Стават ли кучетата по-летаргични през зимата?

куче летаргия Снимка: iStock

С трува ли ви се, че кучето ви е по-летаргично през зимата? Може би няма същите енергия, желание за игри и ентусиазъм за разходки? Преди да си правите прибързани изводи, предлагаме ви да разгледаме малко по-подробно в какво се изразява това състояние и кога имаме причини за тревога. 

Летаргията при кучетата може да е признак на много и различни състояния. Това е, което ветеринарните лекари наричат неспецифичен знак. Или с други думи – нещо засяга нормалното поведение на животното, но този „знак“ не ви казва непременно с точност какво не е наред. 

куче зимаСнимка: iStock

Какво представлява летаргията при кучетата?

Летаргията се дефинира като състояние, при което кучето е по-неенергично от обикновено, а активността му е „намалена спрямо нормалната ежедневна функция“. Това, както споменахме, е неспецифичен признак, така че не представлява диагноза, споделят ветеринарни лекари. Летаргията действително показва само, че нещо кара вашият домашен любимец да се чувства зле и е подходящ момент да се свържете с ветеринарния си лекар за съвет. 

Dogsandcats.bg

Признаците на летаргия варират значително от едно куче до друго и включват:

 • Умора и сънливост
 • Ниска енергия
 • По-бавни движения
 • Повече часове, прекарани в сън
 • Нежелание на кучето да става или играе, да се движи и евентуално – да се храни
 • Нежелание за разходки

Ако забележите, че кучето ви сякаш предимно лежи и не прави почти нищо друго цял ден, това може да е нормално поведение при едно 13-годишно четириного с артрит, но при кутре е по-скоро признак на летаргия. 

куче вкъщиСнимка: iStock

Как летаргията се различава от сънливостта? 

Ако кучето ви е сънливо, обикновено можете да го изправите на крака за секунди, размахвайки любимото му лакомство под носа му, нали? Или може би то моментално става, когато чуе звънеца на вратата. Обратното, четириного, което е летаргично, вероятно не се чувства добре, така че за него ще бъде много по-трудно да се върне към нормалното си поведение. 

Друга съществена разлика между летаргията и сънливостта е продължителността на времето. Ако, например, домашният ви любимец е сънен и има спокойна дрямка, вероятно той ще се събуди, чувствайки се отпочинал и пълен с енергия. И обратно – ако се касае за летаргия, сънят не го кара автоматично да се чувства по-добре. 

куче летаргияСнимка: iStock

Какво причинява летаргията при кучета?

Причините за това защо едно куче е летаргично, варират от нещо сравнително рутинно (като лош сън) до сериозни заболявания. И в двата случая признаците могат да бъдат подобни, за това и намесата на ветеринарния ви лекар е особено важна – специалистът, след като направи някои изследвания, единствен може да разбере какво причинява летаргията. Най-често тя се дължи на:

 • Болка 
 • Болест
 • Вирусна или бактериална инфекция
 • Реакция към ваксина
 • Психическото състояние на кучето
 • Ефекти от някои лекарства

Нека си представим, че едно куче има стомашен вирус или артрит. А може би наскоро е претърпяло операция. Животното може да няма желание да става или да се движи много, защото не се чувства добре. И обратното, ако причината е болка, гадене или страничен ефект от лекарство, резултатът може да е летаргия, поради което се счита за неспецифичен признак.

Могат ли алергиите да причинят летаргия при кучета?

Самите алергии обикновено не правят кучетата летаргични, освен ако не протичат с толкова тежка симптоматика, че кучето видимо не се чувства добре. Например, ако домашният ви любимец има толкова силен сърбеж, че се чеше постоянно до степен, че да си причини рана или инфекция, тогава той може да стане и летаргичен.

куче летаргияСнимка: iStock

Могат ли антибиотиците да причинят летаргия при кучета?

Антибиотиците могат косвено да допринесат за летаргия, тъй като имат потенциал да накарат кучетата да се почувстват зле или да им се гади. Ако медикаментите разстроят стомаха на питомеца ви или му причинят диария, има вероятност това да го направи и по-апатичен. 

Кучето ми е летаргично, но яде и пие както обикновено

Летаргията не засяга непременно апетита на кучето, освен ако няма други симптоми като повръщане или диария. Едно животно може да е наистина летаргично, но все пак да продължи да хапва и пие вода както обикновено. 

Кога трябва да се обадите на ветеринарния си лекар?

В ситуации, в които установите, че домашният ви любимец се държи летаргично, но не показва други признаци на заболяване, вашият ветеринарен лекар може да предложи да изчакате няколко часа, за да проверите дали проблемът няма да се разреши от само себе си. Ако няма подобрение след 24 часа, вашият космат другар трябва да посети кабинета на специалиста, за да му бъде направен пълен физически преглед и кръвна картина. Като алтернатива, ако летаргията е постоянна и е придружена от други симптоми като повръщане, задължително трябва да разберете какво не е наред.

куче летаргияСнимка: iStock

Изводът е, че летаргията при домашните ни любимци не е диагноза. Нито се влияе от конкретно годишно време или сезон. Важно е да знаете нормалното ниво на активност на кучето си, за да можете да разберете кога то се държи летаргично. Ако не сте сигурни, допитайте се до ветеринарния си лекар. 

 

 

 

 

Виж още