спокойствие и негова безопасност.

Здраве

Здраво и издръжливо куче, Норфолк териерът най-често страда от тазобедрена дисплазия, усукване на коляното, различни кожни проблеми, заболявания на сърцето, алергии и непоносимост към някои вещества, храни и видове упойки.

Грижа

Енергично и жизнено приятелче, Норфолк териерът буквално не се спира на едно място. Кълбо от енергия и ентусиазъм, това куче има нужда от също толкова активни стопани, които да прекарват време навън с него, да се разхождат и играят. Перфектно за отглеждане в апартамент заради малките си размери, Норфолкът има нужда от ежедневно физическо натоварване – в противен случай той ще се отегчи, ще „помръкне“, може да стане апатичен и дори да развие деструктивно поведение – да започне да тича безспир из помещенията, да разхвърля и прави бели.

Козината на тези териери има нужда от разресване веднъж на два-три дни. Честото къпане не е необходимо, а и не се препоръчва. Редовно проверявайте ушите и очите за предотвратяване на инфекции, подрязвайте ноктите, когато започнат да „щракат“ по пода и съблюдавайте за устната хигиена.

Хранене

Малко куче с голям апетит, Норфолкският териер ще хапне всичко, което му предложите! Най-добре ще е да заложите на кучешка храна, премиум клас, подходяща за дребни породи. Разнообразявайте я с натурални продукти, сред които различни места – пилешко, пуешко, телешко, заешко и дивеч, техните сготвени субпродукти, сварени хрущяли, твърдо сварени яйца, извара, различни зеленчуци и плодове. Въздържайте се да му давате свинско, мазни, солени и тестени храни, тръбни кокали, прясно мляко, салами и пържено.

Деца и домашни любимци

Норфолк териерът се разбира добре с деца от всички възрасти. Той може да стане приятел с друго куче или котка само, ако са израснали заедно, в противен случай би подходил с недоверие, а понякога – дори агресия.

Размер

Енергичност

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Дресировка

Разбира се с други животни

Разбира се с други кучета

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Нужда от упражнения

Бдителност

Грижа за козината

Още породи кучета

Виж още