10 породи кучета, подходящи за отглеждане на открито

хъски вие Снимка: iStock

В ъпреки че повечето хора обичат да имат куче, което да бъде с тях в дома им, някои четириноги са подходящи за живот, преобладаващо на открито. Породите, които са разработени да оцеляват при сурови условия, често обичат да прекарват много време навън, а студените дни никак не ги тревожат.

Ако мислите да си вземете куче, което смятате да държите преобладаващо време на открито, предлагаме ви да разгледате нашия списък. Сред 10-те четириноги по-долу, може би ще откриете и вашия бъдещ домашен любимец!

Една от най-древните породи, Аляският маламут произхожда от Аляска, както подсказва и името му. Смята се, че тези четириноги са били развъждани от номадските племена за лов на тюлени, теглене на товари и плашене на полярни мечки. 

аляски маламутСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Със своята плътна, устойчива на атмосферни влияния козина и солидна стойка, маламутите са идеални за живот на открито, дори в райони с по-студени зими. Макар да предпочитат да стоят навън дори в най-мразовитите дни обаче, те се радват да се сгушат в своите стопани в края на деня. Породата не е подходяща за хора без опит в отглеждането на домашен любимец, тъй като представителите й обичат да са заети с нещо и изискват постоянно обучение, за да се избегнат потенциални поведенчески проблеми.

Сибирското хъски е средно голямо впрегатно куче, разработено в Сибир за работа в глутница и теглене на леки товари над замръзнали пространства. Хъскитата са по-леки от маламутите, но имат същата гъста козина, издръжливост и общителност. Тъй като произхождат от най-студената част на света, те могат да понасят температури под нулата с подходящ подслон. Но, подобно на маламутите, добре е да приберете вашето Хъски у дома за през нощта. През по-горещите дни пък, животното ще има нужда от климатичен контрол, за да се избегне прегряване.

хъски виеСнимка: iStock

Въпреки че Хъскитата се разбират добре със семейства и с други кучета, те имат силен хищнически инстинкт. Ако имате други по-малки домашни любимци, бъдете готови, че питомецът ви ще ги гони. 

Австралийският кетълдог произхожда от Нов Южен Уелс като резултат от кръстосване между местни говедарски кучета с дивите Динго. Тези четириноги са свикнали да пазят добитъка и обичат да прекарват времето си на открито, въпреки че са по-подходящи за места с по-топъл климат.

Австралийски кетълдогСнимка: iStock

Много интелигентна и активна порода, отглеждането Австралийското келпи може да бъде предизвикателство за неопитни собственици. Като издръжливи пастирски кучета, те имат безгранична енергия и се нуждаят от много упражнения, съчетани с умствена стимулация под формата на работа или спорт, за да се предотврати появата на скука и последвалите я поведенчески проблеми.

Противно на името си, тази овчарка произхожда от Калифорния, а не от Австралия. Истинска работна порода, Австралийските овчарки имат непреодолим импулс да пасат животни, деца и дори други четириноги. Те не са подходящи за хора без опит. Освен това, ако държите кучето преобладаващо навън, бъдете готови да отделите много време за обучение и упражнения, за да се чувства вашата овчарка щастлива и добре приспособена.

австралийска овчаркаСнимка: iStock

Бернските зененхунди са големи и здрави работни кучета, които се чувстват повече от добре при студено време. Идеални домашни любимци за семейства с деца, те се разбират добре с малчуганите, но са по-подходящи за хора, които живеят сами, тъй като се привързват силно към стопанина си.

Бернските планински кучета се чувстват най-добре ако са заети с нещо. Те искат да угодят на собствениците си, но ако не намерите изход на енергията им, може да се отегчат, а това да доведе до деструктивно поведение. 

Бернски зененхундСнимка: iStock

Немската овчарка е една от най-популярните породи кучета. Универсални и трудолюбиви, те са използвани за селскостопанска работа, обслужване, охрана и много други дейности. Ако разполагат с удобна и топла къщичка, а температурите навън са умерени, можете да оставите кучето да спи на открито. Макар че, като цяло, Немските овчарки предпочитат да дремват до стопаните си.

Въпреки че се използват за различни дейности във фермите от векове, Немските овчарки не са кучета, които могат да са на открито през цялото време. Те не издържат на ниски температури, а и не се чувстват особено добре, ако нямат възможност да си взаимодействат със стопаните си. Най-добре е Немската овчарка да прекарва част от времето си навън, но да спи или да влиза в къщата, за да спи.

Немска овчаркаСнимка: iStock

Самоедът е силно, грациозно куче, отглеждано в най-студените райони на Сибир като работен помощник. Въпреки че се чувстват комфортно на открито, дори при екстремно мразовито време обаче, Самоедите трябва да са на закрито, когато навън е горещо. Умни и социални кучета, не се препоръчва да ги оставяте сами на двора през цялото време.

СамоедСнимка: iStock

Ирландският вълкодав е високо куче, отглеждано за лов на едър дивеч. Грубата им козина осигурява комфорт при различни климатични условия, така че можете спокойно да държите вашия Вълкодав дълго време на открито. Имайте предвид обаче, че това не е дворно куче – те имат нужда от човешка компания.

Въпреки внушителните си размери, Вълкодавите са известни със своите любознателност и нежност, но е важно да се наблюдава взаимодействието им с по-малки кучета или котки. 

Ирландски вълкодавСнимка: iStock

Норвежкият елкхунд е здраво куче тип шпиц и е една от най-старите породи в Европа. Някога тези четириноги са плавали редом до викингите в Норвегия. Те се адаптират добре към места с по-студен климат, но имайте предвид, че жегата далеч не им понася толкова добре. Елкхундите са дружелюбни и заслужаващи доверие, но в същото време са много умни и имат нужда да са заети с нещо. 

кучеСнимка: iStock

  • Голямо швейцарско планинско куче

Голямото швейцарско планинско куче, подобно на други планински породи, има гъста козина, предназначена да му помага да издържа на условията в студените планини. Тези четириноги са надеждни и верни, а в родната им Швейцария ги използват за пастирство, теглене и пасищна работа. Те могат да стоят на открито през зимата, но е добре да не им блокирате достъпа до дома си. Швейцарските планински кучета харесват хората и няма да се чувстват добре, ако стоят сами навън, без да имат възможност да си взаимодействат с вас. 

кучеСнимка: iStock

Добре ли е за кучетата да са през цялото време навън?

Много от кучетата в този списък са били отглеждани, за да прекарват по-голямата част от времето си на открито, като същевременно дремват в къщички, хамбари, под навеси или където намерят, но не и в дома на стопаните си. Към днешна дата обаче, тези четириноги са напуснали родните си места. Куче, което е отглеждано, за да оцелее в Сибир, например, може да е в състояние да се справи с минусовите температури на друго място, но не и да стои по цял ден навън, когато е горещо.

Освен това, кучетата са опитомени животни. Те искат да прекарват време около своите собственици, някои в по-голяма, други в по-малка степен. Да, несъмнено четириногите се радват, когато са навън. Но това далеч не означава, че биха го избрали 24/7. За това, що се отнася до породите в този списък, идеалният вариант изглежда така: оставяте питомеца си навън при подходящи метеорологични условия, с необходимите подслон и вода, за продължителни периоди от време. Но падне ли мрак – кучето ще е най-щастливо да дремне вътре, където сте вие, любимият му човек. 

 

 

 

Виж още