10 малки породи кучета, подходящи за стопани без опит

Малтийска болонка Снимка: iStock

А ко ви предстои да приветствате в дома си куче за първи път или обмисляте да си вземете домашен любимец, то трябва да знаете, че малките породи четириноги са чудесен избор. Те изискват по-малко пространство, имат нужда от по-малко храна и са по-лесни за контрол. Все пак, ако едно 4-килограмово четириного дръпне каишката си по-силно навън или скочи развълнувано върху вас, това не е толкова опасно, колкото едно 40-килограмово, нали?

Въпреки това, не всички малки породи кучета са подходящи за стопани без опит. Всъщност, някои дребосъци изискват опитни стопани, способни да управляват техните поведенчески странности и проблеми. 

Ето и нашите 10 мъници, подходящи за начинаещи собственици.

Бишоните са малки, здрави кученца, известни с изключителния си нрав. Те имат красива бяла козина, която им придава вид на плюшена играчка. Породата е подходяща за хора с алергии, тъй като козината им е хипоалергенна и линеят съвсем малко. Тези дребосъци са изключителни пазачи, но не очаквайте да направят повече от това да ви предупредят за потенциален натрапник. Подходящи са за отглеждане в градска среда, адаптират се добре към малки пространства и обичат общуването.

Dogsandcats.bg

бишон фризеСнимка: pixabay.com

Кавалерите са тясно свързани с британската история. Породата съчетава в себе си атлетична на спортно куче с нежността на компаньон. Шпаньоли с царствена осанка, нежно изражение с големи очи на сърна и копринена козина. Кавалерите се разбират добре както с деца, така и с други четириноги. Подходящи са както за активни стопани, така и за по-тихи домакинства, тъй като са кучета, които чудесно се адаптират към личността на собственика си.

Кинг Чарлз шпаньолСнимка: iStock

Малтийската болонка е привързано и мило куче, идеално за собственици без опит в отглеждането на домашни любимци. Известни с дългата си копринена козина, тези четириноги са компактни и аристократични кучета с големи тъмни очи. Макар външният им вид да насочва към спокойна натура, Малтийците са будни пазачи и издръжливи домашни любимци. Тези болонки често са първи в класовете по аджилити! Общителни и привързани, те ще простят всяка ваша грешка, породена от неопитност!

Малтийска болонкаСнимка: iStock

Норфолк териерите са очарователни и лоялни кучета, които се отличават със смела и уверена личност. Като типични териери, макар и по-дребни, те споделят някои от чертите на по-големите си събратя, сред които силен хищнически инстинкт и безгранична енергия. Те се привързват силно към собствениците си, понякога до степен на притежание. 

Папийоните са малка порода кученца, надарени с изключително изискан външен вид. Щастливо, будно и дружелюбно четириного, което привлича вниманието, където и да отиде, с дългата си копринена козина и уши във форма на крила. Папийоните са забележително адаптивни, чувстват се чудесно както в града, така и в провинцията.

ПапийонСнимка: iStock

Той пуделът е мини версия на Стандартния пудел. Козината на тези кучета е хипоалергенна и почти не линее, което ги прави подходящи за хора с алергии. Изключително умни и лесни за обучение, те са идеални за начинаещи собственици на домашни любимци.

пуделСнимка: iStock

Мопсовете са верни компаньони, популярни с набръчканите си лица и големи искрящи очи. Те са адаптивни и щастливи да бъдат редом до своя човек – без значение дали живеете в центъра на града или в къща на село. Подходящи са както за хора, които живеят сами, така и за семейства с деца, разбират се както с други кучета, така и с котки. 

мопсСнимка: iStock

Наричат Ши Тцу „Лъвските кучета“ от хилядолетия. Тези сладки мини четириноги са здрави и жизнени, силно привързани към собственика и семейството си. Те са идеални за отглеждане както в апартамент, така и в къща с двор. Техните груминг нужди са малко по-високи спрямо тези на други породи, но това е част от забавлението да имате Ши Тцу у дома!

Ши ТцуСнимка: iStock

Йоркитата са класически териери с красива, лъскава козина. Отглеждани за лов на плъхове в мини и мелници, те постепенно придобиват статута на верни компаньони на викторианските жени. Компактно куче с мини размер, те се чувстват повече от чудесно в градовете, но като цяло могат да се адаптират добре в почти всяка среда. Палтата им са със структура, подобна на човешката коса, което означава, че са подходящи за хора с алергии.

Йоркширски териерСнимка: iStock

Чихуахуа са малки кучета с огромен характер. Те са сред най-старите породи в Америка, датираща още от предколумбовите времена. Това балансирано, грациозно куче е изключително лоялно и очарователно, но без добро обучение бързо може да стане доминиращо. Идеални за отглеждане в града, най-добре е да ги държите на топло през по-студените зимни дни. Въпреки че се разбират с деца, бъдете внимателни, защото е лесно да се наранят поради малкия си размер.

В заключение, малките кучета се считат за добър избор за собствениците без опит, защото са по-лесни за управление и често са по-приспособими от по-големите си събратя. Тежат много малко, така че не заемат много място. Много от четириногите в този списък са много адаптивни, така че са подходящи както за семейства, така и за хора, които живеят сами.

чихуахуаСнимка: iStock

Макар че малките кучета в този списък са отличен избор за начинаещи собственици, важно е да вземете предвид специфичната личност и индивидуални характеристики на вашия космат другар. 

 

 

 

 

Виж още