Разбират ли кучетата човешките усмивки

куче Снимка: iStock

В секи собственик на куче обича да му се усмихва, говорейки му с мил и по-тих глас. Няма смисъл да отричате – може дори да го правите несъзнателно! Знаем, че домашните ни любимци са много добри в разчитането на езика на тялото не само на стопаните си, но и на всички хора (няма да крием, че ако кучето ни не харесва някого – доста вероятно е и ние да последваме примера му!). За това – няма как да не се запитаме дали са също толкова прозорливи и що се отнася до изражението на лицето ни. Или по-конкретно – разбират ли домашните любимци човешките усмивки? Ето какво казва науката по този въпрос. 

кучеСнимка: iStock

Вижте още: Защо кучетата не харесват някои хора

Кучетата разбират езика на тялото

Тук, разбира се, се намесва и еволюцията. И няма как да е иначе – години назад във времето кучетата са най-добри приятели и верни пазачи на своите стопани, за това е и съвсем логично тази връзка да еволюира, позволявайки на животните да „четат“ хората – при това, наистина добре. В началото, това най-вероятно е било в помощ на самите четириноги – помагало им е да разберат какво се иска от тях и изпълнявайки го – да получат подслон и храна.

Dogsandcats.bg

С течение на времето кучетата са усъвършенствали тези умения и днес са в състояние да използват определени знаци, контекст и опит, за да разберат хората около тях. Това се отнася и за невербални знаци, като например – когато стопанинът им гледа към определен обект или в дадена посока. 

Вижте още: Използват ли кучетата, че са сладки, за да манипулират стопаните си

И тъй като според проучванията, около 93% от цялата човешка комуникация се случва на невербално ниво, това е умение, което се оказва особено полезно за косматите ни другари.

кучеСнимка: iStock

Кучетата разбират невербалните човешки знаци

В допълнение към разбирането и разчитането на езика на тялото на стопаните си, кучетата са се научили да възприемат значението зад други невербални знаци, които им даваме. Например – аплодисментите. Въпреки че пляскането с ръце обичайно плаши повечето четириноги (особено тези, които страдат от тревожност при шум), има доказателства, че след време кучетата научават, че в този жест няма нищо страшно и че всъщност, това е нашият, леко глуповат начин да кажем, че нещо ни харесва. Този момент е ключов и по отношение на въпроса за усмивките, защото много от това, което домашните ни любимци разбират за нас, е научено от съжителството помежду ни, а не е само вродено или в следствие на еволюиралата ни връзка. 

Как кучетата разбират емоциите ни

Има много доказателства в подкрепа на тезата, че кучетата разбират и усещат човешките емоции. Проучвания по темата показват, че четириногите са способни да съпоставят емоционалния тон на гласа ни (дори и да използваме думи, които не са им познати) със съответната емоция, изобразена на човешките лица на снимки. 

Учените са провели експеримент, показвайки на куче различни снимки, на които има тъжни, весели и ядосани изражения на хора. След това те пуснали на животното запис, на който човек говори с тъжен глас. И резултатът – четириногото отишло и подушило тъжната снимка, защото я свързало със съответните тон и интонация. Удивително, нали?

Комбинирайте това с невероятната способност на четириногите да се адаптират към желанията на стопаните си и започва да има смисъл защо кучето ви идва да се гушка във вас винаги, когато се приберете умърлушени или тъжни след лош ден. 

кучеСнимка: iStock

Кучетата разбират ли израженията на лицето ни?

През 2015 г. изследователи от Университета по ветеринарна медицина във Виена са провели експеримент, чиято цел е била да докаже, че домашните ни любимци могат да различават различни емоционални изражения на лицето. Учените са отбелязали, че това е умение, което кучетата са развили, след като са прекарали значително време с хората. 

И така, кучетата разбират ли усмивките?

Краткият отговор е: да. По-дългият – разбират ги по-добре, ако се съчетават с останалия език на тялото ни. Но да, факт е, че

способността на четириногите ни приятели да разчитат човешките емоции им позволява да определят кога им се усмихваме. И да го свържат с нещо положително. 

Някои проучвания по темата дори се фокусират по-конкретно върху способността на косматите ни другари да разпознават усмивките. И резултатите от тях недвусмислено показват, че макар да не знаят точно, че това е жест, който всички хора свързваме с емоции на радост, кучетата все пак разбират, че това е нещо добро. 

стопанин и кучеСнимка: iStock

Моник Удел, специалист по кучешко поведение в Университета на Флорида, споделя пред LiveScience, че според нея четириногите не се раждат със знанието за това какво значи усмивката за човек. Но с течение на времето те започват да научават, че това е жест, свързан с нещо положително. Е, за това помагат и репликите, които я съпътстват като „добро момче“ и лакомствата за поощрение, разбира се!

 

Вижте още:

Чувстват ли кучетата вина, когато изглеждат гузно

Виж още