Признаци и лечение на гастро заболявания при домашните любимци

ветеринарен лекар Снимка: Син кръст

Д -р Пламен Кьосев е роден на 12.08.1987г в град София. Завършва средното си образование в Национална природо-математическа гимназия гр. София през 2005 г.

През 2013 г. завършва образованието си по ветеринарна медицина в Лесотехнически университет, гр. София, и става член на екипа на ветеринарна клиника „Син Кръст“. Впоследствие се развива в областта на минимално инвазивната медицина и диагностика, посещавайки различни обучения и конгреси.

Потърсихме го, за да си поговорим за това как да познаем, че домашният ни любимец страда от храносмилателно заболяване и какво е лечението в такива случаи. 

  • Как можем да разпознаем или заподозрем заболяване на храносмилателната система?

Най-честите признаци на такива заболявания са: загуба на тегло, намален или липсващ апетит, повръщане, диария, коремен дискомфорт и т.н.
Важно е да се знае, че невинаги изброените симптоми са задължително свързани със заболяване на храносмилателната система. Повръщане може да има и при други медицински състояния, например бъбречна недостатъчност. Така че е важно да се ориентираме към правилната диагностика.

домашни любимциСнимка: Purina Pro Plan

  • Какви са причините за такъв тип заболявания?

Заболяванията на храносмилателната система могат да бъдат от най-разнообразен произход, като, говорейки за най-честите причини, е нужно да категоризираме пациентите на групи – по вид, порода и възраст.

Когато се касае за кучета и котки в млада възраст, поради особености на имунната система и поведението, е много по-характерно да се сблъскаме със заболявания на стомаха и червата от инфекциозен (парвовироза, панлевкопения, коронавирусни инфекции на червата) и паразитен характер (опаразитяване с различни видове нематоди и цестоди) или тип чуждо тяло. 

При такива домашни любимци сериозната превенция идва от системно изпълняване на ваксинационната и противопаразитна схема. Както и да се взимат навременни мерки за поведенческите проблеми, свързани с дъвкане и поглъщане на чужди тела от всякакъв тип – пръчки, камъни, играчки от текстил и силикон и т.н.

домашни любимциСнимка: Purina Pro Plan

За пациентите в по-напреднала възраст са характерни повече заболявания с хронично протичане, като те могат да бъдат от възпалителен характер (язви, ерозии и т.н.), а също и неопластични (туморни) заболявания.

Има и такива проблеми, които се срещат по-рядко и се диагностицират по-трудно. Визирам автоимунните и имунно-медиирани проблеми от тип възпалителни процеси и хранителна интолерантност (свързана с непоносимост към дадени протеини).

  • Има ли нещо универсално, с което можем да профилактираме и лекуваме повечето от тези състояния?

При всички видове заболявания на храносмилателната система, профилактиката и лечението с правилен хранителен режим и диета са също толкова важни, колкото лекарствената терапия.

Превенцията на проблемите започва с качественото хранене на здравия домашен любимец. Препоръчително е да се дава супер премиум клас храна, например Purina Pro Plan®, тъй като при нея източниците на хранителни вещества са висококачествени.

Ако пък сме се сблъскали с някое от заболяванията, можем да помогнем на лекарствената терапия чрез правилен подбор на храна, в зависимост от тежестта на заболяването Pro Plan OptiDigest® или Pro Plan Veterinary Diets EN®. Разработването на специфични диети прави това сравнително лесно.

При възпалителни процеси на храносмилателната система е полезно да се дават храни, които са лесно смилаеми, за да може да се улесни работата на стомаха и червата. Такива са тези със средноверижни триглицериди.

куче човекСнимка: iStock

Друг пример е хранителната интолерантност. Много трудно се установява от кой протеин идва реактивността на храносмилателната система и при такива състояния е много удобно да се прави диета с хипоалергенна храна. Такива са храните, които имат само 1 вид протеин, който е хидролизиран, например Purina Pro Plan HA®. По този начин вероятността да се провокира имунна реакция е много ниска. 

Виж още