Соя в храната за кучета: Какво трябва да знаете

кучешка храна Снимка: iStock

К огато на пазара има толкова много марки, съставки и начини за приготвяне на храната за кучета, не е никак чудно, че за стопаните може да бъде объркващо да установят коя е най-добрата диета за домашния им любимец. За това би било полезно да обърнем внимание на някои от обичайните съставки в кучешката храна, каквато е соята.

Соята не е просто „пълнител“

Едно от най-известните твърдения, свързани със соята е, че тя е евтин пълнител с ниска хранителна стойност. И съответно – по-добре да се избягва. Д-р Джордж Фейхи, почетен професор в Университета на Илинойс Урбана-Шампейн споделя пред Американския киноложки клуб, че соята всъщност има много висока хранителна стойност. 

кучешка хранаСнимка: iStock

„В храните за кучета се използват три соеви продукта: соев шрот,, соев протеинов концентрат и соев протеинов изолат, в допълнение към соевото масло. Последните два продукта са по-пречистени от соевото брашно“, обяснява д-р Фейхи. Това означава, че те са по-скъпи от соевото брашно, така че се използват и по-пестеливо в храните за домашни любимци.

Dogsandcats.bg

Соята е ценна главно заради съдържанието на протеин, като соевият шрот съдържа между 44 и 48 процента суров протеин. Така че твърденията, че това е по-нисък и некачествен растителен протеин в сравнение с животинските протеини, са несправедливи.

Кучетата изпитват ли трудности при храносмилането на соята?

Може би сте чували хората да казват, че соята не се усвоява лесно от кучетата. И не само, съществуват твърдения, че консумацията й може да доведе до стомашна дилатация (подуване на стомаха). Д-р Фейхи обяснява че всъщност това е доста далеч от истината. Аминокиселините в соевото брашно се усвояват в същата степен като качествените животински протеини. 

кучешка хранаСнимка: iStock

Соевото брашно обаче, съдържа някои съединения, които могат да доведат до метеоризъм при кучетата, а именно -галактоолигозахариди, стахиоза, рафиноза и вербаскоза. Ето защо специалистите препоръчват добавянето на соев шрот към диетата на четириногите, но тя да не е повече от 10% от съдържанието на избраната формула, за да се предотврати този проблем.

Възможно е да се добави соев протеинов концентрат и соев протеинов изолат при много по-високи хранителни концентрации. Но тъй като, както споменахме, те са скъпи, се използват пестеливо в храните за домашни любимци. Специалистите препоръчват да се избягват формули със соев шрот, ако вашето четириного другарче има сериозни проблеми с храносмилането. 

Соята причинява ли алергии?

Кучетата могат да консумират соя и соеви продукти, стига да нямат диагностицирана алергия към соя. Значение има и колко соя поглъща животното. Домашните любимци могат да проявят реакции към всеки източник на храна, но е мит, че консумацията на соя автоматично ще доведе до алергия. 

кучешка хранаСнимка: iStock

Всъщност, някои ветеринарни лекари специално предписват на кучета диета с хидролизирана соя, когато диагностицират и лекуват алергии. Протеините в хидролизираната диета се раздробяват на малки парчета, които преминават през храносмилателния тракт, без имунната система да ги разпознае и да предизвика реакция.

Въпреки че случаите на алергии към соя са по-чести, отколкото спрямо други хранителни източници, това вероятно се дължи на факта, че тя е широко използвана съставка. Но такива са и пилешкото, агнешкото и говеждото, нали?

Соевите диети могат да помогнат за справяне със заболявания

Няма доказателства, които да предполагат, че нормалните нива на соя в храните за кучета могат да доведат до появата на определени заболявания. Въпреки че те могат да бъдат от полза за управлението на някои медицински състояния.Както споменахме, ветеринарните лекари понякога предписват диети на базата на соя като част от процеса по възстановяване на четириноги, които имат премахнати камъни в пикочния мехур.

кучешка хранаСнимка: iStock

По-ниските нива на пурин в растителните протеини като соята могат да помогнат за предотвратяване на рецидив. Соята също е често срещана съставка в диети за кучета с напреднало чернодробно заболяване, тъй като е по-нежна за от много животински протеини.

 

Виж още