Най-добрите кучешки партньори за бягане (СНИМКИ)

куче тичане Снимка: iStock

Б ягането може да бъде страхотно сърдечно-съдово упражнение за хората, но също може да бъде и отличен начин за кучетата, които са в добро здраве, да се забавляват, докато прекарват качествено време със стопанина си. 

Бягането може да помогне за поддържане на теглото, да подобри мускулния тонус и да изгради издръжливост. И не на последно място – то е полезно за психическото здраве, като същевременно предлага чудесен начин да изгорите енергията на четириногия си другар. Не звучи никак зле, нали?

Някои породи кучета са по-добри в понасянето на различните метеорологични условия, изминават по-бързо и безпроблемно по-големи разстояния и имат вродена издръжливост. Това са все характеристики, които е добре да вземете под внимание, ако избирате питомец, който да тренира с вас. Задължително обсъдете плановете си и с ветеринарния си лекар и правете редовни физически прегледи, за да сте сигурни, че бягането в парка е безопасна дейност за вашия питомец.

куче хораСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Възрастта е критичен фактор, когато избирате спътник за активен спорт. Малките кученца никога не бива да се извеждат на тичане, тъй като костите и ставите им все още се развиват. Четириногите от средни до големи породи (включително и смесените) не трябва да бягат продължително по твърди повърхности като бетон или асфалт, докато не навършат поне 18 месеца. При възрастните от ключово значение е да се оцени индивидуалното им ниво на физическа сила. С напредването на възрастта косматите ни другари все още обичат да бягат, но може да има нужда да се уверите, че разстоянията, средата, повърхността и температурата са подходящи и модифицирани за тях.

Вслушвайте се в самото животно – ако ви показва, че предпочита бърза разходка вместо труден подход, не го насилвайте. В същото време, вашият питомец, макар и вече на години, може да ви покаже, че наистина, ама наистина може да иска да дойде на джогинг в парка с вас. И това е нещо чудесно, но от вас, като отговорен собственик зависи да му помогнете да балансира между забавлението и любимото си занимание. 

куче в паркСнимка: pixabay.com

Въз основа на определени качества, като издръжливост, послушание, телосложение, сила, атлетизъм и интелигентност, ние съставихме за вас списък с 10 породи кучета, които могат да бъдат добри партньори за бягане. Но молим ви, не забравяйте, че трябва да подходите индивидуално към вашето куче (в сътрудничество с ветеринарния ви лекар), за да прецените дали тичането в парка е подходящо за него. 

Силно енергична, тази средна и мускулеста порода е чудесна за дълги, стабилни бягания. Активни и интелигентни, тези кучета имат силно желание за работа и игра, при това за по-дълги периоди от време. За предпочитане – в компанията на собственика си.  

куче тичанеСнимка: iStock

Силна, активна и атлетична, тази порода се отличава с голяма издръжливост. Далматинците обичат упражненията и могат да се справят дори със спринтове. Придържайте се към меки пътеки за дълги разстояния, за да избегнете протриване поради твърдата настилка.  

куче тичанеСнимка: iStock

Със своята лъскава, червена козина, представителите на породата нямат проблеми да тичат дори в горещи летни дни. Нетърпеливи и грациозни, тяхната впечатляваща издръжливост ги прави идеални спътници за джогинг. 

Унгарска визлаСнимка: iStock

Тази енергична порода притежава скорост, но също така и физиката, необходима за пробег на по-големи разстояния. Немските късокосмести птичари се чувстват най-добре ако получават много упражнения, а най-много обичат да прекарват времето си на открито, заедно с своите човешки другари!

кучеСнимка: iStock

Бързи и силни атлети, представителите на породата обичат да тичат. Естествената им походка и вътрешният двигател на Риджбека ги правят идеални спътници за тичане на по-дълги разстояния. 

кучеСнимка: iStock

Отгледани да работят в тясно сътрудничество с хората и нетърпеливи да участват във всяка семейна дейност, Английските спрингери жадуват за редовни упражнения и умствена стимулация. 

кучеСнимка: iStock

Мускулести, бързи и мощни, тези кучета обичат енергичните ежедневни упражнения, съчетани със стимулиращи умствени предизвикателства.

куче тичанеСнимка: iStock

Тези енергични кучета не само искрено се наслаждават на упражненията, но и късата им, лесна за поддръжка козина ги прави добре адаптивни към дейности на открито. Както в топло, така и в студено време. 

кучеСнимка: iStock

Не позволявайте на елегантния им вид да ви заблуди. Салуки са едни от най-бързите кучета в света. Те са адаптивни и могат да се приспособят към всякакъв климат. Ежедневните упражнения са от съществено значение, за да бъдат в добра физическа и психическа форма. 

куче тичанеСнимка: iStock

Тази лоялна, трудолюбива порода е силна, атлетична и издръжлива, а представителите й имат способността да бягат на дълги разстояния при различни метеорологични условия и на различни терени. 

Малиноа са най-щастливи, когато са със своите стопани. Те не са породя, подходяща за хора, които нямат опит в отглеждането на домашни любимци, тъй като се нуждаят не само от много физически упражнения, но и от много умствена стимулация, за да бъдат щастливи и здрави. 

куче тичанеСнимка: iStock

 

Виж още