10 породи снежни кучета, които обожават зимното време (СНИМКИ)

куче сняг Снимка: iStock

Н е всички кучета обичат или понасят добре ниските температури и снежното време. Има дори домашни любимци, които с видимо недоволство излизат на разходка през зимата. 

Ако самите вие сте любители на зимата обаче, може би има породи четириноги, които биха били чудесна компания за различните занимания, които този сезон предлага!

Вижте още: Защо някои кучетата толкова обичат снега

Dogsandcats.bg

Какво кара едно куче да обича снега?

Има една основна физическа характеристика, която отличава снежните кучета, и това са техните дебели кожухчета. Често тези четириноги имат двойна козина (плътен външен слой и гъст подкосъм), нещо, което много им помага да запазят телесната си температура в студено време.

куче снягСнимка: iStock

Не забравяйте обаче, че никой – било то човек или куче, не бива да стои навън дълго при екстремно ниски температури. Четириногите с двойна козина, независимо колко издръжливи на студ са те, все пак не са имунизирани срещу измръзване, особено в областта около ушите или краката. 

И така, кои са воините на студеното време в кучешкия свят?

Сибирското хъски е може би най-популярната зимна порода куче по целия свят. И няма как да е иначе – тези достолепни четириноги са родени да тичат през снежните преспи! Те са идеалните спътници за студено време, подходящи за активни семейства, които живеят до кучешки парк или обичат да ходят в планината. 

Сибирско хъскиСнимка: iStock

Въпреки че не лаят често, Хъскитата са гласовита порода, чиито представители се чувстват длъжни да ви уведомят как се чувстват чрез комично хленчене или стон. Упражненията са от съществено значение за тези активни четириноги – те са родени, за да са заети с нещо!

Както подсказва името им, тези четириноги идват от Аляска, където градусите през зимните месеци са доста под нулата (понякога живакът удря -35°C!). Благодарение на двойната си козина, Маламутите нямат проблем с ниските температури. Традиционно се използват за транспортиране на товари, но можете да сте сигурни, че ще са повече от щастливи да се разходят с вас и да поиграят навън в снега. 

куче снягСнимка: iStock

Бернските планински кучета са лоялни, лесно се поддават на дресура и най-важното – обожават снега! Сладки и игриви, те са просто неустоими, заровили големите си носове в преспите навън, с постоянната си усмивка на уста!

Бернският зененхунд се отличава с гъста трицветна козина, комбинация от черно, бяло и ръждиво. За разлика от Хъскито и Маламута, тези кучета нямат против да мързелуват на топло вкъщи, стига вие да сте наблизо! Просто ги поглезете с една енергична 30-минутна разходка преди това. Предупреждаваме ви обаче: след като са на открито в снега, може да се окаже трудно да ги примамите обратно вътре!

куче снягСнимка: iStock

Санбернарите са симпатични, кротки и гушливи гиганти, които впечатляват с размерите си, но това не бива да ви заблуждава – те са изключително мили и любвеобилни домашни кучета. 

Произхождащи от швейцарските Алпи, тези четириноги обичат сруденото време и могат да му се насладят без проблем, благодарение на двойната си козина. Въпреки че не се нуждаят от толкова много ежедневни упражнения, колкото другите снежни кучета в този списък, Санбернарите все пак трябва да получават по две разходки на ден, за да поддържате формата на ума и тялото на питомеца си!

СанбернарСнимка: iStock

Вижте още: 5 страхотни факта за Санбернарите, които вероятно не знаете

Лабрадорите са една от най-популярните породи не само в САЩ, но и сред семействата по целия свят. Те притежават перфектната комбинация от интелигентност и вярност, граничеща с обожание спрямо своите стопани. Двойната им козина (за чието линеене със сигурност сте чували!), им служи добре, когато температурите навън са под нулата. Поради високите си нива на интелигентност, те трябва да бъдат достатъчно психически стимулирани. А след възнаграждаващото обучение, те са готови да се сгушат в скута ви, докато гледате поредния епизод на любимия си сериал, например.

куче снягСнимка: iStock

Норвежкият елкхаунд е високоенергийна и древна порода, датираща отпреди почти 6000 години. Смята се, че тези четириноги са придружавали викингите на мисии. Тяхната дълга линия е създала едно много умно и схватливо куче, чието обучение и редовни упражнения, са задължителни. 

кучеСнимка: iStock

Елкхундите са подходящи за по-опитни стопани на кучета, които имат достатъчно време, което да посветят на дресурата им. Те са невероятно свободолюбиви и се чувстват най-добре с активен, авантюристично настроен собственик, който обича пътешествията. 

Вижте още: Митичните скандинавски породи кучета, за които знаем твърде малко

Малко кучета са толкова спокойни и уравновесени като Нюфаундлендите. Това са големи работни кучета, които обичат деца и се разбират добре с малчугани от всички възрасти, благодарение на високата си емоционална интелигентност. Поради внушителния си размер, не забравяйте да започнете обучението и социализацията от рано. 

куче снягСнимка: iStock

Чисто белите палта на Самоедите са една от отличителните им характеристики. Първоначално те са били отглеждани за работа в Арктика, така че знаем, че обичат студа! Кучета, които са забележително добри при понасянето на по-умерени температури. Тези четириноги обичат да тичат, да носят и да се разхождат из снежните преспи. 

куче снягСнимка: iStock

Въпреки че е често срещана порода, Финландският лапхаунд е едно от най-популярните кучета в родината си. Можете да ги срещнете в различни цветови комбинации и въпреки вълчите им черти, като цяло те са приятелски настроени животни, невероятно нежни и любвеобилни, което ги прави популярни сред деца и възрастни хора.

Подобно на останалите снежни кучета в класацията ни, и Лапхундите имат нужда от достатъчно упражнения на открито, а когато не са на разходка, тези четириноги ще са истински щастливи да разполагат с обезопасен двор, който да изследват. 

куче снягСнимка: iStock

Немска порода кучета, смесица между Санбернар и Нюфаундленд. Тези нежни гиганти обичат снега и могат да издържат на ниски температури. Много дружелюбни и общителни, те искат много внимание и могат лесно да се отегчат, ако не са заети. Леонбергерите са идеалните кучета, които да вземете със себе си на следващото си приключение с шейна или ски. Още по-добре – те са страхотни семейни другари, тъй като са изключително търпеливи с деца.

куче снягСнимка: iStock

 

 

Виж още